- SPESIELT: Seks japanere blir servert de norske julerettene rakfisk og lutefisk. Det falt ikke i like god smak hos alle. Video: Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer

Høflige japanere smaker rakefisk og lutefisk

Lutefisk med syltetøy, kanskje det hadde gjort fisken bedre

Noe av det særeste vi kan servere japanske gjester er lutefisk og rakefisk. Mottagelsen er blandet.

- Hvordan kan fisken få en slik geléaktig konsistens og smake så lite?

Flere av våre japanske gjester pirker i lutefisken og de kan fortelle at noe lignende har de ikke i Japan.

Både Yohei Ozaki og Kaori Isshii liker lukten av bacon! Foto: Ingrid CogognoP
Både Yohei Ozaki og Kaori Isshii liker lukten av bacon! Foto: Ingrid CogognoP Vis mer

- Det er ikke lett å forstå at det faktisk er fisk, sier Atsuki Kuruda som er kokk og jobber på stjernerestauranten Maemo.

Særnorske retter

Den amerikanske ambassaden testet norsk julemat for et par år siden og videoen gikk som en farsott - og inspirert av dem har vi i år invitert noen japanere for å vurdere to klassiske norske juleretter.

Se videoen i toppen av saken - så kan du se hvordan japanerne tok imot de norske spesialitetene.

Våre japanske venner er samlet rundt et julepyntet bord for å smake på norsk julemat og vi har satt lutefisk og rakefisk på menyen. Japanerne er en fiskespisende nasjon og er kjent for å være kresne når det kommer til sjømat. Flere av våre japanske gjester har bodd i Norge i mange år og fullroser den norske, ferske fisken.

Japanere er kjent for å være et høflig folkeslag, så vi må be dem være ærlig når de skal uttrykke hvordan lutefisk og rakefisk smaker. Begge disse rettene er vel noe av det mest særnorske vi kan servere.

«Veldig unikt» og «annerledes» er kanskje den japanske måten å si at maten er mer interessant enn god?

Våre gjester kjenner hverandre gjennom foreningen «The Japan Norway Society» hvor de ofte har sosiale sammenkomster. Alle er positive til å lære om norske tradisjoner og smake på tradisjonsmat.

Lutefisk

Noen av gjestene har smakt både lutefisk og rakefisk før, men de vedgår at disse rettene aldri har blitt noen favoritt.

Kaoiri Ishii har bodd etter flere år i Norge lært seg å like lutefisk:

- Det er ikke bare fisken, men hele atmosfæren jeg liker med denne retten, alt det gode tilbehøret, særlig lukten av bacon og stemningen rundt bordet er vel så viktig som selve retten, sier Kaoiri.

Det virker som damene er mer begeistret for lutefisken enn herrene rundt bordet. Naoko Hasegawa er begeistret for tilbehøret til fisken. Etter hennes smak er brunost og sirup det beste tilbehøret, mens Maemo-kokken stiller seg uforstående til at det skal være brunost og sirup - på fisk!

Toshiya synes at fisken er «for løs i fisken».

- Jeg er ikke begeistret og gir lutefisken terningkast to. Men, kanskje den ville ha smakt bedre med syltetøy på?, ler hun.

Rakefisk

Når rakefisken serveres blir damene mer skeptisk, men herrene synes dette er en spennende rett servert i potetlefse med rømme og løk.

- For salt, sier Naoko, som sier at de har en type fisk som kan ligne fra det stedet hun kommer fra nord i Japan.

Maemo-kokken Atsuki Kuroda har vært i Norge i seks måneder.

- Jeg liker denne rakefisken og måten den serveres på, sier han.

Yohei Ozaki kom til Norge for seks måneder siden og har aldri smakt rakefisk før, men han blir begeistret og gir retten terningkast fire.

Yasuko Oki synes fisken er for sterk og hun blir ikke fortrolig med å spise rakefisk, selv om hun har bodd i her i landet i 11 år.

- Men jeg liker raspeballer, kan hun fortelle.

Les også:

Amerikanerne tester norsk julemat: - Jeg tror kanskje det er kattehjerne

Det viktigste du kan gjøre er dette: Skru på ovnen

Ville tilstander på norske julebord: - Mange er fulle før middagen