Dømt for svindel med hestekjøtt:

Lurte nordmenn med hestekjøtt: To års fengsel

Straffen for hestekjøtt-svindlerne er endelig klar.

DØMT: Jacques Poujol har nå fått sin dom etter den store hestekjøtt-skandalen som rystet Europa i 2013. Foto: Scanpix
DØMT: Jacques Poujol har nå fått sin dom etter den store hestekjøtt-skandalen som rystet Europa i 2013. Foto: ScanpixVis mer

Det er nå seks år siden den store hestekjøtt-skandalen herjet i Europa. Men, rett før påske ble rettsaken i Frankrike avsluttet.

Nå er det klart at de fire mennene på tiltalebenken blir dømt for å ha solgt billig hestekjøtt som storfekjøtt (ku og okse) i stor skala.

De to mest sentrale mennene har nå fått dommen. Jacques Poujol og Patrice Monguillon som hadde sjefsstillinger i det franske selskapet Spanghero fikk henholdsvis to og ett års fengsel.

To nederlandske forretningsmenn er også dømt for å ha medvirket i den ulovlige handelen. De to, Hendricus Windmeijer og Johannes Fasen, fikk mindre straffer, melder DW.com.

Hestekjøttskandalen rystet hele Europa i 2013. Også Norge.

Det begynte med at irske myndigheter oppdaget DNA fra hest i produkter som var merket med «rent oksekjøtt».

I kjølvannet av de irske funnene ble det gjort mange avsløringer. I Sverige fant man for eksempel produkter fra Findus som utelukkende hadde benyttet hestekjøtt.

Skandalen rullet fra land til land. Hestekjøtt ble funnet i produkter hvor det bare skulle vært oksekjøtt. Det ble gjort funn i Storbritannia, Belgia, Østerrike, Frankrike, Sveits, Spania, Portugal, Tyskland, Nederland, Russland, Danmark og Norge. I tilsammen 16 land fant mann hestekjøtt i ferdigmat.

HESTEHANDEL: Jacques Poujol (til høyre) er her avbildet sammen med sin advokat Laurent de Caunes i forkant av rettsaken som ble pågynt i januar. Foto: Eric FEFERBERG / AFP
HESTEHANDEL: Jacques Poujol (til høyre) er her avbildet sammen med sin advokat Laurent de Caunes i forkant av rettsaken som ble pågynt i januar. Foto: Eric FEFERBERG / AFP Vis mer

I Norge ble det funnet hestekjøtt i frossen lasagne fra First Price. Produktene ble solgt i Norgesgruppens kjeder, som Kiwi og Meny, men også hos Rema 1000, Coop og Ica.

Rumensk hestekjøtt

Hestekjøttet ble etter hvert sporet til Romania, etter at først hadde vært innom Luxembourg.

- Hestekjøttet som er funnet i frossen lasagne i britiske supermarkeder, kommer fra et rumensk slakteri, kunne den franske matprodusenten Comigel informere om den gangen.

Men, saken kan ha enda større omfang. I juli i 2017 ble det pågrepet hele 65 personer i Spania for dyremishandling og hvitvasking av penger. Noen måneder tidligere ble en nederlandsk forretningsmann pågrepet i Belgia. Han ansees som den hovedmistenkte i saken.

I Spania er 65 personer pågrepet for dyremishandling og hvitvasking av penger. Den hovedmistenkte i saken, en nederlandsk forretningsmann, ble pågrepet i Belgia i april.

Ifølge politiet handlet det om en liga som handlet med hester fra Portugal og det nordlige Spania. Dyrene skal ha vært i dårlig forfatning, enten for gamle eller hester som ikke var egnet som menneskemat.

Svindlerne utstyrte hestene med nye mikrobrikker og forfalsket dokumentene. Deretter ble hestene slaktet og sendt til Belgia, som er blant de største hestekjøtt-eksportørene i EU.

Kjøttet ble solgt i Europa som dyrt kvalitetskjøtt, og kan ha gitt svindlerne en årsinntekt på 20 millioner euro.

Pågripelsene i Spania knyttes også til skandalen fra 2013.

BBC opplyser at de fire mennene som nå er dømt skal ha organisert salget av over 500 tonn hestekjøtt i 2012-2013 til et underbruk av det franske Comigel. Comigel skal så ha solgt frossenvarer til mer en et dusin europeiske land.

Spanghero ble også anklaget for å ha solgt 200 tonn hestekjøtt som ble brukt i merguez-pølser.

Spangheros tidligere sjef, Jacques Poujol og hans fabrikksjef Patrice Monguillon risikerte hele ti års fengsel, men slapp langt billigere ut av det enn mange hadde ventet.

Til Reuter uttalte Poujols advokat at hans klient i forkant at han «ikke visste at han kjøpte hestekjøtt».

Johannes Fasen, som var tiltalt sammen med Hendricus Windmeijer, har uttalt at de visste godt hva de gjorde.

- Min klient solgte hestekjøtt til Poujol fordi han bestilte hestekjøtt. Han solgte hestekjøtt til Poujol til hestekjøtt-pris og Spanghero solgte det som storfekjøtt til 1,5 Euro mer per kilo. Så, hvem har tent penger på denne forbrytelsen?, spurte advokaten retorisk før rettsaken begynte i januar.

Han nådde ikke fram med retorikken og saken er nå avsluttet.