Linn Skåber om jula som endret alt:

Lagde hemmelig liste: -Slik tok jeg tilbake livet

Da Linn Skåber fikk besøk av en muslimsk gutt julaften, ble resten av kvelden skrevet i stjernestøv.

NY TYPE JUL: Bortsett fra til sønnen Niels (16), har Linn Skåber gavefri jul. - I stedet gir jeg gjestene rundt bordet julaften oppgaver på forhånd: En kan holde tale om året som er gått, en annen kan lese dikt også skåler vi for dem vi savner og som ikke er der. Foto: Christian Roth Cristensen
NY TYPE JUL: Bortsett fra til sønnen Niels (16), har Linn Skåber gavefri jul. - I stedet gir jeg gjestene rundt bordet julaften oppgaver på forhånd: En kan holde tale om året som er gått, en annen kan lese dikt også skåler vi for dem vi savner og som ikke er der. Foto: Christian Roth CristensenVis mer

Da Linn Skåber (48) julaften for tre år siden skulle invitere til middag, satt en gutt som aldri hadde feiret jul før på enden av trebordet i stua.

- Som den perfekte vertinne jeg er, hadde jeg glemt at 16-åringen var muslim - og jeg som bare hadde svineribbe i ovnen! skratter Linn og biter seg i leppa.

Lagde hemmelig liste: -Slik tok jeg tilbake livet

- Gudskjelov har vi en bergenser i første etasje, som kom opp med pinnekjøtt til gutten. På forhånd var jeg blitt enig med alle de andre om at vi skulle droppe å gi noe til hverandre, men i stedet overøse vår unge gjest med gaver! Så satt han der og pakket opp de kuleste genserne, høretelefoner - you name it - og en sekk han kunne ha alt oppi, forteller Linn.

Blant gjestene var kjæresten hennes, Simon Malm, en somalisk venninne, mora til hennes beste venninne, en venn Linn jobber tett med og mora hans, og en nabo på hytta. Alle hadde bidratt til å glede tenåringen.

- Det søteste var at han plutselig reiste seg og gikk bort til mammaen min - som satt i rullestol - og ga henne en klem. Så vendte gutten blikket mot oss alle og sa at han gjerne ville gjøre noe tilbake, som takk. «Nei da!» svarte vi. Men tenåringen insisterte på at han måtte få danse for oss - og satte på Michael Jackson på full styrke.

- Det ble en av de mest rørende middagene jeg har opplevd - og dansen var en av de nydeligste julegavene jeg kunne ha fått, konstaterer Linn Skåber med tindrende øyne.

I FARTA: 31. januar 2019 er det klart for premiere på "En sporvogn til begjær", der Linn Skåber har hovedrollen som Blanche Dubois. Foto:Christian Roth Christensen
I FARTA: 31. januar 2019 er det klart for premiere på "En sporvogn til begjær", der Linn Skåber har hovedrollen som Blanche Dubois. Foto:Christian Roth Christensen Vis mer

Vi møter henne på Hotel Bristol i Oslo, hvor hun iler inn fra prøvene til «En sporvogn til begjær». Desember byr ikke på mange gaveinnkjøp, men desto flere minner fra barndommens jul. For hvem andre hadde en pappa som sprøytet hagen igjen og igjen, slik at datteren skulle få egen skøytebane til julaften?

- Jeg blir nesten salig når jeg tenker tilbake på oppveksten, og minnene blir ekstra sterke i årets siste måned, sier hun.

Familien feiret ofte jul på hytta i Vestby med Linns tante, onkel, fetter, kusine, farfar og bestefar. Da lå snøen tungt på trærne og kjøttmeisen satt på brettet.

Var det noe foreldrene hadde nok av da Linn var liten, var det tid.

- Se rundt deg; på alle som sitter med hodet ned i mobilskjermen, liksom for å signalisere til omverdenen at de er busy. Jeg har vært - og er sånn - selv også, men for en stund siden fant jeg ut at altfor mange timer av dagen gikk til å sjekke oppdateringer i sosiale medier, og at det nesten ikke var noe igjen av dagen, når jeg også hadde det travelt på jobb, medgir Linn.

Måtte lære å kjede seg

Den populære skuespilleren la en plan for hvordan hun kunne stoppe opp litt - og startet med å unne seg seks ukers ferie i høst, for første gang i sitt voksne liv.

- Jeg spurte sønnen min Niels om vi skulle ta oss en utenlandsferie, men han ville helst bare være hjemme, så da ble det slik. Jeg har gått lange turer og forsøkt å se minst mulig på mobilen.

MOR OG SØNN: Linn Skåber med sønnen Niels (16) - som inspirerte henne til å skriva boka Til ungdommen. Foto: Geir Egil Skog/Se og Hør
MOR OG SØNN: Linn Skåber med sønnen Niels (16) - som inspirerte henne til å skriva boka Til ungdommen. Foto: Geir Egil Skog/Se og Hør Vis mer

Igjen går tankene tilbake til oppveksten, da hun som ung fikk lov å kjede seg av foreldrene i blokka hjemme på Oppsal. Linn er evig glad for at hun aldri ble presset ut søndag morgen for å stå på ski, eller nektet å få se i timevis på Sky Channel.

- Et av mine koseligste minner er at jeg sitter på pikerommet med tente, røde lys på skrivebordet og leker med klistremerker eller leser ei bok. Å lukke omverdenen ute, gjør også at man kan ta livet sitt tilbake. Nå i høst har jeg oppfylt en drøm jeg har hatt i mange år, nemlig å sette klistremerker på alle krydderne i kjøkkenhylla. Det har tid, for å si det sånn.

- Hva gjør disse pustepausene med livet ditt i det daglige?

- Jeg har tro på at kjedsomhet gjør at barn får mulighet til å utvikle egen kreativitet, det gjaldt i hvert fall for meg. Mamma og pappa lærte meg gleden over at det ikke behøver å skje noen verdens ting, og at det er alt! «Favorittroen» min er å sitte på et vaskerom og se på tøy som går rundt i trommelen. Jeg mener det! understreker Linn.

Sammen med kusina satt hun også opp ei hemmelig liste over ting de aktivt skulle gjøre: Innen 1. juni i fjor skulle de ha sett fire teaterstykker, vært på fire konserter, lest fire bøker - og skrive opp tre ting hver de hadde lyst til, men ikke trodde at de turte.

- Det var slik boka ble til, sier Linn.

Litt gæren

Er du innom bokhandelen nå i førjulsdagene, kan du se at forfatterdebuten til Skåber, «Til ungdommen», har fast plass på topplista.

Humorshowet «Tre elefanter i rommet» møtes med rungende latter på Latter, opptakene til tredje sesong av tv-serien «Best før» er nettopp i havn - og trekk pusten: I januar har multikunstneren hovedrollen som overklasseskjønnheten Blanche Dubois i klassikeren «En sporvogn til begjær» på Oslo Nye.

FINT PAR: Linn Skåber og Simon Malm har vært kjærester i fire år. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
FINT PAR: Linn Skåber og Simon Malm har vært kjærester i fire år. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

I Hollywood kan man ta sightseeing-buss for å se hvor stjernene i området bor. I Oslo holder det at du tar trikken gjennom byen for å få et glimt av en av landets mest kjente skuespillere. For der sitter nemlig Skåber nærmest daglig.

- Sønnen min sier at jeg virker som ei gæren, gammel dame, men jeg elsker å kjøre rundt når jeg skal pugge teatermanus. Det blir som å ha et levende kontor! Jeg har til og med tatt t- banen til Stovner, og passerer Gunerius minst fem ganger daglig! sier Linn og gapskratter igjen.

Linns foreldre Willy og Ragnhild nådde hver sin endestasjon i hhv. 2013 og 2016, to hendelser som enebarnet hadde gruet seg til hele livet.

I sin egen dagbok skrev hun som tenåring: «Kjære gud, jeg skal fortsatt tro på deg hvis mamma og pappa ikke dør.»

Søk i julas beste oppskrifter her

- Ja, jeg sa det i aftenbønnen min, for mamma og pappa var dronninga og kongen i livet. Det første jeg gjorde da de døde, var å vende meg til Gud og takke Ham for at jeg fikk ha dem så lenge. Jeg kjente på stor sorg, men ikke raseri - så reaksjonen ble ikke sånn jeg trodde.

- Hvordan kom du videre?

- Jeg var vant til å ringe mamma hver eneste dag og tvillingsøsteren hennes, tante Astrid, annenhver dag. Da begge døde med kort mellomrom, hadde jeg gudskjelov kusina mi å slå nummeret til - og hun har nå overtatt samtalene for begge. Jeg oppdager mer og mer at jeg har foreldrene i meg. Roen fra pappa, det kjappe fra mamma.

HYLLET: Dagbladets anmelder ga Linn Skåber og illustratør Lisa Aisato terningkast 6 - og hyllet duoen for en sjelden blanding av sødme, poetisk dybde og skakk humor.
HYLLET: Dagbladets anmelder ga Linn Skåber og illustratør Lisa Aisato terningkast 6 - og hyllet duoen for en sjelden blanding av sødme, poetisk dybde og skakk humor. Vis mer

Skulle passet på å være lykkeligere

I fire år har bassisten og bygningsarbeideren Simon Malm vært kjæresten til Linn. De deler livet med Linns sønn Niels, og opplever det frydefulle følelsesregisteret med en tenåring i huset.

- Hva skulle du gjerne ha visst om livet som ung, som du vet nå?

- At jeg skulle vært lykkeligere. Alle de fire gangene jeg ikke kom inn på Teaterhøgskolen, opplevde jeg som en enorm sorg. Det var så tøft at selv det å føde ble en lek! Men i dag vet jeg at avslagene var så nyttige - for nå ser jeg at det var viktig at jeg vasket de gulvene, sto i den kiosken, jobbet som dørvakt og på kafé - og møtte folk med alle typer liv mens jeg ventet på å komme inn på femte forsøk.

Det var kanskje ikke akkurat i går at Linn Skåber jobbet på et serveringssted, for i neste øyeblikk tar hun journalistens kaffekanne og heller i sin halvfylte tekopp. Selv ikke det får ansiktet til å rødme.

- Du velger ikke det som er lett for deg og mener at en gang om dagen bør man gjøre noe man er redd for. Når var du redd sist?

For første gang under intervjuet trenger Linn en tenkepause.

- Det må være da jeg forleden sa til kjæresten min..., begynner hun.

- At dere skal gifte dere?

- Nei! Nei! Nei! kontrer Linn, og for første gang har hun stemmen i samme leie som når man spør tenåringen om hun var seint oppe før hun skulle ha eksamen. Jo da, hun elsker å ha en kjæreste som man bare vil være sammen med hele tida, men også gir rom for alenetid. Og hvorfor i all verden skal hun gifte seg først nå, som pappaen er borte og heller ikke kan følge henne opp?

- Det er noe jeg aldri har lengtet etter, men hvis jeg noen skulle giftet meg, ville det nok ha blitt med Simon! sier hun bare likefram, og blikket signaliserer punktum for den saken.

- Men da må du fortelle hva du sa til kjæresten din?

- At jeg skal stå på ski i løpet av vinteren. For noen er det skummelt å stå på scenen, for meg er det skummelt å måtte på ski med en gjeng i langrennssporet. Men det er at du er litt redd, holder deg også levende.