Blogger om vin og vegetarmat

Kuttet kjøtt: - Det bød meg imot

- Alle kjenner uttrykk som «rødvin til kjøtt» og «hvitvin til fisk», men hva om man ikke spiser noen av delene, spør Synne H. Rustad (32), vegetarianeren og vinkelneren bak Norges første blogg om grønn mat og edle dråper.

VINELSKER: - Jeg blir alltid ydmyk når jeg drikker skikkelig god og skikkelig gammel vin, sier Synne H. Rustad, vinkelner og -blogger. Foto: Privat
VINELSKER: - Jeg blir alltid ydmyk når jeg drikker skikkelig god og skikkelig gammel vin, sier Synne H. Rustad, vinkelner og -blogger. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg blir alltid ydmyk når jeg drikker skikkelig god og skikkelig gammel vin, uttaler Synne H. Rustad, vinkelneren bak bloggen Vin og vegetar.

VIVA ESPANA: Et glass boblende cava og noen biter manchego-ost er en bankers smakskombinasjon, tipser bloggeren. Bilde fra bloggen.
VIVA ESPANA: Et glass boblende cava og noen biter manchego-ost er en bankers smakskombinasjon, tipser bloggeren. Bilde fra bloggen. Vis mer

Bloggeren blir mild i blikket når hun tenker tilbake på store vinopplevelser. Dessertviner som har vært over hundre år gamle, for eksempel. Viner som fremdeles har vært «fruktige, syrlige, komplekse og nyyyydelige».

- Da skjenker jeg alltid en tanke til de som laget vinen, som klarte å produsere noe av så høy kvalitet og med så lang holdbarhet. Tenk at alle de som dyrket, plukket og foredlet druene i glasset mitt, er døde. Her sitter jeg, i dag, og nyter noe de jobbet hardt for, og som fortsatt gir glede til den som drikker. Det er til å få tårer i øynene av.

Rustad har vinkelnerutdannelse fra London og Oslo, og jobber deltid i en av hovedstadens vinbarer.

PÅ EVENTYR: På besøk i eventyrslottet Neuschwanstein i forbindelse med en reise til Tyskland. Foto: Privat
PÅ EVENTYR: På besøk i eventyrslottet Neuschwanstein i forbindelse med en reise til Tyskland. Foto: Privat Vis mer

Vin og grønn mat

Bloggen hennes er den første i Norge som har fokus på grønn mat og god vin, sammen og hver for seg. Her deler Rustad vinanbefalinger, gode smakskombinasjoner, lure triks og huskeregler, reisebrev fra vinturer og nyttig informasjon fra vinens verden. En og annen oppskrift med tilhørende vintips legger hun også ut.

Jeg har aldri isbiter i vinen, men hvis du vil ha den iskald er trikset å bruke frosne druer. Ha et par i glasset, og spis dem til slutt. Synne H. Rustad

- Jeg skriver for helt vanlige folk som er glade i vin, men som ikke helt vet hvor de skal begynne når de kommer inn på polet. Jeg forsøker å unngå komplisert fagspråk, og å beskrive viner på en forståelig måte.

Målet hennes er å gjøre det enklere for folk å velge vin til plantebasert mat.

- Alle kjenner uttrykk som «rødvin til kjøtt » og «hvitvin til fisk,» men hva om man ikke spiser noen av delene?

Alltid bobler

 • Hva gjør du i sommer? - Jeg har vært på tre utenlandsturer i år, så sommeren nytes i et stille og rolig Oslo. Stikkord er båtturer, teltturer, timevis med bok i sola, utepils og is i parken - og mange flasker vin på balkongen.
 • Sommersmak nummer én? - Ingenting slår solmodne norske jordbær med sukker og fløte.
 • Sommermaten du lager oftest? - Pasta i alle former. Det er godt både varmt og kaldt, og kan varieres i det uendelige.
 • Hva heller du i sommerglasset? - Bobler, syrefrisk hvitvin og rosa vin, godt øl og lett rødvin, som er litt avkjølt.
 • Hva har du alltid i kjøleskapet? - En god flaske musserende. Man vet aldri når det dukker opp en anledning til å skåle i bobler. Av og til kan anledningen nettopp være at man har en flaske i kjøleskapet. Min forlovede sier at kjøleskapet er "ødelagt", hvis jeg har glemt å etterfylle det med bobler.
 • Bloggere du liker å følge med på? - Min store favoritt er Joy the Baker, som jeg har fulgt i mange år, ettersom jeg er glad i bake. Her hjemme liker jeg Mari Hults Vegetarbloggen og Mia Frogners Green Bonanza.

Nordmenn og kartongvin

Hun har også merket seg at nordmenn har trykket kartongvinen til sitt bryst. Rustad ser at kartongen kan være praktisk når man skal på hytta eller ut i båten, eller dersom man trenger vin til mye folk og har begrenset plass. Men til hverdags?

Jeg synes det er rart at folk kjøper tre liter av gangen, for liksom å være helt sikre på at de slipper å prøve noe nytt med det første. Synne H. Rustad

- Jeg mener at det er litt synd om folk har en kartong stående på kjøkkenbenken i en måned, og bare drikker én type vin... Det finnes jo så mye forskjellig, og jo mer man smaker på, jo mer får man ut av vinen!

Hun minner om at det faktisk ikke alltid er billigere å kjøpe en kartong. Utvalget i gode viner til under 150 kroner er stort, så literprisen blir den samme, påpeker hun.

- Jeg synes det er rart at folk kjøper tre liter av gangen, for liksom å være helt sikre på at de slipper å prøve noe nytt med det første. Ville vi gått på polet og kjøpt fire flasker av én og samme vin, og tenkt "nå har jeg til de neste fire ukene"? Det tviler jeg på, og derfor er min regel: Med mindre man faktisk ville kjøpt fire like flasker, for å ta med på tur eller servere i selskap, bør man ikke kjøpe en kartong.

STUDIETUR: Å studere og smake vinene der de lages, som her i Chablis, hører med til yrket for en sommelier. Foto: Privat
STUDIETUR: Å studere og smake vinene der de lages, som her i Chablis, hører med til yrket for en sommelier. Foto: Privat Vis mer

15 år som vegetarianer

Når Rustad, som også er journalistutdannet, ikke blogger eller jobber i vinbar, holder hun blant annet kurs og smakinger for vinklubber og private grupper.

- Jeg utdannet meg ikke til sommelier fordi jeg nødvendigvis skulle jobbe i bransjen. Det var først og fremst for å lære. «Kunnskap er aldri tung å bære», som min far pleier å si. Vin løfter hverdagen, festen og tilværelsen i sin helhet. Og det jeg nå har lært om vin, kan jeg glede meg over livet ut.

Bloggeren, som i år kan feire 15 år som vegetarianer, er av det særdeles matglade slaget. Allerede ved lunsjen kan hun begynne å glede seg til middag. Tanken på at en hotellfrokost vinker i det fjerne, gjør henne lykkelig.

- Å kunne starte dagen ved en innholdsrik frokostbuffet er ren og skjær luksus. Og noe av det beste er å avslutte måltidet med en aldri så liten "frokostdessert" av det syndige, søte slaget.

Kjøtt bød henne imot

Overgangen til et kjøttfritt kosthold foregikk over tid, forteller hun. Som 17-åring begynte kjøtt å by henne imot, og føltes ikke som noe offer å gi avkall på. Men det var ikke bare enkelt å si nei til kjøtt før den grønne bølgen skylte inn over landet, husker hun:

SOMMERDESSERT: Bakte nektariner med noe sprøtt på toppen er laget i en fei.
SOMMERDESSERT: Bakte nektariner med noe sprøtt på toppen er laget i en fei. Vis mer

- Jeg vokste opp på et lite sted, Løten, og kostholdet mitt ble et samtaleemne på hver eneste sosiale sammenkomst. Jeg ble så lei av å svare på de samme spørsmålene hele tiden. På den tida kunne det også være vanskelig å finne retter uten kjøtt på menyen, når man spiste ute. Nå er det blitt mye lettere.

Bakte nektariner

Enkel, god dessert med sommersmak. Den funker like fint med fersken og plomme, som med nektarin. (2 porsjoner)

 • 2 nektariner
 • 2 ss smør
 • 3 ss havregryn
 • 1 ss sukker
 • 1 ts kanel
 • Sett ovnen på 175 grader og smør en ildfast form. Del hver nektarin i to, og fjern steinene. Legg halvdelene i formen. Smelt smøret i en kasserolle eller i en bolle i mikrobølgeovn. Bland inn havregryn, sukker og kanel og ev. hakkede nøtter, og rør det hele sammen. Legg en stor skje med fyll på hver halvdel. Sett så godbitene midt i ovnen og la dem bake i 20 minutter. Spises gjerne med en klatt kesam, krem eller iskrem.
 • VINTIPS: Ettersom denne desserten er både søt, syrlig og saftig, trenger vi vin med tilstrekkelig sødme, syrefriskhet og alkohol. Jeg anbefaler tysk dessertvin av typen beerenauslese, som er herlig intens og kompleks. En fransk sauternes ville også fungere godt.

Rustad spiser fisk en gang i blant, og er strengt tatt for pescetarianer å regne, men 95 prosent av maten hun spiser er plantebasert, understreker hun.

- Tips til den som vurderer å kutte kjøtt?

SMÅRETT: Eggepanne med ost, paprika og purre etter oppskrift fra mor. Foto fra bloggen.
SMÅRETT: Eggepanne med ost, paprika og purre etter oppskrift fra mor. Foto fra bloggen. Vis mer

- Halvparten av verdens befolkning spiser plantebasert kost. De bruker ikke uttrykket "vegetarmat", bare "mat". Og at du ikke blir mett uten kjøtt på tallerkenen er bare tull. Selv innen det tradisjonelle, norske kjøkkenet finnes det klassiske retter uten kjøtt, og tenk på alle pasta- og pizzavariantene som finnes. For ikke å nevne all den digge indiske maten, og thaimat!

Hun minner også om at utvalget i gode kjøtterstatninger i butikken bare øker; vegetarfarse til tacoen, vegetarboller man kan bruke som kjøttboller, vegetarburgere til grillen, vegetarpølser og vegetarpålegg.

Gastromat og kanel

Rustads barndom smakte av ganske andre ting, husker hun. Eggepanne med ost og grønnsaker, nypoteter, rørt rips med vaniljesaus, fårikål, fiskegrateng med smeltet smør og varm sjokolade med krem.

GOD KOMBO: Hvit sjokolade og dessertvin av druen brachetto funker som ei kule, mener vinkelnerutdannede Rustad.
GOD KOMBO: Hvit sjokolade og dessertvin av druen brachetto funker som ei kule, mener vinkelnerutdannede Rustad. Vis mer

- Jeg har vært heldig, og kan se tilbake på en lykkelig barndom full av gode smaksminner.

Ingrediensen hun har dilla på akkurat nå, er grønnkål. Den bruker hun både kald og varm, rå, kokt og stekt. På spørsmål om hun har noen "guilty pleasures", noe hun spiser selv om hun vet hun ikke burde, kommer svaret raskt:

- Gastromat! Du vet den krydderboksen med munken på, som sto i alle besteforeldres kjøkkenskap. Gastromat på egg smaker barndom for meg. For øvrig er jeg veldig glad i kanel, men det er jo en ren pleasure, og ikke noe skjemmes over. Jeg har kanel i og på nesten alt. Den andre og litt mer personlige hverdagsbloggen min heter, passende nok, Et dryss kanel.

Og hvis hun kunne velge seg en kokk, som hun kunne tilbringe noen timer med på kjøkkenet, måtte dette bli Camilla Glanfield.

SANSEOPPLEVELSER: Synne H. Rustad i kjent positur, alltid kledd i kjole eller skjørt, og veldig ofte med nesa i et glass. Her i Verona.
SANSEOPPLEVELSER: Synne H. Rustad i kjent positur, alltid kledd i kjole eller skjørt, og veldig ofte med nesa i et glass. Her i Verona. Vis mer

- Hun tryller fram de lekreste retter på den veganske restauranten Funky Fresh Foods i Oslo.

- Restaurantopplevelsen du aldri glemmer?

- Jeg var så heldig å rekke og spise på Bagatelle da den fantes, og ennå hadde to Michelin-stjerner. Det var veldig stas, særlig fordi min bordkavaler og jeg begge var studenter, og hadde spart lenge i forkant for å kunne unne oss slik luksus. Det var en overveldende opplevelse, og mitt første møte med Michelin-mat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer