Årelang strid over:

Kvikk Lunsj knuste sjokoladegigant

Nasjonalsjokoladen har framtida foran seg.

SEIER: Kvikk Lunsj har like mye rett som Kit Kat til å ha avbrekkbare sjokoladefingre. Det har EU-domstolen avgjort i dag. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/Dagbladet
SEIER: Kvikk Lunsj har like mye rett som Kit Kat til å ha avbrekkbare sjokoladefingre. Det har EU-domstolen avgjort i dag. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da er det klart. Kvikk Lunsj kommer til å være Kvikk Lunsj også i framtida.

Etter feider i rettsystemet siden 2002, avgjorde EU-domstolen i dag at Kit Kat-sjokoladen ikke kan ha enerett på sjokoladeformen slik vi kjenner den fra skiturer og hyttekos. Kit Kat kan altså ikke være Europas eneste sjokolade med avbrekkbare sjokoladefingre.

Sviende nederlag

Kit Kat, som er eid av Nestlé, har gått på et sviende nederlag.

Nestlé har kjempet for at de fire stripene er et varemerke for Kit Kat. Sjokoladen stammer fra 1935, mens Kvikk Lunsj ble lansert i 1937.

Retten mener at Nestlé mangler bevis for at sjokoladefingrene er kjent som Kit-Kat i hele EU. Folk må kjenne til varemerket i hele EU-området for å oppnå enerett.

I meddelelsen fra domstolen heter det at Kit Kat ikke er noen kjent vare i land som Belgia, Irland, Hellas og Portugal.

Overlegen seier

I tidligere rettsrunder hadde EUIPO, European Union Intellectual Property Office, åpnet opp for å gi enerett uten dette kriteritet.

Konflikten har stått mellom sjokoladeprodusenten Cadbury og Nestlé. Kvikk Lunsj er eid av Freia, som igjen er eid av amerikanske Mondelez.

BBC skriver i dag at striden mellom de to både har vært langdryg, kostbar og viser til at de to kamphanene faktisk levde fredelig side om side i 65 år inntil Nestlé krevde enerett på sjokolade med avbrekkbare fingre.

Kan komme kopier
BBC noterer at presset om å måtte forandre seg nå forsvinner på sjokolader som Kvikk Lunsj og sjokoladen Leo, som ser lik ut, og også er eid av Mondelez.

EU-avgjørelsen åpner samtidig for nye kopier lokalt. Det kan begge de to sjokoladeprodusentene komme til å oppleve. Skulle du komme over sjokolade som likner Kvikk Lunsj på din neste sydentur, kan det være noen som har fått en god ide, og vet at de nå ikke vil bli beskyldt for å ha plagiert.

Sporty og mer smakfull
Ifølge BBC, har Kvikk Lunsj et mer sporty image enn Kit Kat, og en ganske annen smak. Den britiske mediegiganten har også fått med seg at den britiske avisa The Guardian i fjor gjorde en smakstest mellom de to. Den vant Kvikk Lunsj overlegent.

Dagbladet har vært i kontakt med Nestlé Norge, som henviser oss til hovedkontoret i Sveits. Dagbladet har også bedt om kommentar til saken fra Freia og Mondelez- Ingen av partene har besvart Dagbladets henvendelser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer