Den rene soyaen kommer til Norge:

Kylling du spiser får mat fra dette skipet: Omstridt selskap står bak

Datterselskapet går i bresjen for miljøet, morselskapet i Brasil kalles miljøversting.

FRA BRASIL: Etter 18 dager til sjøs har båten med brasiliansk soya nådd bestemmelsestedet Øra utenfor Fredrikstad. Her skal selskapet Denofa videreforedle den. Denofa utmerker seg for miljøarbeid i Norge. Eierselskapet Amaggi Group er svært omstridt. Foto: Denofa
FRA BRASIL: Etter 18 dager til sjøs har båten med brasiliansk soya nådd bestemmelsestedet Øra utenfor Fredrikstad. Her skal selskapet Denofa videreforedle den. Denofa utmerker seg for miljøarbeid i Norge. Eierselskapet Amaggi Group er svært omstridt. Foto: Denofa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er alltid rolig når båten kommer inn, sier administrerende direktør Bjørn Rask Thomsen i Denofa.

Nedenfor kontoret hans i Fredrikstad ligger lasteskipet Nautical Aventurin til kai etter 18 dagers reise over Atlanteren fra Itacoatiara i Brasil.

HARDNER TIL: Kampen om soyaen.
HARDNER TIL: Kampen om soyaen. Vis mer

I lasterommet ligger 37 000 tonn soya, proteiner som snart skal bli mat til norske kyllinger, kyr og griser.

Soyaen kommer fra klarerte områder i Brasil. Plantegenene er ikke tuklet med. Før soyaen går til norske kunder skal Mattilsynet rutinemessig sjekke at lasten holder hva den lover.

Thomsen er helt rolig. Men, det samme kan ikke sies om norske miljøvernere.

Proteiner og politisk sprengstoff

DET NYE GULLRUSHET

  • Dagbladet retter i en serie artikler søkelys mot soya.
  • Avskoging, overgrep og miljøødeleggelserdokumenteres i en ny rapport fra Regnskogfondet og Mighty Earth.
  • En håndfull internasjonale selskaper, kjent som ABCD: Adm, Bunge, Cargill og Dreyfus, dominerer industrien.
  • Oljefondet og norske storbanker har eierinteresser i de omstridte selskapene.
  • Vi ser også på "ren" og "skitten" soya i verdenshandelen, kjøttindustrien og matkjedenes forhold til soya.
  • Dette er fjerde artikkel i serien.
Denofa bør kunne garantere at all soya fra Amaggi, ikke bare den som kommer til Norge, er avskogingsfri, Ida Breckan Claudi, policyrådgiver i Regnskogfondet,

Si ordet soya og du får flammende innlegg om genmanipulering, påsatte skogbranner, og urettferdig dyrking på den andre siden av jorda, for at vi skal ha nok biff å legge på grillen i sommer.

Hvor mange trær faller i Latin-Amerika for at vi skal få kjøtt? spør spanske El Pais.

Full kontroll

SOYASPISERE: Norske dyr spiser GMO-fri soya, gjerne levert til Denofa fra Amaggi Group i Brasil. Andre land får genmodifisert soya fra samme selskap, forer dyra med det, og eksporterer kjøttet til Norge .Illustrasjonsfoto: NTB Sanpix
SOYASPISERE: Norske dyr spiser GMO-fri soya, gjerne levert til Denofa fra Amaggi Group i Brasil. Andre land får genmodifisert soya fra samme selskap, forer dyra med det, og eksporterer kjøttet til Norge .Illustrasjonsfoto: NTB Sanpix Vis mer

I dag er 80 prosent av verdens soya genmodifisert. Norge vil ikke importere genmodifisert soya.

DENOFA-DIREKTØR: Bjørn Rask Thomsen tar imot 440 000 tonn soya årlig. 60 prosent er fra Brasil, resten fra Europa og Canada. Foto: Denofa
DENOFA-DIREKTØR: Bjørn Rask Thomsen tar imot 440 000 tonn soya årlig. 60 prosent er fra Brasil, resten fra Europa og Canada. Foto: Denofa Vis mer

Soyaen i båten i Fredrikstad har vært kontrollert av eget firma av tredjepart og ved hver omlasting i Brasil.

- GMO-fri soya holdes atskilt hele veien. Vi bruker egne lagre til soyaen som er GMO-fri og bærekraftsertifisert, forteller Thomsen.

Han vet hvilke gårder de kommer fra.

Eid av versting

Ida Breckan Claudi, policyrådgiver i Regnskogfondet, synes ikke det er så enkelt.

- Denofa har et problem. Det heter Amaggi, sier hun.

PROTEINER: Soyaskipet til kai i Fredrikstad. Lasten i båten skal i stor grad bli til kraftfor for norske dyr. Foto: Denofa
PROTEINER: Soyaskipet til kai i Fredrikstad. Lasten i båten skal i stor grad bli til kraftfor for norske dyr. Foto: Denofa Vis mer

Denofa, engang en del av Lilleborg, ble i 2009 overtatt av den brasilianske soyagiganten Amaggi Group.

SOYA: Denofa har et problem, mener policyrådgiver Ida Breckan Claudi i Regnskogfondet. Foto: Regnskogfondet.
SOYA: Denofa har et problem, mener policyrådgiver Ida Breckan Claudi i Regnskogfondet. Foto: Regnskogfondet. Vis mer

Selskapets leder, Blairo Maggi ble berømt etter at han tidlig på 2000-tallet sa til The New York Times at 40 prosent økning i avskoging ikke ville bety noe. Han fikk seinere den omvendte miljøprisen «Den gylne motorsag» av Greenpeace og kallenavnet «kongen av avskoging».

Maggi er i dag landbruksminister i Brasil. Ifølge amerikanske Forbes har han jobbet hardt for å bedre sitt image. Men i fjor fikk han politiet på døra, anklaget for hvitvasking og korrupsjon. Den brasilianske avisa Varzea Grande meldte i forrige uke at saken går til høyesterett.

Familiebedriften Amaggi fikk i fjor sommer et fabrikkanlegg okkupert av landarbeidere som hevdet at selskapet opptrer ødeleggende for miljøet.

Administrerende direktør Thomsen i Denofa mener miljøverstingbeskyldningene mot Amaggi Group tilhører fortida.

Han sier Amaggi jobber internasjonalt med bærekraft og viser til at selskapet har fått miljøpriser flere år på rad.

Amaggi var blant annet tidlig ute med å produsere i samsvar med prinsippene for ansvarlig soya (RTRS).

- Blairo Maggi eier en sjettedel av selskapet. Han er ikke selskapet, sier Thomsen.

Snill soya til de rike

Soyabåtene som månedlig klapper til kai utenfor Fredrikstad, konkretiserer et viktig problem i den internasjonale soyaproduksjonen:

Norske kunder får bærekraftig soya fra Amaggi. Kunder som ikke bryr seg om hvor soyaen er dyrket, eller om arbeidsforhold på plantasjene, kjøper billigere soyabønner fra samme selskap.

MEKTIG: Blairo Maggi er landbruksminister og kjent som verdens største soyaprodusent. Han er deleier i Amaggi Group og fikk i fjor politiet på døra, mistenkt for korrupsjon. Her møter han pressen tidligere i år. Foto: Adriano Machado /Reuters/NTB Scanpix
MEKTIG: Blairo Maggi er landbruksminister og kjent som verdens største soyaprodusent. Han er deleier i Amaggi Group og fikk i fjor politiet på døra, mistenkt for korrupsjon. Her møter han pressen tidligere i år. Foto: Adriano Machado /Reuters/NTB Scanpix Vis mer

- Denofa bør kunne garantere at all soya fra Amaggi, ikke bare den som kommer til Norge, er avskogingsfri, sier policyrådgiver Breckan Claudi.

- Det er som om norske klesbutikker skulle garantere at klærne som selges i Norge ikke er laget av barnehender på fabrikker i Bangladesh, mens samme fabrikk lar barn produsere klær for andre markeder, sier hun.

Thomsen mener hun skyter langt over mål.

HUGGES NED: Skogen forsvinner raskt i deler av Latin-Amerika. Den økende etterspørselen etter soya er en av grunnene. Foto: NTB Scanpix
HUGGES NED: Skogen forsvinner raskt i deler av Latin-Amerika. Den økende etterspørselen etter soya er en av grunnene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er et ekstremt dårlig bilde. Amaggi er ledende i verden på sertifisert bærekraftig soya.

Grantrær framfor soya?

Uten soyamel ville det være lite norsk kjøtt og oppdrettslaks i butikkene. Vi har gjort oss avhengige av soya.

Men i disse dager er det mye som skjer på dette feltet. Særlig ett forskningsprosjekt vekker internasjonal oppsikt.

FORSKER: Professor Margareth Øverland i «Foods of Norway» vil minske soya-avhengigheten vår. Foto: NMBU
FORSKER: Professor Margareth Øverland i «Foods of Norway» vil minske soya-avhengigheten vår. Foto: NMBU Vis mer

- Hovedformålet er å redusere avhengigheten, sier professor Margareth Øverland i «Foods of Norway» på Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Prosjektet studerer muligheten for å utvikle bærekraftige fôrressurser basert på fornybar og norsk biomasse som grantrær og tare ved bruk av ny teknologi.

I bakgrunnen spøker befolkningsvekst, klimaendringer og sviktende matsikkerhet.

- Det er et globalt problem. Vi jobber med å utvikle forressurser til dyra som ikke konkurrerer med menneskemat, sier Øverland.

Trenger felles overvåking

Inntil videre er det likevel soya som gjelder. Thomsen deltar på miljøkonferanser og tok initiativ til en egen bransjeavtale for bærekraftig, avskogingsfri soya i Norge. Han ivrer for at hver aktør tar ansvar for å innfri visse krav, slik som for eksempel sertifisert kaffe.

- Det er den beste kontrollen. Vis meg noe bedre, sier han.

- En felles regulering av soyaindustrien i hele Sør-Amerika med overvåkings- og rapporteringssystem for alle aktører i industrien, det er bedre, sier Breckan Claudi.

- Det er etterspørselen som driver avskogingen. De store soyaforhandlerne som Denofa/Amaggi, Cargill og Bunge på banen for å drive fram en felles løsning på avskogingsproblemet. Ellers kommer vi ingen vei, sier hun.

Denofas ansvar starter med bonden og slutter når soyaen er klar til å bli dyrefôr. Alt i hans linjer er bærekraftig og GMO-fritt. Thomsen vil spre ansvarlighet til andre.

Må hindre plantingen

- Det er min plikt og ansvar som næringslivsleder. Indirekte vil det også gi en mer rettferdig konkurransesituasjon, sier han.

Det finnes tiltak som kan ha effekt, mener han.

- Vi må hindre plantingen. Bankene som gir lån, selgerne av gjødsel og sprøytemidler, det er der presset også må komme. Hvis de store og seriøse bankene slår seg sammen og sier «vi vil ikke finansiere landbruk i områder hvor det avskoges», vil det skje noe. Næringslivet er ikke nødvendigvis problemet. Næringslivet er en del av løsningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer