<strong>NYTT I BUTIKK:</strong> Meieriene kappes om å gi brunosten artige smaker. I høst får du Synnøves fløtemys med lakrissmak.
NYTT I BUTIKK: Meieriene kappes om å gi brunosten artige smaker. I høst får du Synnøves fløtemys med lakrissmak. Vis mer

Smakstest av brunost med lakrissmak:

Lakriskongen overrasket: - Det er jo godt!

Vi fikk hjelp av Johan Bülow til å vurdere den nye brunosten med lakrissmak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg elsker lakris, og har laget alt med lakris. Men dette - fløtemys - har jeg aldri sett før, sier en spent Johan Bülow til Dagbladet.

<strong>TOMMELOPP:</strong> Johan Bülow har gjort levebrød av å lage gourmetlakris. Den nye fløtemysosten med smak av lakris ble med hjem i kofferten fra Norge.
TOMMELOPP: Johan Bülow har gjort levebrød av å lage gourmetlakris. Den nye fløtemysosten med smak av lakris ble med hjem i kofferten fra Norge. Vis mer

Den danske gründeren har gjort levebrød av å produsere nettopp lakris. Fra pulver av rålakris og salt lakrissirup til lakris - og sjokolade- og lakriskonfekt.

Han bruker ofte lakris i matlagingen, og har skrevet ei kokebok med lakris i både søt og salt mat: Kamskjell, gravet okse og agurksuppe - og jordbæris og kransekake.

Men lakris i ost - attpåtil en mild brunost - har ikke falt ham inn. Men det er det andre som har tenkt på.

Og den danske «lakriskongens» dom er klar: Det har de lykkes med.

- God balanse

Fløtemys er den mildeste brunosten til Synnøve, og den salte lakrisen får god plass.

<strong>GOD:</strong> Johan Bülow ga Synnøves Fløtemys med smak av lakris en sterk firer.
GOD: Johan Bülow ga Synnøves Fløtemys med smak av lakris en sterk firer. Vis mer

- Det er godt, sier Bülow forundret, etter første smak.

Den første smaken som treffer tunga er mysosten, før den salte lakrissmaken raskt utvikler seg i munnen, og det er denne som blir hengende igjen.

- Det er en god balanse her. Jeg forventet at lakrisen skulle dominere den milde brunostsmaken, men dette er fint og avbalansert. En god ost for lakriselskere!

Han er ikke i tvil når vi spør ham om en vurdering på en skala fra én til seks: En sterk firer.

Nestemann ut: Karamell

I ysteriet på Alvdal der Synnøve produserer brunosten sin, prøver de jevnlig ut ulike smaker og variasjoner. Tidligere har de hatt både sjokolade og kanel i brunosten, og nå altså lakris. Dette er forbrukernes valg, forteller Mikkel Haugstveit, kategorisjef i Synnøve.

- Vi har testet ut ulike smaker, både i smakspanel og på Facebook, og fikk god tilbakemelding på at folk ville ha lakrissmak, sier Haugstveit til Dagbladet.

Lakrisbrunosten kommer bare i et opplag på 35 000, men Synnøve har ikke tenkt å stoppe der. Allerede mot juletider kommer neste brunostsmak i butikk: Fløtemys med karamell.

KARAMELLPOPCORN: - Dette er så sinnsykt godt, og du kommer til å bli hekta! lover Ida Gran-Jansen. Video: TV6 Vis mer

Lakris og salt karamell er smakene Tine har valgt for sin nyeste yoghurtserie Nyt. I fjor kom dessertyoghurten med smak av lakris, i år kom salt karamell.

- Lakris og (salt) karamell. Tilfeldig?

- Haha, det er nok det. Vi har hatt vår egen dessertyoghurtserie i et par år, Flow, og lanserte salt karamellsmak i fjor. Men vi har ikke lakrissmak her, sier Haugstveit.

Lakrisrenessanse

Lakris er en populær råvare, og salt lakris er spesielt populært i Skandinavia, forteller Bülow. Hans lakriskonfekt selges nå over hele verden, inkludert Chelsea Market i New York og på Selfridges i London, men det er Skandinavia som er hovedmarkedet.

Her hjemme har lakris poppet opp i en rekke matnyheter de siste par åra. Nesten alle i såkalt begrenset opplag, spesial- eller sjelden utgave, blant annet Melkesjokolade og Daim.

I fjor sommer lanserte Hennig-Olsen soft shake med smak av salt lakris. Den var også kullsvart, bokstavelig talt - farget med kull. Også denne fikk terningkast fire da vi testet den.

Tine valgte også lakris da de lanserte sin nye dessertyoghurtserie Nyt. Kort tid etter lansering fikk Nyt Lakris en ærespris under en internasjonal matkonkurranse i Danmark, IFC. Også denne fikk terningkast fire da Dagbladet testet matnyhetene i fjor høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer