IKKE BARE FOR PROFFER: Med din egen krydderolje kan du oppnå resultater som dette. Her pannestekte kamskjell med dillolje, sitron-og pepperrotmelk. Foto: Paul Paiewonsky
IKKE BARE FOR PROFFER: Med din egen krydderolje kan du oppnå resultater som dette. Her pannestekte kamskjell med dillolje, sitron-og pepperrotmelk. Foto: Paul PaiewonskyVis mer

Krydderolje med gressløk, dill, persille og andre urter:

Krydderolje: Trikset som får maten til å se ut som på restaurant

Noen minutter i en blender og suksessen er sikret.

En lekker suppe eller saus med akkurat passe mengde fristende grønn krydderolje på toppen. «Det er noe kokker driver med på restaurant», har du kanskje tenkt.

Feil. Det er noe alle kan drive med hjemme hos seg selv.

Imponerende og enkelt

Et par gode råd fra proffene, mer skal ikke til før det er du som serverer den lekre maten. Triksene kan du dele videre med dem rundt deg.

Å lagesin egen krydderolje, eller urteolje, er superenkelt.

Enten kan du bare kjøre urten med nøytral matolje i en blender, eller du kan mikse den, varme den opp og la den putre før du siler den. En urteolje er mer flytende og har ikke alltid andre ingredienser som pinjekjerner, ellers likner den veldig på pesto.

På Kulinarisk Akademi (KA) bruker de ofte dill, ruccola og basilikum. Eller spinat. Hvilken som helst krydderurt duger. Ja, andre grønnsaker også.

Smart måte å få brukt alt

-Jeg lager krydderolje av det grønne på purren, sier Jostein Medhus, kjøkkensjef på KA.

-Det er en av de fornuftigste tingene jeg kan komme på å gjøre med denne delen av purren.

Sammen med kollegene er han aktuell med kokeboka «Kok og Stek», der et vell av koke-og steketeknikker gjennomgås og kokkene deler tips og oppskrifter.

Dagbladets matskribent Andreas Viestad lager gjerne persilleolje, for eksempel til jordskokksalaten du finner oppskrift på her. Han synes det er en fin måte å ta vare på persille.

Lag mye!

Du kan gjerne lage mye krydderolje av gangen. Det lønner seg, for den holder seg godt i kjøleskapet og kan også fryses.

Urteolje er mye brukt sammen med skalldyr. Arne Brimi drypper for eksempel gjerne noen dråper urteolje over sine grillede sjøkreps.

Flyter opp

På Kulinarisk Akademi er kamskjell med dillolje, sitron-og pepperrotmelk en favoritt.

- Mange lurer på hvordan vi får oljen til å flyte så lekkert på toppen, sier Jostein Medhus.

Hvordan resultatet blir så lekkert som på bildet av kamskjell?

Svar: Kokkene vet hvor varm pannen skal være og venter med smøret når de steker skjellene. Slik blir både fargen og smaken riktig.

Dessuten heller de krydderoljen på tallerkenen først. Når den hvite sausen helles over oljen, flyter oljen opp. Det elegante oppstår altså av seg selv.

Før du vet ordet av det serveres restaurantmaten av ypperste klasse hjemme hos deg.

Les også: Herlig norsk vri på franskmennenes «moules frites»

Drikkeguide: Øl til sjømat

Ikke kast skallet når reken er spist