Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Restaurant Credo Michelin-favoritt 2019

Lurt til norsk Michelin-pris?

Mye tyder på at Michelin-favoritten Heidi Bjerkan er lurt trill rundt før hun reiste til Aarhus.

POPULÆRT: Restaurant Credo i Trondheim er fullbooket helt fram til juni måned. Foto: Geir Mogen
POPULÆRT: Restaurant Credo i Trondheim er fullbooket helt fram til juni måned. Foto: Geir Mogen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år har Heidi Bjerkans restaurant Credo vært trukket fram som en Michelin-stjernekandidat. Når årets stjerner skal deles ut seint i ettermiddag, er de fleste ekspertene enige om at superkokken i Trondheim blir innlemmet i det gode selskap.

Da den tidligere kjøkkensjefen ved Slottet i morges ankom Aarhus i Danmark, der utdelingen skal foregå, ante hun ingenting om hva som venter. I stedet hadde Heidi med seg to kolleger fra Credo, fordi restauranten i Trondheim var forespurt om å lage maten som serveres under den fornemme prisutdelingen.

- Ja, jeg er spent! medga hun da Dagbladets matredaktør Christopher Sjuve møtte henne i ankomsthallen tidligere i dag.

Sjuve er ikke i tvil om at jobboppdraget i virkeligheten er gitt for å lokke den svært sympatiske og beskjedne kvinnen til Danmark.

MYE BAGASJE: Heidi Bjerkan og to medarbeidere fra Credo smilte hemmelighetsfullt da de ankom Aarhus i formiddag. - Vi har med masse deilig, norsk sjømat, var alt Bjerkan ville røpe. Foto: Christopher Sjuve
MYE BAGASJE: Heidi Bjerkan og to medarbeidere fra Credo smilte hemmelighetsfullt da de ankom Aarhus i formiddag. - Vi har med masse deilig, norsk sjømat, var alt Bjerkan ville røpe. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

- Heidi Bjerkan har aldri gitt ut kokebok eller søkt oppmerksomhet rundt seg selv. I alle år har hun vært mye mer opptatt av å gjøre folkene rundt seg flinke og lagt ned all sin tid på å spre matglede og dele kompetansen med unge kokker. Akkurat nå er hun en av personene i Norge som i størst grad driver matkulturen vår framover - og kan bli den eneste i Norden som er kvinne og har Michelin-stjerne i 2019, mener Dagbladets matredaktør.

Samme triks

Sjuve viser til at det slett ikke er første gang at Michelin-arrangøren rundlurer en av prisvinnerne. For ett år siden ble gatekokken Fay Jai (73) i Bangkok bløffet på tilsvarende måte:

KRYSTALLKLAR: - I kveld blir Heidi Bjerkans Credo-restaurant innlemmet i Michelinprisens historie, konstaterer Dagbladet matredaktør Christopher Sjuve. Foto: Erik Hannemann
KRYSTALLKLAR: - I kveld blir Heidi Bjerkans Credo-restaurant innlemmet i Michelinprisens historie, konstaterer Dagbladet matredaktør Christopher Sjuve. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Da Michelin-arrangøren ringte og spurte om hun kunne lage maten til arrangementet deres i byen, takket hun først nei med følgende begrunnelse: - Jeg gjør ikke catering lenger.

Til slutt lot hun seg lokke til å dukke opp eventet, og fikk en velfortjent stjerne. Flere av stjernekokkene i Aarhus akkurat nå er overbevist om at samme taktikk er benyttet overfor Heidi Bjerkan.

Bjørn Svensson ved Michelin-restauranten Galt i Oslo er ikke i tvil:

- Haha, ja, jeg tror de har lurt henne til å komme hit. Jeg tror Heidi får to stjerner, og at også Fagn i Trondheim får én stjerne. Hvem som får i Oslo vil jeg ikke spekulere i, framholder Svensson overfor Dagbladet.

Også kollega Mikael Svensson ved Michelin-restauranten Kontrast er overbevist:

- Jeg er helt sikker på at Heidi får minst en stjerne.

Dagbladets matredaktør Christopher Sjuve mener at Credo for lengst hadde hatt Michelin-stjerner, hvis restauranten bare hadde ligget i Oslo.

- Heidi har tilhørt det absolutte toppsjiktet i mange år. Noen mener hun får to stjerner med en gang, det er i så fall uvanlig. Det som er ekstra hyggelig for Trondheims del, er at ingen blir overrasket om byen etter i kveld har to Michelin-restauranter. Også konkurrenten Fagn er spådd å få en stjerne, opplyser Christopher Sjuve.

Michelin-nestor Bent Stiansen holder også en knapp på Bjerkan og Credo når årets stjerner skal deles ut. Statholdergaardens Bent Stiansen er den kokken som har holdt en Michelin-stjerne lengst i Skandinavia - på samme restaurant. Får Statholdergaarden en stjerne i år også, er det 22. år på rad. Han er like fullt spent foran utdeling.

- Jeg håper at de som har en stjerne i dag beholder dem - det synes jeg alle fortjener. Og så har jeg jo en drøm om at À L'aise i Oslo skal få en stjerne. De gjør et godt arbeid, sier Stiansen til Dagbladet.

Følg med på Dagbladet-TV

Sjuve og tv-produsent Nicolai Delebekk starter tv-sendingene på dagbladet.no fra 17-tiden i ettermiddag. Så fort vinnerne er klare, får du se det umiddelbart hos oss:

- Det kryr av kokketalenter her i Aarhus akkurat nå, og stemningen er litt som i en andedam: Det er stille på overflaten, men under bobler det av aktivitet. Hvem er de nye vinnerne? Hvem mister sine stjerner? Å, dette blir så gøy! framholder Sjuve entusiastisk.

- Du traff Heidi Bjerkan på flyplassen tidligere i dag. Avslørte hun menyen til Michelin-utdelingen i kveld?

- Nei, ikke annet enn at det skjuler seg deilig, norsk sjømat i boksene hun hadde med seg. Det er duket for en festkveld av de sjeldne!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!