Hagevanning forbys, koking av drikkevann vurderes:

Krise i Oslo: Får ikke renset drikkevannet

Oslo kommune går til drastiske grep for å unngå at alt vann må kokes før det drikkes eller brukes til matlaging.

MÅ KOKE: Om ikke vannforsyningssituasjonen bedres, kan Osloboere bli tvunget til å koke drikkevannet. Foto: NTB Scanpix
MÅ KOKE: Om ikke vannforsyningssituasjonen bedres, kan Osloboere bli tvunget til å koke drikkevannet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ledelsen i Vann- og avløpsetaten i Oslo frykter, etter det Dagbladet kjenner til, at befolkningen må tvinges til å koke alt drikkevann dersom etaten ikke umiddelbart finner en løsning på vannkrisen som nå rulles opp.

Et tiltak som vil bli igangsatt umiddelbart er forbud mot hagevanning i Oslo som følge av redusert kapasitet i vannbehandlingsanleggene. Tiltaket gjøres for å hindre kokevarsel for hele Oslo.

Årsaken til situasjonen er at leveransen fra Praxair, produsenten av CO₂ til Oslo kommune, har stanset opp, som følge av en alvorlig teknisk feil. Kommunens vannbehandlingsanlegg er avhengige av CO₂ for å drive forskriftsmessig vannbehandling.

- Vi er i en force majeure situasjon, sier Trond Myrvold, salgs- og markedsdirektør hos gassleverandøren Praxair, til Dagbladet.

CO₂ er et av de kjemikaliene som brukes for å kunne produsere et hygienisk betryggende drikkevann. CO₂ gir vannet såkalt bufferevne, noe som er nødvendig for å få en god renseprosess.

Selskapet har aldri tidligere opplevd noe liknende, og beklager på det sterkeste det som har skjedd.

Problemene tårnet seg opp

Praxair er en global aktør som nå jobber på spreng for å levere nok CO₂ til en rekke land. Situasjonen er prekær over store deler av Europa. Financial Times hadde i forrige uke en stor sak om temaet.

Flere uheldige omstendigheter har denne gang oppstått på en gang. Uvanlig varmt vær i Skandinavia har gitt økt vannetterspørsel. Samtidig har flere forsyningskilder i Europa uventet falt ut på grunn av tekniske problemer.

På toppen har man fått ekstraordinært vedlikeholdsbehov - og en planlagt revisjonsstans måtte forlenges på grunn av uventede vanskeligheter.

Den alvorlige situasjonen i Europa bidrar nå til at Oslo kommune har problemer med å få tak i nok CO₂ fra andre leverandører

Prioriterer vannverk

Praxair prioriterer menneske- og dyrevelferd, herunder vannverk, og vil i løpet av uka levere totalt 11,5 tonn, et komplett lass, til Oslo kommune

- Vi kjører ut alt vi har og mottar tankbåter med CO₂ til våre teminaler, sier Myrvold.

Kommunalt forbud mot hagevanning innføres i dag, opplyser fungerende avdelingsdirektør Frode Hult i Vann- og avløpsetaten til Dagbladet. Forbudet innføres for å redusere forbruket av vann.

Situasjonen omtales internt i kommunen som den alvorligste CO₂-mangelen noensinne.

Dagens leveranse fra Praxair vil rekke fram til førstkommende fredag. Dersom vannforbruket, for eksempel som følge av hagevanning, øker, vil kommunen gå tom før helga.

Kokevarsel

Neste skritt er da kokevarsel - noe kommunen i det lengste ønsker å unngå.

Det innebærer i så fall at alt vann som skal drikkes eller brukes til mat, må kokes før bruk. Vannet bør fosskoke ett minutt, anbefaler Mattilsynet.

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune ventes å komme med en redegjørelse seinere i dag, blant annet på kommunens hjemmeside.

90 prosent av Oslos drikkevann kommer fra Maridalsvannet. Skulle det skje noe med Maridalsvannet eller Oset vannbehandlingsanlegg, vil Oslo kunne stå uten vann etter relativt kort tid.

Ifølge Mattilsynet er vannsituasjonen i Oslo så sårbar at byen innen 15 år må få en ny vannkilde. Byen «bruker opp» Maridalsvannet tre ganger hvert år. Mattilsynet gir nå Oslo kommune kniven på strupen og varsler pålegg om å etablere en fullgod reservevannforsyning innen 2028. Det nye drikkevannsanlegget vil, etter det Dagbladet erfarer, være av en type som ikke trenger tilførsel av CO2.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

KOKEVARSEL

 • Dersom kokevarsel innføres, vil det innebære at alt vann som skal drikkes, eller brukes i forbindelse med matlaging, må kokes.
 • Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. Vannet bør fosskokes i ett minutt, anbefaler Mattilsynet.
 • En vannkoker slår seg normalt av når vannet fosskoker, og dette er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn til koking av vann, må man forsikre seg om at vannet fosskoker.
 • Flaskevann er et alternativ til kokt vann.
 • Bruk kokt vann også til:
 • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C.
 • Utblanding av saft og andre produkter som skal drikkes eller spises.
 • Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandleren.
 • Isbiter.
 • Vasking av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes.
 • Tannpuss. Ukokt vann kan brukes til: - Koking av mat.
 • Håndvask. Vask hendene med såpe, skyll og tørk.
 • Dusjing og karbad. Pass på ikke å svelge vann. Ha spesielt kontroll med små barn.
 • Manuell oppvask og oppvaskmaskin. Vasker du opp for hånd, må oppvasken skylles med kokt, varmt vann, eller tørkes godt. Oppvaskmiddel med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig.
 • Klesvask.
 • Rengjøring i huset.
 • Barn bør ikke leke med vannet i hagevanningsanlegg eller bade i barnebasseng i perioder med kokevarsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer