Livet på landet: Viestads røkte makrell

Hvordan én makrell mettet en hel familie.

DEN ENSOMME MAKRELLEN: Innhyllet i røyk, henger den ene makrellen som bet på Viestads krok. Det er en kunst å få fyr i den gamle ovnen, men snart ligger hele bukta, samt den ensomme makrellen, røyklagt. Foto: METTE RANDEM
DEN ENSOMME MAKRELLEN: Innhyllet i røyk, henger den ene makrellen som bet på Viestads krok. Det er en kunst å få fyr i den gamle ovnen, men snart ligger hele bukta, samt den ensomme makrellen, røyklagt. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(LIVET PÅ LANDET): Hele sommeren skriver Dagbladets skribent, Andreas Viestad fra sitt småbruk i Farsund på Sørlandet.

Fjorden ligger blank og nesten ubrukt. Kyststripa mellom Mandal og Lista har ikke egentlig noe navn – ikke er det Sørlandet, men ikke er det Sørvestlandet heller – og det er som om navnemangelen gjør at speedbåter og daycruisere ikke finner fram. Det er skjærgårdens utgave av perrong 9 3/4 – et sted bare noen få utvalgte har adgang til.

Vi kan være på fjorden i timevis og ikke møte mer enn en håndfull andre båter.

Det er en idyll. Men det hjelper ikke på fiskelykken.

To harper, 12 kroker. Én makrell!

Den første dagen vi prøver fiskelykken får vi ingenting. Den andre gangen får vi én makrell. Én makrell! Og så ikke noe mer. Vi har to harper ute, til sammen 12 kroker, og vi dorger langsomt på kryss og tvers i området der vi fikk fisken. Men ikke ingen flere av de stålblanke, blåmønstrede fiskene lar seg lokke.

Én makrell? Hva er det for en idiot? Har den ikke skjønt at den et sosialt vesen? Har han brutt med millioner av års evolusjon, som har kondisjonert fisken til å søke trygghet i stimens indre? Var den på vei til å bosette seg Bjørn Gabrielsen-stil, langt fra sine stammefeller, i en strålende isolasjon?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer