Liten Oslopub roses opp i skyene for maten: - Her blir det kø!

De prøver så godt de kan, men Grisen klarer ikke å skjule at de er Oslos beste gastropub.

FORANDRING FRYDER: Anmelderne fikk vite at de «hadde gjort noen endringer på kjøkkenet». Det var en ubetinget suksess. Foto: Foto: John T. Pedersen
FORANDRING FRYDER: Anmelderne fikk vite at de «hadde gjort noen endringer på kjøkkenet». Det var en ubetinget suksess. Foto: Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fyttigrisen!

Robinson studerte menyen på nytt på jakt etter tegn som kunne forklare hva som foregikk. Fredag hadde samme følelse. Følelsen av å ha blitt omvendt lurt, etter å ha gått forbi mange ganger, og til og med drukket øl her uten å utforske menyen.

Liten Oslopub roses opp i skyene for maten: - Her blir det kø!

- Her har vi altså et slitt hefte med plastlommer, og en øyensynlig dønn tradisjonell bydelskro-meny, med «Skagen-smørbrød», «Cæsarsalat» og «Torshovburger». Og så viser det seg at maten er på et nivå de fleste andre gastropuber i byen bare kan drømme om, sa Robinson.

- Jeg gjetter at det står en kokk bak her som synes det er dørgende kjedelig å lage hamburger og cæsarsalat, men som bruker «dagens»-rettene til å slå seg løs og virkelig vise hva hen kan, sa Fredag. Og la til: - Og takk for det!

Det hadde startet enkelt, med en speketallerken på deling. Det skulle bare mangle at et sted med respekt for seg selv klarer å servere skikkelig spekemat når det setter det på menyen, og Grisen leverte fint med fenikkelsalami, serrano, chorizo og carpaccio av storfe. Ingen av delene syntes å være av den ferdig oppskårne, lettvinte typen.

IKKE BARE ØL: På pubben Grisen får du meget god mat i tillegg til et bredt utvalg av øl.
IKKE BARE ØL: På pubben Grisen får du meget god mat i tillegg til et bredt utvalg av øl. Vis mer

Robinson og Fredag ble også positivt overrasket av tilbehøret: sylta blomkål, brokkoli og gulrot, samt focaccia og god, frisk aioli. I glassene hadde de fått Big Wave Golden Ale fra bryggeriet Kona på Hawaii – et av mange gode valg i det svært omfattende ølsortimentet.

Grisen lar deg velge en toretters dagens-meny. Etter forretten kan du få hovedrett av enten kjøtt eller fisk. Allerede da forretten kom, begynte det å bli tydelig at folka bak det pubaktige lokalet, med atskilte båser og ujålete og hyggelig service, har ambisjoner om å servere mer enn en respektabel burger.

UKOMPLISERT: Grisen serverer mat som ikke er komplisert, men meget godt og gjennomtenkt.
UKOMPLISERT: Grisen serverer mat som ikke er komplisert, men meget godt og gjennomtenkt. Vis mer

Carpaccio av storfe kom på et fat med sprø crumbles, ørsmå syltede løkbiter for syrens skyld, og rucola og ansjosmajones for fargen og dybdens.

- På ingen måte veldig komplisert, men det er en gjennomtenkt kombinasjon av smaker, sa Fredag, som skulle ønske det var enda mer på tallerkenen.

Så kom dagens fisk og dagens kjøtt på bordet. Fredag fikk pannestekt lysing med blåskjellsaus, grønne erter og grilla hjertesalat. Nok en gang tvers igjennom solid håndverk. Vinutvalget er ikke det helt store, særlig ikke på glass, men Fredag endte med en mer enn ok økologisk Riesling fra Dreissigacker.

SOLID HÅNDVERK: Maten som serveres på Grisen vil få folk til å stå i kø, mener anmelderne.
SOLID HÅNDVERK: Maten som serveres på Grisen vil få folk til å stå i kø, mener anmelderne. Vis mer

Robinson fortsatte med øl, og ble anbefalt en pale ale fra Bodø-bryggeriet Bådin til sin lettrøkte svinenakke med sitronstampa poteter, chimichurri og grilla vårløk.

- Det finnes mer spennende varianter av svin, men tilbehøret sitter perfekt igjen, sa Robinson.

Chimichurrisausen av persille og hvitløk, og sitronsmaken fra potetstappa, tilførte både friskhet og syre til en rett som ellers kunne blitt litt tung.

Dagens dessert var en lekker liten terte av løvtynne lag med smørdeig, kirsebærkompott og syrlig crème pâtissière.

- En verdig avslutning, konkluderte Fredag.

Helt mot slutten kom den hyggelige servitøren bort for å slå av en prat. Hun fortalte at de hadde gjort noen endringer på kjøkkenet den siste tida, og at de forsøkte «å utvikle menyen uten å ta bort sjelen til stedet».

- Det har de klart med glans, sa Robinson.

- Nå må de bare slutte å gjemme bort godbitene bak det kryptiske «2-retters på Grisen», så skal du se at det blir kø her utover sommeren.

ANMELDERENES FAVORITTER AKKURAT NÅVis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer