Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hjerteproblemer av wasabi

Kvinne på sykehus etter sushi-ulykke

En israelsk kvinne havnet på sykehus etter å ha tatt feil av wasabi og avokado.

HVASADU?: Wasabi eller avokado? En uheldig kvinne tok feil av kruttsterk wasabi og avokoado. Det endte på sykehus. Foto: Scanpix
HVASADU?: Wasabi eller avokado? En uheldig kvinne tok feil av kruttsterk wasabi og avokoado. Det endte på sykehus. Foto: Scanpix Vis mer

Det israelske bryllupet skulle være en feiring av kjærligheten, men endte tragisk for kvinnen i 60-åra. Etter at hun kjente på ett trykk i brystet - endte den uheldige kvinnen på sykehus, ifølge NBCNews. Ifølge rapporten fra legevakten tok hun feil av wasabi og avokado.

Wasabi er en meget sterk japansk rot, som rives svært fint, og serveres i små doser. Som oftest brukes det i ørsmå mengder på sushibiter.

Kvinnen skal altså ha misforstått og trodd at wasabien var avokado. Dermed spiste kvinnen, ifølge rapportene, en hel spiseskje wasabi.

Stressrelatert hjertesykdom

Kvinnen fikk diagnosen Takotsubo syndrom (Taktsubo kardiomyopati) som også omtales som stressutløst kardiomyopati. På engelsk kalles det også apical ballooning syndrome.

- Hun var sikker på at det var avokado. Det var derfor hun tok en hel skje, forklarer Dr Alona Finkel-Oron ved Soroka Universitetssykehus i Israel til NBCNews.

- Hun ble selvfølgelig sjokkert da hun fant ut at det ikke var avokado.

Da trykket i brystet ikke ga seg, dro hun til den lokale legevakten. Der valgte de straks å sende henne til sykehus hvor hun fikk diagnosen.

Pass på bestemor!

For en oppvoksende generasjon som like gjerne spiser sushi som taco på fredagskvelden kan det nok høres utrolig ut, men ikke alle er like vant med den kruttsterke rota.

Det kan derfor være smart å gi sushi-begynnere en liten advarsel før du serverer dem den grønne pastaen.

I Norge selges stort sett wasabi på tube i de fleste butikker. Det er verdt å nevne at disse variantene for det meste er basert på pepperrot eller sennepspulver. Som regel er inneholder tubene bare 2-3 prosent wasabi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media