Mange blir matforgiftet i ferien

Lege: - Forsyner du deg her, leker du med skjebnen

I 30 graders varme dobler bakteriene seg i maten du ser her hver halvtime.

BUFFET-VARSKO: En rekke nordmenn som har meldt inn magesyke til forsikringsselskapene under årets ferie, er blitt syke etter å ha forsynt seg av buffeter i utlandet. Foto: NTB Shutterstock
BUFFET-VARSKO: En rekke nordmenn som har meldt inn magesyke til forsikringsselskapene under årets ferie, er blitt syke etter å ha forsynt seg av buffeter i utlandet. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hver eneste dag ringes de store forsikringsselskapene ned av nordmenn som opplever at drømmeferien ikke ble helt som planlagt. I stedet for å ligge og slikke sol på stranda, bidrar matforgiftning til at man må søke tilflukt på hotellrommet og vente på at plagene gir seg.

For noen ender det med diaré; andre igjen blir alvorlig syke og må bli innlagt på sykehus. Europeiske Reiseforsikring - som er den største saktøren på markedet - bekrefter at det er spesielt fire land som utpeker seg med tanke på at mageproblemer kan oppstå: Spania, Tyrkia, Bulgaria og Hellas.

- Dette er typiske middelhavsland med veldig høy varme nå, og hvor det i tillegg står buffet-mat framme i lang tid. En rekke av kundene våre forteller at de har spist nettopp denne type mat før de ble syke. Årsaken baserer seg nok på at ikke alle restauranter og hoteller er like flinke med hygienen og hvor lenge alt fra kjøttkaker til kyllingspyd skal stå ute i varmen, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz.

Matforgiftning koster norske forsikringsselskaper milliarder av kroner.

Gunnar Hasle, lege med spesialitet i infeksjonssykdommer ved Reiseklinikken i Oslo, bekrefter at buffémat servert under varme forhold, innebærer stor bakteriefare:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer