60-TALLSMAT: Bananer med skinke? Den underlige 60-tallsretten fikk en herlig birolle i fjerde episode av «Lykkeland». Vi klarte ikke la være å teste. Video: NRK Vis mer Vis mer

Smakstest av 60-tallsmat

«Lykkeland»-maten: - Det er en grunn til at enkelte retter ikke står på menyen lenger ...

Vi klarte ikke la være å teste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi var nok ikke de eneste matnerdene som satt søndagsmiddagen litt i halsen da vi så rederfruene i NRK-serien «Lykkeland» forberede mat til cocktailselskapet i anledning direktør Fredrik Nymans 50-årsdag.

Banan i skinke?

Det skulle bli verre.

I kokeboka «Vi holder selskap» fra 1965 finner vi en oppskrift som inkluderer både salat og karrimajones. Karri som i den karri-krydderblandingen nordmenn flest forbinder med fiskeboller i hvit saus.

- Hva? Banan med skinke? Og majones?

Stedet er Grand Café, og i testpanelet er kokkene Nicoletta Viscondi og Matthew Webber og kjøkkensjef Roar Sandvik. De gjorde store øyne da vi presenterte dem for retten.

- Hva? Banan med skinke?

- Er det majones i??

Men pipa skulle raskt få en litt annen lyd.

- Dette var jo ikke så verst det der, sier kjøkkensjef Sandvik. - Dette kunne jeg ha spist om jeg hadde fått det servert.

<strong>TESTPANEL:</strong> Roar Sandvik, Matthew Webber og Nicoletta Viscondi har smakt på 60-tallsklassikeren for Dagbladet.
TESTPANEL: Roar Sandvik, Matthew Webber og Nicoletta Viscondi har smakt på 60-tallsklassikeren for Dagbladet. Vis mer

Britiske Matthew Weber synes smaksbildet gir assosiasjoner til coronation chicken, en rett med kylling i karrimajones, ofte med søte innslag som mangochutney og rosiner.

Det er den britiske greina av Cordon Bleu som sto bak den originale retten, som ble laget til den offisielle lunsjen som feiret kroningen av dronning Elizabeth II i 1953. Den gang ble den kalt Chicken Reine Elizabeth, men i dag kalles den coronation chicken.

Nicoletta Viscondi ser helt uforstående på sine kollegaer. - Hvordan kan dere like dette? Det er jo helt forferdelig?

Hun vil bestemt takke pent nei, om noen prøver å servere henne denne cocktailsnacksklassikeren igjen. De to andre ser ikke bort ifra at de ville tatt en bit.

Men ville de laget det selv, eller servert det?

- Nei, jeg ville verken bestilt, eller betalt for dette, sier Sandvik. - Det er en grunn til at ikke alt kommer videre fra 60-tallet.

Amerikanernes inntog

Det var ikke tilfeldig at Fredrik Nymans femtiårsdag ble feiret med et cocktailselskap. På den tiden var det vanlig med langbord og høytidelige middager, men et cocktailselskap symboliserer den amerikanske kulturen, og hvordan den flommet innover Rogalandskysten samtidig med oljen på slutten av 60- og begynnelsen av 70-tallet.

<strong>LKKELAND:</strong> Regissør Petter Næss. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LKKELAND: Regissør Petter Næss. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Regissør Petter Næss fikk hjelp fra rekvisitør til å lete i gamle kokebøker etter tidstypiske oppskrifter, og valgte de mest visuelle rettene hun fant.

- Vi gikk for de mest visuelt spektakulære rettene, det som stakk seg mest ut.

Oliven på pinner, stukket ned i sitroner, knallrøde cocktailkirsebær, små tårn av egg, tomater og ost ... og bananer rullet i tjukke skiver av skinke. Ikke akkurat typisk norsk.

- Vi laget mye mer enn det som synes etter at scenene ble klippet sammen. Noe ble laget på forhånd av rekvisittørene, mens flere av rettene ble laget mens vi filmet, av rederfruene, forteller Næss.

Bananskinkeretten fikk kanskje den mest synlige rollen av dem alle, når Gerd, spilt av Nina Ellen Ødegård, tar et godt grep om den, før hun tar en god bit, med et rampete smil om munnen.

- Sånn har det vel alltid vært, i de beste familier. På overflaten ser det så pent og pyntelig ut, men vi vet jo at det kan gå ganske hett for seg, ler Næss.

Femte episode av Lykkeland vises på NRK, søndag kveld klokka 20:55.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer