Lær av grillmesteren: Slik griller du som proffene

Nei, du vil ikke ha full tenning.

Når Jan Ivar Nykvist griller, deler han inn grillen i to soner. En varm og en kald. Og han bruker alltid lokk.

- Det er i den kalde sone det perfekte skjer, har Nykvist tidligere sagt til Dagbladet.no.

Griller han på kull, skyver han kullene over på den ene siden av grillen. På gassgrillen tenner han bare noen av blussene. På denne måten kan han bedre kontrollere maten. Den skal bli perfekt gjennomstekt, uten å bli forkullet utenpå.

Et lokk er også obligatorisk.

På med lokket

- Å grille uten lokk er som å steke i en stekovn uten dør. Du mister all varmen, og du får et dårlig resultat.

Når maten grilles på den varme sonen, for å få den fine skorpen, er lokket selvsagt av, men når du flytter det over i den kalde sonen, den uten tent gassbluss eller glødende kull under, skal lokket på.

Det er dette som gjerne kalles indirekte grilling. Du utnytter varmen i kull eller gassbluss, samtidig som du unngår at maten blir helt forkullet utenpå før den er gjennomstekt.

Grillmester

Kokken Jan Ivar Nykvist er fire ganger norgesmester i grilling, og har et sølv i EM og et sølv i VM i grilling. Han er lagleder for grillaget Team BarbieQ og er nok mest kjent for sin deltagelse i - og kom på andre plass i Norges Grillmester i fjor.

I vår lanserte han grillboken Glød.

I sommer deler han sine beste grilltips med Dagbladets lesere i en videoserie produsert i samarbeid med Se.no.

Alt om grill på Dagbladet.no/mat