Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mange kjøper ulovlig

Leger advarer russen mot skummelt tilbud: - Veldig farlig å få i seg

Sprittaxier florerer blant russen - og ingen vet hva flaskene inneholder.

ULOVLIG ALKOHOL: En ny undersøkelse fra NHO kartlegger hvor russen får tak i alkoholen de drikker i løpet av russetiden. Tallene tyder på at sprittaxier ikke er uvanlig blant ungdommen. Foto: Jenny Mina Rødahl
ULOVLIG ALKOHOL: En ny undersøkelse fra NHO kartlegger hvor russen får tak i alkoholen de drikker i løpet av russetiden. Tallene tyder på at sprittaxier ikke er uvanlig blant ungdommen. Foto: Jenny Mina Rødahl Vis mer

Å kjøpe alkohol via sprittaxier er ikke et ukjent fenomen blant årets russ. Det viser en fersk undersøkelse om alkoholbruk og -kjøp blant russen i Oslo og omegn, gjort av NHO Mat og drikke. Hovedformålet har vært å kartlegge hvor russen får tak i alkoholholdig drikke.

Undersøkelsen, gjort via 400 telefonintervjuer, ble gjennomført i perioden 25. april - 11. mai 2018. Det er trukket et representativt utvalg av ungdom som er i aktuell alder for russ. Utvalget er trukket tilfeldig fra Bisnodes database over private telefonnumre i Oslo-regionen.

De fleste kjenner til at det gjøres innkjøp av alkohol gjennom svenskehandel. Over 60 prosent oppgir dette. I tillegg er det en del innkjøp av alkohol gjennom bekjente. Kjøp av smuglervarer har over en tredjedel hørt om, og nesten like mange mener det kjøpes alkohol gjennom såkalte «sprittaxier», viser rapporten.

Spørsmål: Kjenner du til om det blant russen forekommer innkjøp av alkohol på følgende måter? April 2018
Gjennom «sprittaxier»30 %
Smuglervarer34 %
Gjennom tilbud av hjemmelaget øl eller vin16 %
Gjennom tilbud av hjemmebrent18 %
Gjennom svenskehandel62 %
Kjøp gjennom russebusssjåfør7 %
Kjøp gjennom bekjente50 %
Nei, kjenner ikke til20 %
Antall spurte400

Bakgrunnstallene viser at guttene i større grad enn jentene kjenner til at det gjøres innkjøp gjennom «sprittaxier» og smuglervarer.

40 prosent av guttene kjenner til innkjøp av smuglervarer, mot bare 27 prosent blant jentene.

Kjøpte seks brett ulovlig

En russ på 18 år Dagbladet ringer, som ønsker å være anonym, forteller at han er en av gutta på russebussen sin som drikker smuglerøl. Han kjøpte seks brett med Tuborg av en polsk mann like før russetida startet. Det er 24 bokser på hvert brett.

- Jeg betalte 250 kroner per brett, noe om er veldig billig. For en sixpack med øl fra matbutikken må man vanligvis betale rundt 160 kroner. Det er dyrt å være russ, i hvert fall når man er på buss, sier han.

Oslogutten fikk også tilbud om å kjøpe sprit. Prisen lå på 400 kroner for to liter sprit. For én liter Absolut Vodka hos Vinmonopolet må man betale 444,40 kroner.

- Men jeg ville bare ha Tuborg, for det ser mest mulig lovlig ut. Jeg takket nei til polsk øl som Tyskie for eksempel, for den blir tatt av politiet om de ser den, sier han.

- Vanligere før

Anne Sofie Vad Østby (18) fra Kløfta er en av de 21 jentene på russebussen «Paris Riots». Hun opplever ikke at alkoholkjøp via sprittaxi er like vanlig nå som det var før da de var yngre.

- Nå er vi jo gamle nok til å kjøpe drikke selv, så det er ikke like nødvendig, sier hun.

Østby presiserer at hun tror at ungdom forstår de mulige konsekvensene smuglersprit kan medfølge.

«Det blir som å drikke fra glasset til en fremmed. Du vet ikke hva som er oppi» Anne Sofie Vad Østby, russ

- Det gjorde vi ikke for et par år siden. Dessuten vet man ikke hva spriten kan inneholde. Dette er den største ulempen ved å kjøpe via sprittaxi, sier hun, og legger at hun har hørt om episoder der smuglerspriten har inneholdt metanol.

- Det blir som å drikke fra glasset til en fremmed. Du vet ikke hva som er oppi.

Spørsmål: Hvor ofte drikker du noe alkoholholdig når du er på russefest eller et russearrangement?
Omtrent hver gang76 %
Omtrent annenhver gang9 %
Sjeldnere7 %
Aldri8 %
Ikke sikker1 %
Antall spurte400

Metanolholdig smuglersprit

Ingeborg Margrete Rossow, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, har hørt om sprittaxier i media tidligere.

- Hvorvidt dette er en viktig kilde for å få tak i alkohol blant russen eller annen ungdom, er jeg usikker på, men en mulig fare ved å kjøpe alkohol fra sprittaxi eller andre ulovlige og ukontrollerte kilder, kan være at spriten inneholder andre farlige substanser. For en del år tilbake var det tilfeller med metanolholdig smuglersprit, sier hun.

Odd Martin Vallersnes.
Odd Martin Vallersnes. Vis mer

I 2017 ble 731 unge under 24 år kjørt til legevakta i Oslo med alkoholforgiftning eller annen akutt rus. Lege Odd Martin Vallersnes er blant dem som tar imot og behandler den alkoholforgiftede ungdommen.

- Det som er skummelt med sprit, er at det virker så raskt og kraftig, så det er veldig vanskelig å beregne hvor påvirket man blir, sier han.

En annen skummel ting med sprittaxiene, er ifølge Vallersnes er at de aldri vet hvor spriten kommer fra.

- Risikoen da er jo at dette ikke er sprit i det hele tatt, men metanol, altså tresprit, og det er veldig farlig å få i seg.

Vallersnes har inntil videre ikke hørt om episoder der årets russ har fått i seg dette.

- I 2003 var det et større utbrudd av metanolforgiftninger i Oslo, og siden da har vi heldigvis ikke sett en liknende spritbølge. Legevakta opplever også at antallet alkoholforgiftninger har vært stabil de siste åra, men at det alltid øker noe i vår- og sommermånedene. Spesielt om det er en fridag eller når det er helg, sier han.

SMUGLERSPRIT: I undersøkelsen, der det ble gjort 400 telefonintervjuer, kom det fram at flere russ kjøper sprit via sprittaxi, men er usikre om varene er lovlige eller ikke. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SMUGLERSPRIT: I undersøkelsen, der det ble gjort 400 telefonintervjuer, kom det fram at flere russ kjøper sprit via sprittaxi, men er usikre om varene er lovlige eller ikke. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Med styrket helsepersonell på russetreffene får legevakta noe færre alkoholforgiftede russ, da det blir igangsatt øyeblikkelig hjelp på stedet. Det er svært positivt, mener han.

Fride Behrentz Færevaag er prosjektleder for «Styrket oppfølgning» Ungdom og rus ved Oslo legevakt. Hun bekrefter det Vallersnes nevner.

- Men en ting er sikkert, og det er at det for det meste er sprit de som har blitt alkoholforgiftet har drukket, og som havner hos oss, sier Færevaag.

Vallersnes råder russen til å alltid være sammen når man drikker alkohol, og alltid sørge for at alle kommer seg trygt hjem.

- Og vær varsom med spriten. Ofte er det tryggere å drikke øl og vin dersom du skal drikke alkohol, sier han.

MEDBRAKT ALKOHOL: Nesten 60 prosent av russen oppgir at man har alkoholholdige varer medbrakt på russearrangementene. Kun sju prosent oppgir at man kun kjøper alkohol på arrangementet, mens 25 prosent oppgir at man gjør begge deler. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MEDBRAKT ALKOHOL: Nesten 60 prosent av russen oppgir at man har alkoholholdige varer medbrakt på russearrangementene. Kun sju prosent oppgir at man kun kjøper alkohol på arrangementet, mens 25 prosent oppgir at man gjør begge deler. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Vet ikke om det er lovlig eller ikke

Blant dem som oppgir å gjøre innkjøp hos bekjente eller hos russebussjåfør oppgir åtte prosent at det bare er smuglervarer det dreier seg om, mens 25 prosent oppgir at det både er lovlig vare og smuglervare. Dette betyr at en tredjedel av russen mener slike innkjøp kan omfatte smuglervarer.

I alt 36 prosent mener slik handel bare dreier seg om lovlig vare. Vel 30 prosent av russen kjenner ikke til om det er lovlig vare eller ikke.

Til tross for smuglerkjøpene, viser rapporten at mesteparten av alkoholen kjøpes i dagligvarebutikken og på Vinmonopolet. Over 70 prosent handler i dagligvarebutikken, og nesten 60 prosent handler på Vinmonopolet. I alt 17 prosent av russen oppgir at man handler på Systembolaget i Sverige, mens 14 prosent gjør innkjøp på taxfreebutikker.

- Vi har også hørt at mye av det som smugles av alkoholvarer går til russen. Men de vi tar, er nok de som frakter varene fra utlandet til Norge, sier Per Kristian Grandahl, kontorsjef ved Svinesund tollkontor.

Noe av dette blir ifølge Grandahl da levert til såkalte sprittaxier som igjen selger dette videre til alle som vil kjøpe, som russ og annen ungdom.

- Ellers vet vi ikke så mye om hvor det blir av alkoholen som vi ikke stanser på grensa, sier han.

Organisert kriminalitet i sosiale medier

Generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, Per Gunnar Dahl, forteller at de nye tallene er i samsvar med resultatene fra en liknende undersøkelse Actis fikk gjennomført i fjor.

«Flaskene kan se legitime og fine ut, men det er ingen som vet hva de faktisk inneholder» Per Gunnar Dahl, generalsekretær i Actis

- Mange unge kjøper alkohol gjennom sosiale medier, og sprittaxi ser ut til å være et utbredt problem. Dette er veldig bekymringsfullt fordi ungdommene ikke vet hva de får når de kjøper av sprittaxier. Flaskene kan se legitime og fine ut, men det er ingen som vet hva de faktisk inneholder, sier han, og fortsetter:

- Dette er organisert kriminalitet og varene blir ofte tilbudt i lukkede grupper på sosiale medier. Det er vanskelig for politiet å ta bakmennene dersom de ikke får konkrete tips. Derfor vil vi oppfordre russen og andre som får vite om denne type salg om å melde fra til politiet.

Per Gunnar Dahl, generalsekretær i Actis. Foto: Lene Neverdal / Actis
Per Gunnar Dahl, generalsekretær i Actis. Foto: Lene Neverdal / Actis Vis mer

Unge er mer utsatt for farlige situasjoner og overgrep når de drikker enn det eldre er, mener Dahl.

- Selv om russen er myndige er de fortsatt unge, og mange har ikke så mye erfaring med å drikke alkohol. Det kan være vanskelig å vite hvor mye man tåler før man mister kontrollen og det går galt. Spesielt gjelder dette hvis man drikker sprit.

Ungdom er ofte ikke vant til virkningen alkohol har på kroppen, ifølge Dahl. Over 700 unge under 24 år endte festen på Oslo legevakt i fjor, mange med alkoholforgiftning på grunn av sprit.

- Vi trenger bedre rusundervisning i skolen for å hjelpe ungdom med å gjøre kloke valg. Og vi trenger foreldre som snakker med ungdommene sine om alkohol og som tør å sette grenser.

Ille at ungdom er så opplyste

Generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes forening, Ingunn Jordheim, mener at det burde ringe flere bjeller hos ansvarlige politikere når man i undersøkelsen ser attraktive andre salgskanaler enn de lovlige i Norge er.

- Løypa til Sverige blir tydeligvis kjørt opp fra nordmenn er 18 år, det viser de høye tallene fra svenskehandelen. Skal vi oppdra ungdommen til å handle på Vinmonopolet og i dagligvarebutikken, må alkoholavgiftene ned til svensk nivå, sier hun.

Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening. Foto: Privat
Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening. Foto: Privat Vis mer

Jordheim synes det er ille at ungdom er så opplyste om hvordan man kan kjøpe illegal alkohol.

- Det viser bare at bevisstheten om billigere og ulovlig alkohol er høy, og at pågåenheten fra ulovlige spritselgere er stor. En av årsakene er selvfølgelig at alkohol i Norge er dyrt, det er noe alle vet. Og nordmenn, unge og gamle, finner andre salgskanaler enn Vinmonopolet og dagligvarebutikker når øl, vin og brennevin skal kjøpes inn.

«En av årsakene er selvfølgelig at alkohol i Norge er dyrt, det er noe alle vet» Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF

For alle som kjøper ulovlig alkohol, er det ifølge Jordheim en åpenbar risiko både for å få i seg noe som kan være farlig, som metanol, og for å bli tatt for handel med ulovlige varer.

- Vi vet at russen dessverre konsumerer mye alkohol, og det kan innebære at de blir ukritiske når tilbudet fra sprittaxiene kommer. Konsekvensen kan være at de kjøper og drikker mer enn de har godt av, og at de får produkter som er direkte helsefarlige. I tillegg har ikke ungdom under 20 år lov til å kjøpe sprit, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media