Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Helsedirektoratet forbyr reklame

Lakrispipene skaper trøbbel på taxfree: - Rart at godteri regnes som tobakk

Lakrispipa er godteri, men Helsedirektoratet forbyr reklame om den.

LAKRISTRØBBEL: Helsedirektoratet mener at lakrispipene ligner for mye på et tobakksprodukt og forbyr markedsføring. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LAKRISTRØBBEL: Helsedirektoratet mener at lakrispipene ligner for mye på et tobakksprodukt og forbyr markedsføring. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2012 ble det forbudt å selge lakrispiper i Norge. Med den nye, oppdaterte tobakksskadeloven ble lakrisen igjen legalisert sommeren 2017, noe som gjorde at Skipper's Pipes original var tilbake i butikkhyllene.

Nå melder imidlertid nettstedet flysmart24.no at Helsedirektoratet ikke gir taxfreebutikkene i Norge mulighet til å reklamere for lakrispiper i butikken sine, fordi pipene minner om et tobakksprodukt.

FRAM OG TILBAKE: Du trenger ikke lenger å være 18 år for å kjøpe lakrispipene, med butikkene har ikke lov til å markedsføre produktet på nettsider eller med plakater. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
FRAM OG TILBAKE: Du trenger ikke lenger å være 18 år for å kjøpe lakrispipene, med butikkene har ikke lov til å markedsføre produktet på nettsider eller med plakater. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN) bekrefter overfor Dagbladet at de klør seg hodet av den strenge loven. TRN står for taxfreehandelen på Gardermoen og på de andre store flyplassene i Norge.

FORUNDERET: Haakon Dagestad i Travel Reital Norway.
FORUNDERET: Haakon Dagestad i Travel Reital Norway. Vis mer

- Vi er vant til at mange av varene våre er omfattet av statlige reguleringer. Det unormale er at godteri er å anse som tobakksprodukt. Så vidt jeg vet er vi alene om å ha en så streng lov i Europa, medgir Dagestad.

- Vil dere jobbet videre med tanke på å få lakrispiper bort fra tobakksloven?

- Nei, vi har ikke behov for å putte mer energi i denne saken. Det viktigste for oss var å få fjernet 18-årsgrensen for å kjøpe lakris-piper, det forbudet forsvant heldigvis i fjor. Dessuten må ikke godteriet stå i tobakksrommet, noe vi også er glade for. At vi ikke kan ha plakater i butikken eller på nettsida vår om produktet, er veldig rart. Men slik er det altså, konstaterer Dagestad i TRN.

Avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet sier til flysmart24.no at det ikke er snakk om å endre direktoratets avgjørelse, og at det derfor er forbudt å reklamere for lakrispiper.

- Dagestad mener at vi har den strengeste fortolkningen i Europa hva tenker du om det?

- Norge har et strengt regelverk på tobakksområdet. Formålet med dette lovverket er å forebygge at barn og unge begynner å bruke tobakk. Det er stadig færre som røyker i Norge og nedgangen er størst i de yngste aldersgruppene, framholder Linhave overfor Dagbladet.

- Forstår du at mange trekker på smilebåndet av denne strenge håndhevelsen?

- Jeg skjønner at noen kan trekke på smilebåndet, men vi er opptatt av å beskytte barn og unge og vi er meget glade for at bare tre prosent av ungdommer i alderen 16–24 år røyker daglig.

- Hva skjer hvis det dukker opp en lakrispipe-plakat i butikken?

- Kommunene og Helsedirektoratet fører tilsyn med at butikkene overholder reklameforbudet og vil kunne reagere med en bot ved brudd på dette forbudet.

Hele Norges coronakart