Mange blir matforgiftet i ferien

Lege: - Forsyner du deg her, leker du med skjebnen

I 30 graders varme dobler bakteriene seg i maten du ser her hver halvtime.

BUFFET-VARSKO: En rekke nordmenn som har meldt inn magesyke til forsikringsselskapene under årets ferie, er blitt syke etter å ha forsynt seg av buffeter i utlandet. Foto: NTB Shutterstock
BUFFET-VARSKO: En rekke nordmenn som har meldt inn magesyke til forsikringsselskapene under årets ferie, er blitt syke etter å ha forsynt seg av buffeter i utlandet. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hver eneste dag ringes de store forsikringsselskapene ned av nordmenn som opplever at drømmeferien ikke ble helt som planlagt. I stedet for å ligge og slikke sol på stranda, bidrar matforgiftning til at man må søke tilflukt på hotellrommet og vente på at plagene gir seg.

For noen ender det med diaré; andre igjen blir alvorlig syke og må bli innlagt på sykehus. Europeiske Reiseforsikring - som er den største saktøren på markedet - bekrefter at det er spesielt fire land som utpeker seg med tanke på at mageproblemer kan oppstå: Spania, Tyrkia, Bulgaria og Hellas.

RÅD MED STOR EFFEKT: - Pass på håndhygienen, også for barna, oppfordrer Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring, en del av If.
RÅD MED STOR EFFEKT: - Pass på håndhygienen, også for barna, oppfordrer Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring, en del av If. Vis mer

- Dette er typiske middelhavsland med veldig høy varme nå, og hvor det i tillegg står buffet-mat framme i lang tid. En rekke av kundene våre forteller at de har spist nettopp denne type mat før de ble syke. Årsaken baserer seg nok på at ikke alle restauranter og hoteller er like flinke med hygienen og hvor lenge alt fra kjøttkaker til kyllingspyd skal stå ute i varmen, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz.

Matforgiftning koster norske forsikringsselskaper milliarder av kroner.

SIKKERHET FØRST: Krigsveteranen Tommy Fjeldheim har lang erfaring med krisesituasjoner, og har spesialisert seg på reisesikkerhet. Få noen av hans beste tips til hvordan du skal holde deg trygg på neste reise her. Video: Bravura / Dagbladet Vis mer

Gunnar Hasle, lege med spesialitet i infeksjonssykdommer ved Reiseklinikken i Oslo, bekrefter at buffémat servert under varme forhold, innebærer stor bakteriefare:

- Er det 30 grader i lufta, dobler bakteriene seg hver halvtime. Dermed kan en kjøttkake plutselig få 16 ganger så mange bakterier i seg etter å ha ligget framme på et restaurantbord i to timer. Buffémat er definitivt en risikofaktor, medgir den erfarne spesialisten.

- Pass deg for dørklinka

Forsikringsselskapet Tryg melder at de fleste magesjau-sakene har opprinnelse i Spania, men det er også fordi det er her de fleste drar. Bulgaria utpeker seg som et land med større hyppighet med mageproblemer, sett i forhold til antall nordmenn som reiser dit.

- Vi anbefaler folk å pakke med seg et lite reiseapotek, det er også mulig å ta litt medikamenter i forkant av reise som forebygger magesjau, sier senior forretningsutvikler i Tryg, Øyvind Setnes.

Storebrand har også Spania, Hellas, Tyrkia og Bulgaria på topp i statistikken for både skade- og matforgiftning så langt i sommer:

- Vi ser at det ofte kan forekomme matforgiftning på hoteller som tilbyr all-inclusive, da bakterier sprer seg lett på slike plasser. I sommersesongen er dette populære feriedestinasjoner for familier, sier fagsjef i Storebrand Linda Solbakken Grimnes.

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring understreker at det viktigste - og billigste - rådet er å sørge for at alle i familien vasker hendene før man skal spise.

- Det er alltid greit å kunne ha med våtservietter eller flytende antibakteriell væske, men tenk på det som tillegg til god håndhygiene i stedet for erstatning, råder Clementz.

Han har ellers to gode hygieneknep med stor effekt:

- Hvis du synes det virker møkkete på restauranten eller du har dårlig magefølelse når du går inn dit, så styr unna og velg et annet sted. Tenk også på at dørklinka på toalettet ofte er en smittekilde. Åpne den med en serviett, anbefaler han.

Unngå en spesiell matvare

Ifølge Mattilsynet er de vanligste årsakene til matforgiftning utilstrekkelig oppvarming eller for sein nedkjøling av mat, lage av mat ved for høy kjøletemperatur og slurv med renholdet. Her finner du tilsynets beste råd.

Matforgiftning kommer altså, som navnet tilsier, fra infisert mat, og kan skyldes flere forskjellige bakterier.

- Det som imidlertid langt flere opplever, er å bli syke som følge av en bakteriell infeksjon. Da er inkubasjonstiden minst et døgn, i motsetning til matforgiftning som gir oppkast og diare etter noen få timer. Man er som oftest nesten frisk allerede dagen etter en matforgiftning, mens en bakteriell diare i gjennomsnitt varer i 3-4 dager påpeker lege Gunnar Hasle.

EKSPERT: Lege Gunnar Hasle Foto: MDG
EKSPERT: Lege Gunnar Hasle Foto: MDG Vis mer

- Hvis man befinner seg i Spania og absolutt må spise buffet-mat på hotellet der man bor; hvilke type retter er tryggest å velge?

- Det er et spørsmål jeg har fått fra pasientene mine i mange år, og svaret må være: Forsyner du deg av buffé i sommervarmen, leker du med skjebnen. Går du for eksempel bare for grønnsaker, aner du ingenting om forsyningskjeden før tomatene havnet i skålen foran deg. Det aller viktigste rådet jeg kan gi, er at en rekke studier har vist at det er effektivt å vaske seg på hendene før man spiser - uansett hvor du måtte være, framholder Hasle.

Han har ledet en placebokontrollert dobbeltblindstudie på et kosttilskudd som ser ut til å redusere risikoen for diarè.

- Hvilke råd har du til oss, uansett om vi spise mat i utlandet eller her hjemme?

- Det sikreste er å holde seg til mat som er kokt eller gjennomstekt og servert rykende fersk. Nygrillet mat kan derfor være lurere å spise enn buffé-mat som står lenge fremme, sier han.

Det er også lurt å være ekstra påpasselig med kylling.

- Om ikke kyllingen er gjennomstekt, så send den ut igjen eller la være å spise den, råder Hasle.

Og legger til:

- Unngå rå østers når du er på ferie i utlandet, det er som å be om å få diaré.

Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer