ITALIENSK SALAT: Den norske "italienske" påleggsklassikeren lager du enkelt selv. 
ITALIENSK SALAT: Den norske "italienske" påleggsklassikeren lager du enkelt selv. Vis mer

Oppskrifter med rotrgrønnsaker:

Lag din egen italienske salat med høstens ferske grønnsaker

Sjekk ut Arne Brimis beste oppskrifter med rotgrønnsaker. 

- De siste årene har rotgrønnsaker blitt et tema, og det er fenomenalt at vi har skjønt hvor bra norske rotgrønnsaker er.

Det er blitt trendy å bruke dem, før turte vi ikke helt. Nå serverer de beste restauranter egne retter med beter, med jordskokk og med selleri- og persillerot. Til og med kålrota er blitt populær, sier Arne Brimi.

Har du først gått til innkjøp av noen grønnsaker, er det enkelt å lage en italiensk salat.

Arne Brimi serverer høstens beste smørbrød med en knasende god italiensk salat, laget med masse finrevne rotgrønnsaker og litt majones.

Majonesen er selvfølgelig hjemmelaget, det er det som gir best smak.

Lyst til å eksperimentere med rotgrønnsaker? La Dagblad-kokk Jan Robin Ektvedt vise deg hvordan du kan lage nye, sunne og lekre saker med kål og beter.

Enkelt og godt

Arne Brimi har alltid vært glad i høstens grønnsaker, og en av klassikerne på Vianvang er naturell og helbakt sellerirot servert med litt smør med einerbærsmak eller urterømme.

- Prøv deg fram og ha det litt gøy på kjøkkenet. Ikke bry deg om at du ikke lykkes hver gang, det er slik du blir kjent med råvarene, sier Brimi.

Han bruker ofte bakte rotgrønnsaker, gjerne en blanding av sellerirot, kålrot, persillerot, gulrøtter og beter.

GLAD I ROT : Jo mer rot, jo  bedre, mener Dagbladets matekspert Arne Brimi. han bruker masse rotgrønnsaker på matplassen Vianvang i Brimiland, på grensa mellom Vågå og Lom. Brimi er prisvinnende kokk og har gitt ut flere bøker. Sammen med fotograf Mette Møller ga han i 2013 ut «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang». 
GLAD I ROT : Jo mer rot, jo  bedre, mener Dagbladets matekspert Arne Brimi. han bruker masse rotgrønnsaker på matplassen Vianvang i Brimiland, på grensa mellom Vågå og Lom. Brimi er prisvinnende kokk og har gitt ut flere bøker. Sammen med fotograf Mette Møller ga han i 2013 ut «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang». 
Vis mer

Brimi bruker også andre grønnsaker for å sette farge på høsten.

Rotgrønnsaker er både smaksrike og næringsrikt, og passer godt til høstens mange viltmiddager.

Alle typer rotgrønnsaker kan bakes, og det er en enkel og god måte å tilberede dem på.

Skjær de ulike grønnsakene i passe store staver eller biter, legg dem i en ildfast form og vend inn olivenolje, litt salt og gjerne frisk timian. Så er det bare å bake rotgrønnsakene i ovn på 200 grader til de er passe møre.

Det hender Brimi legger et par smørklatter sammen med grønnsakene også, de smaker ikke dårligere av det.

Knasende god

- Sellerirotpure er blitt veldig populært. Det er raskt og enkelt å lage, og passer perfekt til både lam, fisk og vilt. Kok sellerirotbitene møre i like deler melk og vann, og la dem dampe av litt før de kjøres i en god kjøkkenmaskin. Spe med kokevæska, og rund av smaken med litt smør, salt og pepper. Når du skal servere en pure er en glatt og fin konsistens viktig, sier Brimi, som bruker samme oppskrift hvis han skal lage pure av persillerot.

Skulle dette være smaker i mildeste laget, la deg inspirere av Karla Siverts. Den nylig avdøde Dagblad-kokken elsket beter og ga dem gjerne en asiatisk touch.

Brimi er opptatt av at man skal oppleve nye ting med mat, og derfor setter han gjerne et stort fat med bakte og røkte høstgrønnsaker på bordet. Og ikke noe annet.

- Dette er så enkelt, og derfor blir det noe ekstra. Grønnsakene er bakt helt naturelt, og gulrøttene har til og med gresset på. Det eneste som er tilsatt her er fem minutter med røyk fra einer og vier, smiler Arne Brimi.

Les også:
Brimis beste rotgrønnsaker
Herlige rotmosoppskrifter
Jordskokken: Det vi spiste før vi fikk poteten