Kyllingsuppe mot forkjølelse

Litt slækk? - Kyllingtrikset får deg på beina

Finn fram gryta!

EN KUR FOR ALT: Mange tyr til kyllingsuppe mot forkjølelse. Det er ikke sikkert det virker, men gjør ikke noe annet heller. Foto: AOP
EN KUR FOR ALT: Mange tyr til kyllingsuppe mot forkjølelse. Det er ikke sikkert det virker, men gjør ikke noe annet heller. Foto: AOP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Litt slækk? - Kyllingtrikset får deg på beina

For meg er forkjølelse ondskap satt i det respiratoriske system. Sykdommen er nådeløs og meningsløs. Den råker helt tilfeldig og urettferdig.

Den skal ikke noe. Bare forkludre og forjævliggjøre tilværelsen i ei drøy uke.

Hver gang jeg må gi tapt for denne plagens kaldsvettende hender, må jeg konstatere at legevitenskapen har lite å stille opp med. Litt paracet for å døyve smertene, men ikke noe som kurerer «sjiten». Og jeg tenker: Er det evnen eller viljen hos legemiddelselskapene det står på?

Ettersom det åpenbart ville være en bunnløs gullgruve å selge piller som kurerer forkjølelse, kan vi utelukke vilje. Altså er det evnen. Lenger har vi ikke kommet. Vi har reist til månen, funnet opp brød, pizza og ullsokker. Men piller mot forkjølelse? Det er latterlig, og jeg skulle gjerne ledd av det, men forkjøla folk har ikke humor «på det», som det heter.

Når man er forkjøla, er man villig til å gjøre nesten hva som helst for å bli frisk. Piller, dampbad, hvitløk i nesa - you name it.

- Kyllingtrikset får deg på beina, sier sier tusenvis, kanskje millioner, av mennesker med dyp overbevisning. Og de snakker om kyllingsuppe.

- Kyllingsuppe?, spør du.

Ja, i mange miljøer er det en etablert sannhet at kyllingsuppe kurerer forkjølelse. Kyllingsuppe som medisin har mindre folkelig støtte her på berget enn andre steder. Men, for folk i Polen, Skottland, USA, blant mennonitter, og jøder: Dette er hva man tyr til når nesa renner.

På folkemunne går kyllingsuppe til og med under navnet «jødisk penicillin».

Forkjølelse skaper uendelig med lidelse, snytepapir og søvnløse netter på alle kontinenter hvert år. Likevel er det skrint med forkjølelsesforskning.

En kyllingsuppe-studie ble dog gjennomført av Dr. Stephen Rennard, ved University of Nebraska Medical Center i Omaha. Resultene ble trykket i The International Journal Chest. Den har siden blitt referert til i tusenvis av aviser, magasiner og internett-artikler.

I forsøket fant de ut at hvite blodlegemer reduserte aktiviteten om de ble utsatt for kyllingsuppe. De prøvde flere oppskrifter, men kunne ikke finne ut hva i suppa som gjorde utslaget.

Studien var så langt unna å konkludere som det vel er mulig å komme: Suppa kan potensielt ha medisinsk effekt, men uvisst om den er god eller dårlig. Det ble ikke prøvd på forkjøla folk, eller noen levende mennesker i det hele tatt.

Kyllingsuppe kan kanskje «do stuff...» var det klareste de kunne si om dette halvhjertede forsøket. Likevel har Dr. Rennards arbeid blitt omtalt av BBC, CNN, New York Times og hundrevis av andre steder - verden over. Det ble sågar laget en video hvor forskerens familie lager kyllingsuppe.

Når jeg ligger nede med manflu (et spesielt aggressiv forkjølelsesreaksjon som utelukkende slår ut hos menn) er jeg truende til å gjøre hva som helst. Å lage litt kyllingsuppe? Gjerne!

Satt opp mot pastiller, nesespray og vonde tinkturer virker det å slurpe i seg kyllingsuppe som et eventyrlig godt forslag.

Siden den evneveike, selvtilfredse multimilliardindustrien ikke klarer å hoste opp noe bedre, så sier jeg: Kyllingsuppe - her kommer jeg!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer