Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Skyhøye vaniljepriser:

Krydderet er nå dyrere enn sølv

Det milde krydderet er nå like dyrt som safran.

DYR RÅVARE: Prisen på vanilje er nå oppi 3500 kroner kiloet. For forbrukere er prisen enda stivere: 17.000 kroner kiloet for vaniljestenger fra Madagaskar. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
DYR RÅVARE: Prisen på vanilje er nå oppi 3500 kroner kiloet. For forbrukere er prisen enda stivere: 17.000 kroner kiloet for vaniljestenger fra Madagaskar. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet:) Ekte vanilje er en sjelden råvare, og sårbart for uvær og vind. Prisen på vanilje har nådd flere topper de siste årene, og vanilje er nå like dyrt som sølv, melder den britiske nettavisen The Independent.

Kiloprisen på vanilje er oppe i rundt 4500 kroner. Til sammenligning får du solgt et kilo sølv for rundt 3500 kroner.

Nå varsler britiske iskremprodusenter høyere priser som følge av de stigende råvareprisene. Også danske iskremprodusenter tror prisen på iskrem med vaniljesmak vil stige på grunn av økte vaniljepriser, melder den danske nettavisen Børsen.dk.

Ingen fare for sjokkpriser på norsk vaniljeis

Da vaniljeprisen steg i fjor sommer etter at en syklon rammet vaniljeproduksjonen på Madagaskar, varslet også norske iskremprodusenter at prisene ville stige.

BEROLIGER: Paal Hennig-Olsen har ikke planer om å øke prisen på vaniljeis. Foto: Hennig-Olsen
BEROLIGER: Paal Hennig-Olsen har ikke planer om å øke prisen på vaniljeis. Foto: Hennig-Olsen Vis mer

Madagaskar står vanligvis for mellom 80 og 85 prosent av verdens vaniljeproduksjon.

Det ser likevel ikke ut som om prisen på vaniljeiskrem vil øke med det aller første.

- Vi følger prisene nøye og vurderer fortløpende om vi må korrigere prisene. For øyeblikket har vi ingen planer om å øke prisene på vår vaniljeiskrem. Normalt skal prisene på vanilje korrigeres ned igjen, sier Paal Hennig-Olsen, administrerende direktør i Hennig-Olsen Is til Dagbladet.

I forkant av årets store is-spisedag, 17. mai, gikk isprisen tvert imot ned på de mest populære varene. Nå får du kroneis for drøye tre kroner. Dette er riktignok mindre is, som selges i flerpakninger, men det er likevel langt over normalen.

Heller ikke prisen på sjokolade vil bli rammet umiddelbart.

- Vi bruker kunstig vanilje i de fleste sjokoladene våre, så derfor vil ikke dette påvirke sjokoladeprisen noe særlig, sier Marthe Helene Schomacker, kommunikasjonssjef i Orkla Snacks og Confectionary til Norge.

Hun legger til at de tar høyde for svingninger i råvarepriser når de prissetter sine produkter.

Kilopris for deg: 17.000 kroner

Vanilje er et av verdens mest kostbare krydder. Heldigvis er det smaksrikt, så du trenger ikke bruke så mye av gangen.

Synes du råvareprisen på vanilje er høy for produsentene, er nok prisen du betaler en liten overraskelse.

En ekte vaniljestang fra Madagaskar koster fort oppunder 60 kroner i norske dagligvarebutikker. Dette gir en kilopris på drøye 17.000 kroner. Til sammenligning koster safran fra Hindu 14.500 kroner per kilo.

De litt rimeligere vaniljestengene til Toro fra Tsjekkia koster drøye 40 kroner i butikk, noe som gir en «litt rimeligere» kilopris på 13.500 kroner.

Da er det kanskje ikke rart at produsentene tyr til billigere erstatninger.

Beverromper og råttent tømmer

Nidar er ikke den eneste produsenten som tyr til kunstig vanilje. I ingredienslistene kalles dette gjerne vanilin eller aroma.

Dinside har tidligere omtalt at vaniljesmaken som oftest er kunstig fremstilt, blant annet ved å fermentere tømmer. Det er for øvrig også dette som kan gi fatlagret vin eller sprit vaniljearoma.

Et annet, ikke like vanlig, stoff her hjemme er castoreum. Dette er et naturlig stoff som hentes fra kjertler ved beverens anus. og gir vanilje- og jordbæraroma. I Sverige brukes dette stoffet litt hyppigere, og heter «bävergäll» i ingredienslista.

Under får du gode tips til hvordan du kan bruke en vaniljestang flere ganger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media