Oppskrifter med lam:

Lam er ikke bare fårikål: Prøv lammegryte, lammeribbe og lammerull

En perfekt søndagsmiddag kan være lammerull fylt med kantareller, løk og urter. 

HØSTENS LAM: Har du lyst til å bruke lammekjøtt til noe annet enn fårikål, så prøve Jan Robin Ektvedts spennende oppskrifter. Her er marokkansk lammegryte, confitert lammeribbe og lammerull fylt med kantareller, løk og urter. 
HØSTENS LAM: Har du lyst til å bruke lammekjøtt til noe annet enn fårikål, så prøve Jan Robin Ektvedts spennende oppskrifter. Her er marokkansk lammegryte, confitert lammeribbe og lammerull fylt med kantareller, løk og urter.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske sauebønder lar lammene sine gå på beite i utmark, på fjellet og langs kysten gjennom hele sommeren, noe som gir en ekstra delikat smak på det svært anvendelige lammekjøttet.

På Hitchhiker i Oslo setter kjøkkensjef Jan Robin Ektvedt alltid norsk lam på menyen i september og oktober, og en av favorittene hans er sprøstekt lammeribbe.

Se Viestads lam med kantarell.

Røff og ujålete mat

Lammeribbe er røff og ujålete mat, og Jan Robins confiterte variant med spennende krydder er rett og slett knasende god.

Dersom du har lyst på noe ekstra godt i helga, og liker å prøve nye retter, så kan denne lammeribba absolutt anbefales.

Den er ikke så vanskelig å lage heller, men du trenger rikelig med solsikkeolje.

- Confitert betyr bakt i fett, og lammeribba steker seg sprø i oljen. Bruk en ribbe uten bein, og legg den flatt utover en ildfast form. Gni den inn med krydder, og hell over solsikkeolje til alt kjøttet er dekket. Så er det bare å la den stå i ovnen på 160 grader i 2 1/2 time, sier Jan Robin.

Oppskrift på Kari Innerås confiterte lammelår

Det sprøstekte kjøttet kutter han i røffe biter og serverer sammen med en frisk svartkålsalat, eller pakker det inn i små lefser eller pannekaker i samme stil som crispy pekingand.

Lam og kantareller

Mens en marokkanskinspirert lammegryte putrer og dufter på komfyren - lammeskankene i gryta bruker lang tid på å blir møre - legger Jan Robin en utbeinet lammesadel på kjøkkenbenken.

MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København, og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat». FOTO: METTE MØLLER  
MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København, og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat». FOTO: METTE MØLLER  

Vis mer

På den smører han utover en god blanding av farse, kantareller, løk og urter.

Han bretter kjøttet forsiktig sammen til en rull, og surrer det godt fast med bomullstråd.

- En lammerull kan både stekes i ovn, pakkes i plast og trekkes i vann eller tilberedes i dampovn. Det viktigste er å passe på at kjernetemperaturen er 56 grader, sier Jan Robin.

- Brun den gjerne gyllen i smør, hvitløk og timian før servering, og har ikke kjernetemperaturen nådd 56 grader, kan du la den få en kjapp runde i ovnen.

Lammerullen skal hvile før den skjæres opp, og Jan Robin serverer den med stekt hvitløk og et godt dryss av frisk karse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer