Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Norges største stjerne 80 år

Liv Ullmann kastet ut av Hongkong: - Aldri vært så stolt

Da Liv Ullmann varslet om at det manglet mat og vann - og at hun hadde vært vitne til overgrep i leiren, fikk hun marsjordre av myndighetene.

LIVET ER SLETT IKKE WURST: Liv Ullmann - her på gata i Manhattan - er dypt takknemlig for alle mulighetene livet har skjenket henne.
LIVET ER SLETT IKKE WURST: Liv Ullmann - her på gata i Manhattan - er dypt takknemlig for alle mulighetene livet har skjenket henne. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Liv Ullmann i helga først blir feiret med overraskelsesfest av datteren Linn (51) lørdag kveld, og deretter samling på Nationaltheatret på selve dagen søndag, vet vår store stjerne at den beste bursdagsgaven fikk hun allerede for 30 år siden. For da var nemlig 80-års jubilanten en av initiativtakerne til Women's Refugee Commission Inc (WRC) – en organisasjon som jobber for å trygge kvinner, barn og unge på flukt fra vold og forfølgelse.

Dagbladets matredaksjon møter mennesker som har fulgt sin egen oppskrift gjennom livet.
Dagbladets matredaksjon møter mennesker som har fulgt sin egen oppskrift gjennom livet. Vis mer

Dagbladet var til stede da Liv Ullmann i forrige uke ble hyllet for sin utrettelige innsats i organisasjonens lokaler på Manhattan i New York. Skuespillerens engasjement og kontaktnett har bidratt til at både Meryl Streep og presidentdatteren Chelsea Clinton åpent har støttet WRCs arbeid.

- Liv er så genuin i alt hun gjør og er et av de mest omsorgsfulle menneskene jeg kjenner til. Hun har aldri vært innom en flyktningleir uten å ha levert fra seg jakka til en trengende; eller tatt kontakt med dem som alle andre bare går forbi, sier Diana Quick, som i mange år har jobbet i organisasjonen.

GODE STØTTESPILLERE: Meryl Streep og Liv Ullmann.
GODE STØTTESPILLERE: Meryl Streep og Liv Ullmann. Vis mer

- Et sjokk

Alle vi møter rundt langbordet, vet at det damen i hvit bluse og grå genser engasjerer seg i, gjør hun fullt og helt. Opptakten var alt annet enn idyllisk da Ullmann og fire andre i 1989 skulle besøke en FN-drevet leir i Hongkong.

- Det var et sjokk å komme innenfor leirportene og oppleve hvor utsatt spesielt kvinner og barn var, sier Liv Ullmann om møtet med hundrevis av flyktninger fra Vietnam.

STERK TRIO: Daglig leder Sarah Costa (.v.) og redaktør Diana Quick er sentrale i Liv Ullmanns store hjertesak - organisasjonen WRC.
STERK TRIO: Daglig leder Sarah Costa (.v.) og redaktør Diana Quick er sentrale i Liv Ullmanns store hjertesak - organisasjonen WRC. Vis mer

Noe som gjorde et gruvekkende inntrykk, var at alle gravide måtte fraktes til et eget fengsel i to måneder før forventet termin. Mens nordmannen var i leiren, hastefødte en kvinne et barn som ikke fikk leve.

- Det var helt grusomt. På vei til sykehuset var hun i ferd med å føde, men vaktene hadde surret fast lårene slik at babyen døde, forteller Liv.

Opplevelsen var at flyktningene ble behandlet som kriminelle, med en rekke restriksjoner.

STÅ PÅ: - For 30 år siden var vi fire, når er WCR en stor organisasjon som påvirker regjeringer over hele verden. Jeg er så stolte av dere, sa Liv Ullmann da hun besøkte dem i forrige uke.
STÅ PÅ: - For 30 år siden var vi fire, når er WCR en stor organisasjon som påvirker regjeringer over hele verden. Jeg er så stolte av dere, sa Liv Ullmann da hun besøkte dem i forrige uke. Vis mer

Da myndighetene i Hongkong seinere på dagen inviterte verdenspressen til et møte med Liv Ullmann om hennes besøk i FN-leiren, lot hun seg ikke be to ganger:

- Jeg måtte varsle om de grufulle forholdene, og oppfordre alle land til å sørge for at utsatte grupper måtte sikres human behandling. Hvis vi ikke klarer å ta vare på de mest sårbare blant oss, hva er vi da for mennesker? Pressekonferansen var knapt over, før en offisiell person kom bort og ba oss forlate Hongkong umiddelbart. Vi ble kastet ut, og jeg har aldri vært så stolt! erindrer Ullmann mange år seinere.

Kort tid seinere bidro organisasjonen til at UNHCR – FNs flyktningprogram – endret rutinene og behandlingen i samtlige leirer.

- Noen vil tenke at det er vanskelig å identifisere seg med folk som bor langt unna og lever et helt annet liv enn seg selv?

Liv Ullmann dveler et par sekunder, lar blikket vandre til en stolt, sort kvinne som pryder kortveggen i rommet.

- Trump er ikke alene

- Under en reise til Macau i det sørlige Kina festet jeg meg ved en dame som i en av leirene satt på bakken og gråt. I det jeg bøyde meg ned på knærne og omfavnet henne, slo det meg at hun luktet akkurat som min bestemor i Norge! Og vi må aldri glemme at man slipper ansvar bare fordi man er heldig og bor i trygge Nord-Europa.

Liv Ullmann er synlig stolt, ja så men litt rørt, når hun blir vist rundt i lokalene som huser 40 medarbeidere. For tre tiår siden hadde de vært fire i starten, og ikke for mye å rutte med. I dag er Women's Refugee Commission Inc en tydelig stemme, både i FN-systemet og blant regjeringer verden rundt. Norge og Sverige er blant bidragsyterne som sikrer organisasjonen et årsbudsjett på ti millioner dollar.

Flyktningkrisa ved Mexicos grense til USA er blant enkeltsakene i 2018 som har gitt organisasjonen en rekke nye støttemedlemmer. At president Donald Trump aktivt jobber mot organisasjoner som ønsker å hjelpe flyktninger, har ikke på noen måte fratatt dem stå-på-viljen:

- President Trump er ikke alene om å gjøre det enda mer krevende å være en utsatt kvinne eller barn på flukt. Å stenge grensa er en kortsiktig og populistisk løsning; en langsiktig løsning er å løse kjernen til at man flyktet i utgangspunktet, og gjøre noe med det, sier Sarah Costa - ei nær venninne av Liv Ullmann og daglig leder i WRC.

STØTTESPILLER: Chelsea Clinton delte ut Voices of Courage-pris til Malul Bol Kiir.
STØTTESPILLER: Chelsea Clinton delte ut Voices of Courage-pris til Malul Bol Kiir. Vis mer

Fortsatt engasjert

80-åringen i spe kom hjem fra USA i helga og er spent og uvitende om feiringen som står for tur i Oslo helga. Tidligere denne uka skrev Se og Hør at Livs mann Donald Saunders (83) allerede hadde overlevert en original kjærlighetsgave - i form av skjøtet på hytta i Sandefjord, der paret har frekventert i mange år.

- Jeg er dypt takknemlig for alle menneskene jeg har møtt på min vei, og for mulighetene livet har skjenket meg. Og akkurat nå kjenner jeg på gleden over at myndighetene i Hongkong ble så opprørte over oss for 30 år siden - for det satte ekstra fyr på engasjementet mitt for kvinner og barn som på langt nær er like heldige som vi nordmenn, smiler hun varmt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!