FERSKVARE: Trodde du osten  i ostedisken alltid var dyrest, må du tro om igjen. Stikkprøver utført av TV2 Matkontrollen viser at det ikke er tilfellet.  illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FERSKVARE: Trodde du osten  i ostedisken alltid var dyrest, må du tro om igjen. Stikkprøver utført av TV2 Matkontrollen viser at det ikke er tilfellet.  illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Plassering i butikk kan avgjøre prisen på osten:

Like oster, ulike priser - i samme butikk

Hvor i butikken osten er plassert kan gi ulik kilopris. Les hva butikkene svarer.

Det kan lønne seg å gå en runde og sjekke priser på ost før du bestemmer deg.

De samme ostene selges ofte til ulik pris, i samme butikk. Og det er slett ikke alltid at ferskvaredisken er dyrest.

Det kom fram da TV2 Matkontrollen gjennom stikkontroller sjekket prisene i ostedisken og ostehyllen hos Meny og Coop mega.

- Det kommer ikke som noen overraskelse på oss i Forbrukerrådet at prisene på samme varer varierer, både i samme butikk og mellom butikkjedene, bekrefter fagdirektør Gunstein Instefjord overfor Dagbladet.

Hos Meny og Coop Mega kan man plukke med seg ost fra både ostehylla og fra ferskvaredisken. Mange oster er plassert begge stedene i butikken.

SJEKK PRISEN:  Osten kan godt være dyrest selv om den ligger ferdigpakket i den «vanlige» ostehylla. Foto: MATKONTROLLEN TV2
SJEKK PRISEN:  Osten kan godt være dyrest selv om den ligger ferdigpakket i den «vanlige» ostehylla. Foto: MATKONTROLLEN TV2 Vis mer

For eksempel kan man finne klassiske norske oster som Norvegia og Jarlsberg i både hylle og disk.

COOP: Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen viser til at osten i hylla kan komme dyrere ut fordi man får en kostnad med flere forpakninger. Foto: MATKONTROLLEN TV2
COOP: Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen viser til at osten i hylla kan komme dyrere ut fordi man får en kostnad med flere forpakninger. Foto: MATKONTROLLEN TV2 Vis mer

Stikkprøver

Siden desember i fjor har Matkontrollen tatt flere stikkprøver hos begge butikkjedene for å sjekke prisforskjeller på ost som selges begge steder.

Hos Coop Mega fant Matkontrollen 16 oster som var plassert begge steder. De fleste hadde dyrere kilopris i ferskvaredisken.

Pris i ferskvare Pris ostehylle Differanse
Coop megaTine Port salut247 kr / kg309 kr / kg62 kr / kgDyrest i hylle
Tine Selbu blå299 kr / kg263,33 jr & jg35,67 kr / kgDyrest i disk
Meny:Le Rustique Camembert299 kr / kg182 kr / kg117 kr / kgDyrest i disk
Sveitser vellagret229 kr / kg259 kr / kg30 kr / kgDyrest i hylle

Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, sier at årsaken er at det er dyrere å skjære og pakke osten i butikk.

- Osten du ser her i disken er håndskåret og pakka av våre butikkansatte, mens den du ser i hylla er pakket og skåret industrielt. Det gir en langt lavere kostnad enn den som vi pakker selv, og det gir utslag i litt høyere pris, sier han til Matkontrollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrest i hylla

DYRT Å SKJÆRE: At en ansatt skjærer og pakker osten for deg, er en av grunnene til at osten i ferskevaredisken kan komme dyrere ut prismessig. Foto:   NTB SCANPIX   
DYRT Å SKJÆRE: At en ansatt skjærer og pakker osten for deg, er en av grunnene til at osten i ferskevaredisken kan komme dyrere ut prismessig. Foto:   NTB SCANPIX    Vis mer

Det var likevel ikke alle ostene som var dyrest i ferskvaredisken da Matkontrollen sjekket priser.

Fem av ostene, Port Salut, St. Agur, Gamalost og Sveitser, var dyrest i den vanlige ostehylla.

- Noen ganger vil osten i hylla komme dyrere ut fordi man får en dyrere kostnad med at det blir flere forpakninger, sier Kristiansen i Coop Norge.

Hos Meny fant Matkontrollen 15 oster som ble solgt fra både ferskvaredisken og ostehylla. Fire av ostene var dyrest i vanlig ostehylle.

Ekstra vellagret Norvegia hadde lik kilopris i hylle og disk, mens resten av ostene var dyrest i ferskvaredisken.

IKKE SAMME OST: To oster kan hete det samme og ha de samme ingrediensene, og likevel være to ulike oster, hevder Meny, som viser til at det blant annet kan handle om modningstid og hvilket stykke du får av osten. Foto: MATKONTROLLEN TV2 
IKKE SAMME OST: To oster kan hete det samme og ha de samme ingrediensene, og likevel være to ulike oster, hevder Meny, som viser til at det blant annet kan handle om modningstid og hvilket stykke du får av osten. Foto: MATKONTROLLEN TV2  Vis mer

Er du glad i norsk ost? Aller billigst er den i Sverige!

Meny: Ikke samme ost

- Det er ikke samme ost, sier Eli Strand som er kommunikasjonsrådgiver i Meny.

Hun sier at selv om to oster har samme ingredienser og navn så vil de ikke nødvendigvis være like når den ene er håndskåret og den andre er industripakka.

- Det kan gå på hvor lenge den er modnet, det kan gå på stykket du får av osten, og det kan gå på at du rett og slett kan velge mer i ferskvaredisken, sier hun.

Ulogisk priset

Hos Meny var fire av ostene dyrest i den vanlige ostehylla. Dette gjaldt Vellagret Sveitser, Gamalost, St. Agur og St. Albray.

Er du hos Meny, og liker disse ostene, kan noen meters gange muligens forhindre irritasjon om du skulle oppdage at ferskvaredisken faktisk var billigst.

MENY: Eli Strand viser til både kampanjer og hard konkurranse rundt enkelte produkter som årsaker til prisforskjellene. Foto: MATKONTROLLEN TV2 
MENY: Eli Strand viser til både kampanjer og hard konkurranse rundt enkelte produkter som årsaker til prisforskjellene. Foto: MATKONTROLLEN TV2  Vis mer

Ifølge Strand er det flere årsaker som kan føre til at en ost er dyrere i hylla enn i ferskvaredisken.

- Av og til så er det kampanje på en ost, da blir det sånn. Og av og til så har du noen varer som er ekstra konkurranseutsatte der vi rett og slett må prøve å følge prisen til konkurrentene, og da kan du av og til få priser som ikke er helt logiske, sier Strand til Matkontrollen.

Forbrukerrådets fagdirektør for Handel, Gunstein Instefjord, forklarer årsakene til prisforskjellene slik:

- I Norge er det fri prissetting på varer, så lenge prisingen ikke er urimelig. Det er derfor opp til oss kunder å være bevisste på pris - og kvalitet - når vi handler. De fleste av oss er kanskje ikke klar over at prisene på samme vare kan variere i samme butikk, så det er bra at mediene gjør oss oppmerksomme på dette, sier Instefjord.

- Er dere kjent med tilsvarende prisforskjeller på andre type matvarer?

- Vi mistenker at dette kan skje, men ulik emballasje kan ha betydning for pris, for eksempel når det gjelder jule- og påskevarer. Forbrukerrådet har ikke kartlagt dette, så vi har ikke tallmateriale for å si noe om omfang og type produkter.

Les også: Ernæringstest av revet ost: Styr unna pizzatopping

Blåmuggosten Kraftkar kåret til verdens beste ost

Disse ostene er så gode at du ikke skulle tro de var norske