- «Møsbrømlefsa» har en veldig spesiell smak, men er populær her i Nord, sier Gry Nordvik Karlsen fra Valnesfjord om den søte tradisjonskosten fra Nordland.
Brunost, smør og sirup
Med sin søte og kraftige smak av brunost er den, ifølge henne, det mange utflyttede drømmer om å få servert når de kommer hjem til Salten.
På Facebook finnes det til og med en egen møsbrømlefsegruppe, og Kulinaris har tidligere hatt is med smak av møsbrøm.
- Det er vanlig å servere møsbrømlefse når slektninger kommer på besøk. Gjerne dem som kommer fra Salten, som har vokst opp med det selv, forklarer hun.

Selve møsbrømmen er en slags brunostjevning man smører på toppen av en varm lefse.
Jevninga kan minne litt om prim, men er laget av hvetemel, vann og brunost.
(Blandet med tilbehøret seterrømme, sirup og sukker kalles fyllet på dialekt for «søvvel»).
Møsbrømlefsa er en lokal spesialitet fra Salten-distriktet, og Nordvik Karlsen har ikke hørt om at den finnes noen andre steder.
- Datteren min studerte på folkehøyskole i Surnadalen, og da de skulle fortelle om lokale matretter var det absolutt ingen som hadde hørt om denne lefsa før, ler Nordvik Karlsen.
Spises med fingrene
Lefsene lager du selv, og her er det opp til hver enkelt hva slags oppskrift de bruker. Noen lager grove lefser, andre fine.
- Lefsene varmes opp på takken, og så smøres det møsbrøm utover. Du kan også ha smør, sirup, sukker og rømme over, men dette velger du selv. Det er noen som kun vil ha «møsbrømmen», sier Nordvik Karlsen.

Når dette har smeltet inn skal lefsen brettes i hvert hjørne slik at den ligner på en konvolutt.
Fra gammelt av spiste man møsbrømlefsa med fingrene.
- Riv av et hjørne, brett sammen, og dypp det i rømmeblandingen (søvvel), forklarer Nordvik Karlsen.
Veldig mektig
Møsbrømlefsa serveres på lokale tilstelninger som basar, på lokale kafeer, og utflyttede slektninger gleder seg ofte veldig til å komme hjem å få spise møsbrømlefse.
Men det er ikke alle som liker den.
- Mannen min som er fra Vesterålen liker den ikke, han synes det ble alt for mektig, det er kanskje noe du må ha vokst opp med for å like, ler Nordvik Karlsen.

Sammen med sin søster har Nordvik Karlsen laget boka «Takkemat», som tar for seg mat som kan lages på takke og i panne.
De har begge vokst opp med møsbrømlefsa.
- Fra gammelt av serverte man den også med melk og fisk, saltet sei. Men dette har man stort sett sluttet med, forklarer Nordvik Karlsen.
Lokaler retter finnes i hele vårt langstrakte land. Vet du om en spesiell rett fra der du bor? Tips oss på mat@dagbladet.no da vel!