MENT FOR IS: Mange av oss vasker og skyller isbokser og bruker dem flere ganger. Mattilsynet synes ikke det er noen god ide. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MENT FOR IS: Mange av oss vasker og skyller isbokser og bruker dem flere ganger. Mattilsynet synes ikke det er noen god ide. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Riktig oppbevaring av matrester - ikke bruk isboks

Legger du matrester i denne?

Det burde du ikke, mener Mattilsynet. Her er fire vanlige feil ved oppbevaring av mat.

Mange av oss er blitt flinkere til å bruke rester.

Men hvordan skal vi oppbevare restene? Mange av oss er kreative.

Dessverre er ikke metodene alltid like bra, mener Mattilsynet.

Plast ikke alltid fy

Det er ikke materialvalget det skorter på, først og fremst.

Det viktige er at vi legger maten i emballasje som er ment for matvarer, og produsert for å brukes mer enn en gang.

MATBOKS: En matboks er ment for mat, mange ganger. Middagsrester til overs? Kjør på med matboks. Foto: Frank May/ SCANPIX Vis mer

En plastpose kan absolutt være tingen, men ikke en hvilken som helst pose. En boks i plast kan være ideelt, men også helt feil.

Hvor god er du på oppbevaring? Her er fire feil mange gjør.

1. RESTEMAT I ISKREMBOKSEN

Både kakerester, bær og kjøttkaker legges i tomme iskrembokser hjemme hos mange av oss. Slutt med det, råder Mattilsynet. Hvorfor? Plastmaterialer som ikke er spesielt laget for kontakt med næringsmidler kan utskille og overføre helseskadelige stoffer til mat og drikke.

Noe materiale kan reagere i kontakt med varme, andre kan skille ut stoffer i kontakt med bestemte typer næringsinnhold.

KAST ETTER BRUK: Man kan ikke være sikker på at en isboks egner seg til å ha varm eller fet mat i, advarer Mattisynet, som advarer mot å oppbevare rester i gamle iskrembokser. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Isbokser, rømmebeger eller bærkurver er i utgangspunktet ment for engangsbruk. Produktene bør ikke gjenbrukes med andre næringsmidler enn det de opprinnelig var fylt med.

I stedet bør du bruke emballasje som er merket for mat.

Glass- og gaffelsymbolet er ett av flere merkealternativer. Du finner det både på skåler, bokser og esker av plast. Symbolet illustrerer at emballasjen er egnet til kontakt med mat og drikke.

Du kan også bruke annen emballasje som er ment for mat, som brødpose eller matboks. Bærkurven bør du kaste når bærene er spist, råder Mattilsynet. Den er ikke ment for gjenbruk.

2. ALUMINIUMSFOLIE PÅ ALL MAT

Går det litt på autopiloten på kjøkkenet ditt også? Idet maten bæres ut, kommer rullene med aluminiumsfolie og plastfolie på bordet. I så fall, stopp litt.

SØLV ER GULL: Aluminiumsfolie er gull verdt, men vær varsom. Sure matvarer bør ikke oppbevares i aluminium. Foto: Berit Roald/NTB SCANPIX Vis mer

Aluminiumsfolie bør ikke brukes til oppbevaring av sure og salte næringsmidler.

Sure matvarer som for eksempel syltede rødbeter og agurker kan oppløse aluminium.

IKKE TIL ALT: Plastfolie skal ikke brukes til fet mat.Foto: NTB/SCANPIX Vis mer

3. BRØD I HANDLEPOSE

Det kan være fristende å putte brødet i en ren handlepose om du ikke har brødpose for hånda. Mattilsynets råd: Finn et alternativ. Handleposene vi får i dagligvarebutikkene er ikke laget for å være i direkte kontakt med mat.

IKKE TIL MAT: Handleposer inneholder stadig med resirkulert plast og egner seg ikke til direkte kontakt med mat, uansett hvor rene de måtte være. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Mange plastposeleverandører lager poser av resirkulert materiale, som kan avgi uheldige fremmedstoffer til maten.

De norske matvarekjedene bruker i stadig større grad resirkulert plast, for å være miljøvennlige. Det som før i tiden kanskje ikke var så uheldig, kan være langt verre nå – på grunn av plasttypen i posene.

4. SAUS OG JUS PÅ BRUSFLASKE

MENT FOR BRUS: Brusflasker er ment for brus, og ikke alt mulig annet. Heller du syrlige ting som juice på, kan uheldige stoffer lett utskilles. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Visst er det praktisk å helle ting på flaske. En trakt og sausen er på plass i en beholder du kan helle fra, og som tar liten plass i kjøleskapsdøra. Har du en stor juskartong, kanskje du vil helle en skvett på en flaske og ha med på tur. Dropp det om du vil være på den sikre siden. Gjenbruksflasker skal ikke fylles med andre næringsmidler enn det som ble tappet på dem fra mineralvannprodusentens side. Legg flaskene rett i pantekassa, råder Mattilsynet.