FERIEFØLELSEN:  Stjerneanis, fenikkelfrø, koriander og kanelstang. Denne marokkanske lammegryta kan få deg langt vekk fra Norge på et blunk Foto: METTE MØLLERr
FERIEFØLELSEN:  Stjerneanis, fenikkelfrø, koriander og kanelstang. Denne marokkanske lammegryta kan få deg langt vekk fra Norge på et blunk Foto: METTE MØLLERrVis mer

Krydrede lammeretter fra Hellas, Tyrkia og Marokko:

Lammerettene som får fram feriefølelsen

Deilige lammeretter fra land rundt Middelhavet.

Det er midt i lammesesongen og butikkene bugner av lammekjøtt.

Den klassiske lammesteken, noen rustikke lammeskanker eller et røkt lammelår med rotmos. Lite smaker bedre om høsten.

Les også: Lammekjøtt i verdensklasse og kantarell, skogens gull: Kan det bli bedre?

Krydre høsten

Men forandring fryder. Er du blant dem som velger lam når du er på ferie, vet du hvor godt lam smaker med sauser og kryddere. Gjerne langkokt, og godt krydret.

Her har vi samlet lammeretter fulle av gode smaker.

Lam på marokkansk

Den krydrede lammegryta med spisskummen, mynte, koriander og kanel lyser det Marokko av. Med lammebog som utgangpunkt er dette en både velsmakende og rimelig rett.

«Marokkansk lammegryte» signert Dagblad-kokk og Hitchiker-kjøkkensjef Jan Robin Ektvedt, har litt andre kryddere. Her er det bare å la tida jobbe for deg, og vente på magien når fennikel møter stjerneanis og kanel.

Lammeskanker har mye smak, men kjøttet trenger lang tilberedningstid for å bli mørt. Lammegryta lager til gjengjeld seg selv når du først har satt den på kok.

Ektvedt setter alltid norsk lam på menyen i september og oktober og har en rekke lammeretter han gjerne anbefaler.

Det er ikke for ingenting at Marokko regnes som Nord- Afrikas gastronomiske sentrum. Har du gode matminner fra Marokko, handler det ofte om krydder. For eksempel anis og kanel, fint balansert mot sitrus.

Den beste marokkanske maten er gjerne gryter og supper som har stått og putret lenge.

Tyrkisk og gresk

Også på den andre siden av Middelhavet får du servert de deiligste lammeretter.

Krydret lam med hummus er en tyrkisk lammerett du kan bli hekta på. Oppskriften her er en av signaturrettene til nordmannen Vidar Bergum som bor og jobber i Istanbul .

Sjekk bloggen hans Et kjøkken i Istanbul for flere krydrede opplevelser.

De greske lammekjøttbollene med hvitløk, chili og rosmarin bader ikke i krydret saus. De har nok smak i seg selv.

Med en deilig tzatziki gir de deg smaken av ferie med det samme du får dem i munnen, selv en gråværsdag i oktober.

Du kan også gi det røkte lammelåret en touch av Hellas. sjekk ut oppskriften på Andreas Viestads badsturøkte lammelår med tzatziki og gresk salat.

Lammefestival

Er du i Oslo i dag og har lyst på lam? Legg kursen mot Youngstorget. Der arrangeres matfestivalen Bylam for første gang. Bak festivalen står Matprat (Opplysningskontoret for egg og kjøtt).

Mange av de kjente foodtruckene i gatebildet deltar.

Har du ikke smakt fenalårvaffel med blåmuggost, lammepølse med fennikel, lammesushi eller lammeburger, er dette dagen.

Musikken står musikkfestivalen By:larm for.

Ikke i Oslo?Ta deg en tur i butikken. Der venter ferskt lammekjøtt. Smaken av ferie finner du i krydderhylla.

Les også: Dropp gatekjøkkenet i helga, den beste kebaben lager du selv

Seks gode viner til lam i verdensklasse

Skankekur - Andreas Viestad om bruken av skank