Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

MINDRE JULESTRESS:

Lag de sju slagene med én og samme deig: - Helt genialt!

- Dette er helt genialt, sier Yusuf Abdirahman Mohamed fra det norske bakerlandslaget, og triller ut sju slag av en eneste deig.

MINST SJU SLAG: Bare kreativiteten setter grenser for hva du kan lage av denne deigen, sier landslagsbaker Yusuf Abdirahman Mohamed om deigen du kan lage mange slag av.
MINST SJU SLAG: Bare kreativiteten setter grenser for hva du kan lage av denne deigen, sier landslagsbaker Yusuf Abdirahman Mohamed om deigen du kan lage mange slag av. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rakk du ikke å bake alle julekakene? Les videre, for ennå er det tid! Her kommer årets lureste kaketips direkte fra ekspertene på det norske Baker- og konditorlandslaget.

FORT GJORT: - Dette kan alle få til, forsikrer landslagsbaker Yusuf A. Mohamed.
FORT GJORT: - Dette kan alle få til, forsikrer landslagsbaker Yusuf A. Mohamed. Vis mer

- Lag sju kaker med en eneste, enkel og kjapp deig, oppfordrer baker og landslagsmedlem Yusuf Abdirahman Mohamed (35).

Han står med hendene i en lys og smidig deig på benken foran seg. Straks skal den kjevles flat, stikkes ut til stjerner og stekes til sprø herligheter, som vil imponere på selv det enkleste kakefat.

Stressfjerner

Stjernene er ett av slagene du kan bruke hans geniale grunndeig til. Med små justeringer tryller du raskt fram andre slag, som f.eks. brune pinner, sjakkruter og bringebærhjerter.

- Deigen er grei å elte sammen, og veldig fin å jobbe med. En skikkelig stressfjerner for alle som sliter med å rekke alt til jul.

Mohameds beste tips er å følge oppskriften til punkt å prikke. Deigen skal ikke bearbeides for mye, og bør stå i kjøleskapet i minst to timer før den bakes ut.

NYBAKT: Hjerter, stjerner, pinner og skiver er blant slagene du kan lage av deigen.
NYBAKT: Hjerter, stjerner, pinner og skiver er blant slagene du kan lage av deigen. Vis mer

Noen av slagene trenger lenger steketid enn de andre.

- Alle ovner er dessuten forskjellige. Følg godt med underveis, så ikke kakene svir seg, advarer bakeren.

- Fint for deg som har dårlig tid

HYGGELIG: - Med denne deigen får du enkelt duften av hjemmebakst i huset, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.
HYGGELIG: - Med denne deigen får du enkelt duften av hjemmebakst i huset, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Vis mer

- Denne deigen er fin for alle som har dårlig tid, men som gjerne vil ha hjemmebakst i jula. Finn din favorittkake, og bak bare denne, eller slå deg løs og gå for alle sju, oppfordrer Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Å bake småkaker er en hyggelig førjulsaktivitet som sprer herlig duft gjennom huset, kommenterer hun. Selv har hun vokst opp med en mor som var husstellærer, og som alltid sørget for at kakeboksene ble fylt med de tradisjonelle sju slagene hver jul.

- Nordmenn baker nok litt mindre enn de gjorde før, men jula er en spesiell tid, da flere enn vanlig tar på seg forkle og finner fram kjevlet.

Selv husker Nordbø at hun ble vekket om morgenen hver første juledag med nybakt julekake med smør og brunost. En fin måte å komme seg opp i tide til å gå i kirken.

- Selv baker jeg alltid julekake hver julaften morgen. Mannen min brakte med seg tradisjonen med sirupssnipper og sandkaker, så det hører også med til jula hjemme hos oss.

Har to lidenskaper

Bare kreativiteten setter grenser for hva du kan bruke den allsidige deigen til, mener Mohamed, som til daglig jobber som arbeidsleder på bakeriet i vekstbedriften Asker Produkt, der han deler sin kunnskap med mennesker med nedsatt funksjonsevne og lærlinger.

JULESTJERNER: Små stjerner passer godt både på kakefatet og som dessert- og kakepynt.
JULESTJERNER: Små stjerner passer godt både på kakefatet og som dessert- og kakepynt. Vis mer

- En svært givende oppgave. Jeg får i det hele tatt drive med akkurat det jeg brenner for; baking og mennesker.

Det var etter at sørlendingen fikk sommerjobb hos Goman-bakeriet i Kristiansand at han ble tent på baking. Læretida tilbrakte han hos Kristiansands tradisjonsrike bakeri, Geheb Conditori.

Perfekte croissanter

Kronen på verket satte han da han fikk tilbud om plass på Baker- og konditorlandslaget i 2017:

- Det er det gøyeste jeg har vært med på noen gang. Jeg har allerede lært utrolig mye. Hva er for eksempel hemmeligheten bak en god hvetedeig og en perfekt croissant? Slike ting bruker vi masse tid på å finne ut av, ved siden av å forberede oss til konkurranser.

I vår ble det to sammenlagte bronseplasser og kategoripris for beste dessert for landslaget under den nordiske konkurransen Nordic Pastry & Bakery Cup.

Men nå står høytiden for døra, også for Mohamed, som spesielt ser fram til en bestemt ting:

- Jeg gleder meg til å komme hjem til mor i Kristiansand til jul. Da blir det pinnekjøtt med kålrabistappe, og hjemmebakte julekaker. Og julebrus i glasset, selvfølgelig. Det må til for en sørlending!

Juleoppskrifter? Søk her!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!