NHO: Kokkemangel kan svekke norske mattradisjoner

Kritisk kokkemangel: -Snart kan ingen lage norsk mat lenger

NHO og kokkene er bekymret for at lutefisken, fårikålen og raspeballene skal gå i glemmeboken.

BEKYMRET: - Kokkemangelen kan i verste fall føre til at norske mattradisjoner forsvinner ut av kjøkkenet, sier manager for de norske kokkelandslagene, Jørn Lie. Foto: NHO Reiseliv/NKL
BEKYMRET: - Kokkemangelen kan i verste fall føre til at norske mattradisjoner forsvinner ut av kjøkkenet, sier manager for de norske kokkelandslagene, Jørn Lie. Foto: NHO Reiseliv/NKL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld skal bedriftseiere og næringslivstopper nyte norske råvarer tilberedt på moderne vis av landets ypperste kokker under NHOs årsmiddag i Oslo Spektrum. (Se menyen lenger ned i saken.)

Samtidig jobbes det aktivt over hele Norge for å få flere til følge i toppkokkenes fotspor.

Ifølge Norges Kokkemesteres Landsforening mangler Norge rundt ett tusen kokker. Rekrutteringen til kokkeutdanningen er mager, og stadig færre faglærte, norske kokker rører i grytene i norske restaurant- og institusjonskjøkken.

- Norsk matkultur blir utvannet av importerte kokker og utenlandsk arbeidskraft. De jobber godt, men kjenner ikke våre matttradisjoner, vaner og råvarer. Hvis ikke vi klarer å gjøre noe med rekrutteringen til yrket vil dette kunne få alvorlige konsekvenser for norske mattradisjoner, sier daglig leder i Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), Espen Wasenius.

Han får følge av Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv:

- I verste fall vil den lave rekrutteringen til yrket føre til at nordmenn med kunnskaper om norske råvarer og mattradisjoner forsvinner ut av kjøkkenet, og at europeisk arbeidskraft uten kjennskap til dette overtar. Det er trist, sier hun i en kommentar til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer