Mattrygghet

Listeria-alarm: To dødsfall knyttes til spekepølser

Kan ha blitt solgt på Strömstadferja.

LISTERIA: Spekepølser fra den danske produsenten Delidrengene knyttes til listeria-dødsfall. Foto: Delidrengene
LISTERIA: Spekepølser fra den danske produsenten Delidrengene knyttes til listeria-dødsfall. Foto: Delidrengene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det danske mattilsynet Fødevarekontrollen advarer mot risiko for listeria i pølser fra Deli Drengene i Skovlunde i Danmark. Pølsene produseres i en tysk fabrikk som knyttes til to listeria-dødsfall i Tyskland. Rundt 40 tyskere har blitt syke, melder det danske Ekstra Bladet.

Pølsene blir solgt i dagligvare- og spesialbutikker over hele Danmark. De selges også på Strömstadferja MS «Oslofjord», og er blant anbefalingene fra «julegavehjelperne» Henrik og Elisabeth.

Fjernet fra hylla

- Vi har akkurat fått vite om det, og iverksatte umiddelbart tiltak, sier Rickard Ternblom i Fjordline, MS «Oslofjord»s rederi.

Det er bare MS «Oslofjord» som har solgt de aktuelle pølsene. Båten opererer på ruta mellom Sandefjord og Strömstad.

STRØMSTADFERGA: Pølser produsert på den tyske fabrikken med listeria-smitte har blitt solgt på MS Oslofjord. Foto: Jon Inge Nordnes/Allegro
STRØMSTADFERGA: Pølser produsert på den tyske fabrikken med listeria-smitte har blitt solgt på MS Oslofjord. Foto: Jon Inge Nordnes/Allegro Vis mer

- Vi har fjernet pølsene fra butikk, og legger ut meldinger på Facebook og nettsidene våre, sier Ternblom til Dagbladet.

Oppdatert: Drøye to timer etter publisering av denne artikkelen ringer Ternblom tilbake. Det viser seg at de ikke har solgt noen av de berørte produktene.

- Men vi har solgt produkter produsert på samme fabrikk. Derfor har vi trukket alle produktene fra den produsenten på anmodning fra produsenten etter føre-var-prinsippet, sier Ternblom til Dagbladet.

Pølsene det advares mot er:

  • Koldrøget snackpølse krydret à la Tyskland, 50 g, 100 g og 160 g
  • Koldrøget ølpølse krydret à la Tyskland, 500 g
  • Koldrøget snackpølse med chili, 100 g
  • Koldrøget snackpølse med delikate krydderier, 100 g og 160 g
  • Koldrøget snackpølse med hvidløg, 100 g og 160 g
  • Koldrøget snackpølse med emmentalerost, 100 g
  • Koldrøget ølpølse med markant smag av rød chili, 50 g og 500 g

Det er ikke nødvendigvis listeria i pølsene som er solgt på Strömstadferja, men siden disse er produsert der listeriabakterien ble oppdaget, ønsker ikke de europeiske matmyndighetene å løpe noen risiko.

De danske Deli Drengene er fortvilet over situasjonen. Steffan Dethlefsen Hassel-Jacobbson, salgssjef og medeier av Deli Drengene, sier til Ekstra Bladet at de pølsene der de har påvist listeria-smitte var pizza-salami og kokt pølse, og ikke spekemat som de importerer. Smitten har skjedd gjennom pølser fra Wilke Wurstwaren i Hessen.

I Tyskland har listeria-saken utviklet seg til en stor skandale, der både produsenter og myndigheter beskyldes for å advare forbrukerne altfor seint.

Livsfarlig bakterie

Listeria er en bakterie som, ifølge Matportalen, finnes nesten overalt i jord, slam, vegetasjon, i elver og tjern, og i tarmen hos mange dyrearter. Det utvikler seg sjelden infeksjon hos mennesker, men kan være alvorlig om man først får det. Det rammer også ofte risikogrupper med nedsatt immunforsvar. Gravide er også spesielt utsatt, da sykdommen listeria kan overføres fra mor til foster og føre til livstruende sykdom hos fosteret.

Listeria kan formere seg i kjøleskapstemperatur, og oppstår ofte i produkter med lang holdbarhet som ikke varmebehandling; rakfisk, gravet fisk, røkt fisk, kokt kjøttpålegg, spekemat og oster.

Det hjelper heller ikke å fryse matvarene, men varmebehandling

I Norge registreres det 15-50 tilfeller i året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer