Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anmeldelse av Hanami

Leverer ikke luksus for penga: – 219 kroner for en sjøkreps er hinsides

Smak og behag på Aker Brygge. Hanami utfordrer flere sanser enn smakssansen.

DYRT OG
DYRT OG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jo da, det er dyrt. Men deilig?

image: Leverer ikke luksus for penga: – 219 kroner for en sjøkreps er hinsides

Robinson lot spørsmålet henge i lufta. Forventningene hadde ikke vært de høyeste før de ankom uteserveringen til Hanami, den pan-asiatiske restauranten helt i enden av Bryggegangen på Tjuvholmen, i sommersesongen omtalt som Norges svar på strandpromenaden i St. Tropez.

Etter nesten ti år med godord blant både kritikere og publikum, hadde det den siste tiden begynt å ryktes at alt ikke lenger var like bra.

- Vel, det vil vise seg, sa Fredag, og la lakonisk til at det i hvert fall var mye å hvile øynene på. Ikke nødvendigvis bare vakkert, men interessant.

- Jeg kan ikke huske å ha sett så mye kunstig skjønnhet siden forrige sesong av «Svenske Hollywoodfruer». De kunne like gjerne ha kalt den stripa langs vannet her for Botox Boulevard eller Rue de la Restylane, hvisket Fredag.

En solrik ettermiddag her i vannkanten avslører at nordmenn har mye penger om dagen. Det gjenspeiles også i menyen, der man kan få bestilt eksklusiv kaviar i porsjoner på henholdsvis to og ti gram. Jo da, fint skal det være.

FINT: Hanami presenterer seg som en eksklusiv restaurant.
FINT: Hanami presenterer seg som en eksklusiv restaurant. Vis mer

Menyen, som er dominert av små deleretter, og er så stor at den minner om dem man får på billige kina-restauranter, for øvrig en sammenlikning som nok kan få både stamgjester og kokker til å hvine av forferdelse. Robinson og Fredag bestilte sashimi av tunfisk med trøffel og soya, stekt sjøkreps med ingefær og chili, gyozadumplings med oksefarse, ceviche av piggvar, samt en halv porsjon av henholdsvis grillet oksefilet og hickory-røykt lammecarré. De halve porsjonene er en sympatisk gest.

Var det noe i ryktene om alvorlig nivåsenkning? Ja. Og nei. Det siste først: Tunfisksashimien var fantastisk. Mengden av trøffel og soya var akkurat nok til å markere seg, uten å dominere. Oksefileten hadde smørkonsistens og et spennende chilisting, og sjøkrepsen, som ble servert i et cocktailglass med irrgrønn ingefær- og chili-dressing, var så god at ord blir fattige.

image: Leverer ikke luksus for penga: – 219 kroner for en sjøkreps er hinsides

- Med den prisen er det ikke bare ord som står i fare for å bli fattige, sa Robinson.

- 219 kroner for en sjøkreps er hinsides.

Så var det alt det andre. Cevichen var god, men fisken kunne med fordel ha fått ligge lenger i sitrus. Men -sashimi er jo godt, også når den kommer med pasjonsfrukt, mynte og chili. Lammekjøttet var mørt, men til å være hickoryrøykt gjorde det lite av seg. Så kom måltidets desiderte bunnmål: Gyoza servert med søtpotetmos og goma-ponzu, en dippsaus som blant annet inneholder sesamfrøpaste.

- Fire små dumplings til over 200 kroner. Det er nesten en fornærmelse, sa Fredag, og la til at paringen med en emmen søtpotetmos på ingen måte var heldig. Heller ikke at de små deigputene var kalde og hadde begynt å bli harde i kantene. Fy.

Avslutningen, pannacotta med eple og galangalsorbet og kokosmousse med mangosorbé, mildnet helhetsinntrykket noe. Men ikke nok til at verken Robinson eller Fredag kunne avfeie at ryktene om nivåsenkning hadde rot i virkeligheten.

image: Leverer ikke luksus for penga: – 219 kroner for en sjøkreps er hinsides

- Det er ikke langt fra de øverste tinder til de mørkeste dyp her. Ved å droppe de mindre heldige rettene hadde de reddet mye. Menyen er uansett altfor stor, konkluderte Fredag. Han tømte glasset med Chardonnay fra Maison Roche de Bellene, en grei, men ikke veldig kompleks vin som hadde fulgt dem gjennom mesteparten av måltidet.

- En tur til Hanami utfordrer ikke bare smakssansen, sa Robinson, idet en kjekkas i full seilerhabitt, etterfulgt av et trippende mannskap bestående av halvparten så gamle, blonde jenter med oppblåste attributter og blendede bling-bling, passerte bordet.

- Dyrt, ja visst. Deilig? Det er vel til sjuende og sist et spørsmål om smak, sa Fredag og kikket etter det maritime følget.

- Eller mangel på det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!