Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Larver smaker deilig

Han er fem år og har munnen full av melbillelarve. Benjamin (5) har smakt på framtida. I dag kan du prøve mat med larver og biller gratis i Mathallen.

PESTAURANT: Pestaurant holdes for andre året i Mathallen i Oslo. I år er barna spesielt invitert til å prøvesmake spiselige insekter. Amalie (5 ) fra Trolltangen naturbarnehage, Halden har tunga full ... Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hånd i hånd, småsultne på lunsj, kommer barnehagebarna inn i Mathallens endags-restaurant, Pestaurant. Dagens utfordring: Bytte ut brunost og servelat på brødskiver mot pizza med larver og biller. Noen rynker på nesa. For Benjamin (5) er det ingen sak. Han synes alt han får smaker godt.

MODIG : Benjamin (5) fra Trolltangen naturbarnehage i Halden, tygger gjerne på en melbillelarve., så lenge de voksne forsikrer at den er dyrket fram på en farm for å bli mat. Til høyre Andora (5) som kunne spist hundre muffins med mel laget av små gresshopper. Foto: Endre Vellene
MODIG : Benjamin (5) fra Trolltangen naturbarnehage i Halden, tygger gjerne på en melbillelarve., så lenge de voksne forsikrer at den er dyrket fram på en farm for å bli mat. Til høyre Andora (5) som kunne spist hundre muffins med mel laget av små gresshopper. Foto: Endre Vellene Vis mer

Gratis for alle

De rundt 80 barna fra fire barnehager i Oslo og Halden er de eneste som får barnevennlig pizza, de voksne får en mer avansert meny, men alle kan komme og smake, gratis, fram til klokka seks.

Vil du teste hvor tøff du er, kan du for eksempel prøve chili-og sitronmarinert laks med gresshoppe.

- Veldig godt, sier Andora (5) fra Halden, mens pizzaen med larver knaser mellom tennene.

- Æsj, jeg spiser ikke sånt der, sier Amalie, litt skuffet over å ha reist med buss, tog og trikk helt fra Halden for spise noe så ekkelt.

Men én ting er de to venninnene fra Trolltangen naturbarnehage enige om: muffinsen med mel av små gresshopper smaker godt.

-Jeg kunne spist hundre, sier Andora.

Christofer Bengtsson, kokk fra Kulinarisk Akademi byr på både søte og salte «skadedyr».

Menyen har han holdt på med en stund. Det mest vågede i dag er laks med locustgresshopper. Mange strekker seg også etter skjeeene med sjokoladekrem, chilistekte gresshopper og pistasjnøtter.

BILLE-PYNT: Denne melbillelarven blir med ned i magen. Hadde du funnet den tilfeldig på toppen av en muffins, ville du nok sagt nei takk. Muffinsen er bakt med sirissmel.  Foto: Endre Vellene / Dagbladet
BILLE-PYNT: Denne melbillelarven blir med ned i magen. Hadde du funnet den tilfeldig på toppen av en muffins, ville du nok sagt nei takk. Muffinsen er bakt med sirissmel. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Alt med sjokolade glir ned, også med gresshopper og melbillelarver, sier kokken.

For ordens skyld: Insektene er ikke hentet fra naturen eller noens kjøkkenskuff. De er dyrket fram på insektsfarmer i Nederland og Thailand.

Miljøvennlig

Målet med Pestaurant er både å øke engasjementet rundt spiselige insekter, og øke bevisstgjøringen rundt skadedyr.

GRESSHOPPEMEL: Søte saker går alltid hjem. Her muffins bakt med sirissmel toppet med melbillelarve. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
GRESSHOPPEMEL: Søte saker går alltid hjem. Her muffins bakt med sirissmel toppet med melbillelarve. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Vi svarer gjerne på spørsmål om hvordan du skal bli kvitte melbiller hjemme, men hovedtemaet er framtidas mat. Insekter er en fantastisk proteinkilde, sier Espen Agnalt, administrerende direktør i Rentokil, skadedyrfirmaet som for andre år på rad står bak arrangementet.

«At insekter er ekkelt sitter i hodet. Å forholde seg til insekter behøver ikke være mer ekkelt enn å sløye en torsk» Espen Agnalt, Rentokil

- Det er faktisk 12 ganger mer effektivt å dyrke fram insektsprotein enn kjøtt

Begynn med barna
- Å begynne med barna er lurt. De har ikke rukket å stivne i vaner, sier forsker Daniel Münch ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU.

Et team rundt den tyske forskeren ved NMBU og NOFIMA er i gang med å kartlegge holdninger til insekter i maten og er blant annet interessert i å vite hvor mye foreldrenes holdning har å si for hva barn spiser.

- Tenåringer gjør som andre tenåringer. Det vet vi allerede litt om. Hva barn tenker, vet vi ikke nok om, sier han.

FN: Mer insekter

FN støtter opp om insekter i kosten. Gresshopper, larver og maur er fulle av vitaminer og proteiner, inneholder sink og kalsium, men lite fett.

KJÆRLIG HILSEN:  Josef (4) er fornøyd med dagens dessert, kjørlighet på pinne med melbillelarve Foto: Endre Vellene / Dagbladet
KJÆRLIG HILSEN:  Josef (4) er fornøyd med dagens dessert, kjørlighet på pinne med melbillelarve Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Hundre gram gresshopper inneholder opp til 25 gram protein og 6 gram fett. Mørbrad biff har til gjengjeld 29 gram protein og 21 gram fett.

Millioner av mennesker verden over bruker allerede insekter i maten.

- At insekter er ekkelt sitter i hodet. Å forholde seg til insekter behøver ikke være mer ekkelt enn å sløye en torsk, sier Espen Agnalt, og minner om at ingen i Norge ville spist rå fisk for 30 år siden.

- I dag elsker vi sushi, sier han.

Vanskelig å få tak i

Insekter er altså bra for helsa, men hvor lett er det å få tak i dem? Ifølge den tyske forskeren vanskelig.

EU-lovgivningen er generelt streng overfor insekter. Noen land er mindre restriktive. Det gjelder særlig Storbritannia, Belgia og Nederland. Men ting skjer, ifølge Münch, og Brüssel har nå slått fast at å spise insekter ikke er mer farlig enn å spise vanlig kjøtt.

VAFFEL: Potetvaffel med creme fraiche og siriss-greshopper, bakt med 20 prosent sirissmel. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
VAFFEL: Potetvaffel med creme fraiche og siriss-greshopper, bakt med 20 prosent sirissmel. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Han tror de første insektene vil bli "frigitt" som snacks.

Et norsk firma vil i nær framtid også kunne tilby proteinrikt mel av sirisser (små gresshopper) fra en insektsfarm i Thailand. Dagens bakst på Pestaurant er laget av dette melet.

Flere sjanser til å smake

Pestaurant skjer over hele verden på samme dag. I fjor i 11 land med rundt 13 300 deltakere. Har du ikke anledning til å komme i Mathallen i dag, kan du stille opp på arrangementet Hopp i Høyet lørdag 27.august. Da vil den tyske forskeren fra NMBU og hans kolleger både by på insektsmat og svare på spørsmål.

– Det er flere insekter i verden enn det er sandkorn på alle strender i verden. De gjør mye nytte for seg, men burde blitt brukt i større grad. Insekter er god matkilde og også en velsmakende snacks. Dette har vi lyst til å vise frem, sier Daniel Münch.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!