Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kalorimerking

Må opplyse om alle kaloriene

Dersom en pakke inneholder to-tre porsjoner, må amerikanske produsenter nå opplyse om totalt kaloriinnhold.

TO KOLONNER: Flere matvarer oppgir to ulike størrelser for næringsinnhold: Per 100 gram og per porsjon. Foto: Elisabeth Dalseg
TO KOLONNER: Flere matvarer oppgir to ulike størrelser for næringsinnhold: Per 100 gram og per porsjon. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Hvor mye er i en porsjon? Ta «Grandiosa». Produsenten beregner en porsjon original Grandiosa til 250 gram, og oppgir næringsinnholdet deretter. En Grandiosa veier 575 gram. En pizza inneholder altså 2,3 porsjoner.

HELE PAKKA: Eksempel på ny og gammel merking i USA (NB, ikke samme produkt). I Norge bruker vi 100 gram som standard på alle pakker. Foto: Dagbladet / FDA
HELE PAKKA: Eksempel på ny og gammel merking i USA (NB, ikke samme produkt). I Norge bruker vi 100 gram som standard på alle pakker. Foto: Dagbladet / FDA Vis mer

Og hva med «Smash!»? Eller potetgull?

Det amerikanske mattilsynet FDA (Food & Drug Administration) har gjort endringer i regelverket for merking av næringsinnhold.

Dersom en pakke inneholder «mellom to og tre porsjoner» men kan spises på en gang, må man oppgi næringsinnhold for alt innholdet, melder CBS News.

- Vi vet at amerikanerne spiser på en annen måte enn før, og mengden kalorier* og næringsstoffer i innholdsfortegnelsen må gjenspeile hva folk faktisk spiser og drikker - ikke anbefalingen om hva de skal spise eller drikke, sa Claudine Kavanaugh, direktør for næringsinnhold og matmerking i FDA til CBS.

STORE PORSJONER: klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius heier på den nye amerikanske merkingen av mat - for amerikanere. Foto: A. Palladino
STORE PORSJONER: klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius heier på den nye amerikanske merkingen av mat - for amerikanere. Foto: A. Palladino Vis mer

- Dette er nok en lur ting - i USA. Der er det ofte større porsjoner, og man er vant til å spise store volum, sier Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog i Bramat.no, og mimrer tilbake til den første gangen hun var i landet:

- Den første porsjonen jeg fikk på restaurant var så stor at jeg «holdt på å dø» ... men etter to uker spiste jeg tilsvarende porsjoner uten problemer.

Like for like

I Norge må man oppgi næringsinnhold for 100 gram, slik at det skal være sammenliknbare størrelser. Bramat.no er blant dem som gjerne bruker dette som sammenlikningsgrunnlag når de ernæringstester matvarer, men ikke alltid, forklarer Borchsenius.

- Når vi gjør tester er det noen ganger per 100 gram, andre ganger per stykk, fordi vi vet hva folk spiser.

For eksempel spiser man én porsjon ferdigmat eller én yoghurt, ikke 0,8.

- Folk spiser gjerne et antall, og er ofte litt låst i hodet på hvor mange man spiser, for eksempel tre pølser. Dette er blant produkter som vi egentlig kunne testet per stk.

Hun tror likevel ikke at den nye amerikanske modellen ville egne seg spesielt godt i Norge, særlig for dem som ikke er helt fortrolig med kaloritelling.

IKKE LETT: Produsenten beregner en porsjon original Grandiosa til 250 gram, og oppgir næringsinnholdet deretter. En Grandiosa veier 575 gram. Denne pakka inneholder altså 2,3 porsjoner. Foto: Orkla Foods
IKKE LETT: Produsenten beregner en porsjon original Grandiosa til 250 gram, og oppgir næringsinnholdet deretter. En Grandiosa veier 575 gram. Denne pakka inneholder altså 2,3 porsjoner. Foto: Orkla Foods Vis mer

- Det er en del mat mange ikke bør spise en hel av, selv om noen gjør det, som for eksempel en Grandiosa. Om produsenten oppgir næringsinnhold for hele, kan det kanskje virke som en legitimering av at dette er en grei porsjon, sier Borchsenius.

Hun presiserer at hun ikke har noe imot Grandiosa, og gjerne serverer det selv – men da med en stor salat ved siden av.

- Jeg synes ikke Orkla gjør noe misvisende her, snarere tvert imot.

Hvor mye er en porsjon?

Ifølge ernæringsfysiologen er det heller ikke lett å gi entydige svar på hva som er en porsjon.

- Det vil variere veldig fra matvare til matvare – og fra person til person. Hva en porsjon er, handler jo om hvem du er, hvor aktiv du er og om du vil opp eller ned i vekt. Så det å sette en porsjonsstørrelse er ofte en uting, fordi det varierer veldig fra person til person.

Det kan likevel være med på å synliggjøre at en vare ikke er ment for å spises i én omgang.

- Så har du en del frokostblandinger. Det som oppgis som én porsjon bare litt nederst i skålen. Det føler jeg er bevisst lureri for at det skal framstå som at det ikke er så mye sukker og kalorier, sier Borchsenius.

*Amerikanerne bruker kalorier der vi bruker kilokalorier, men for enkelhets skyld omtaler vi begge som kalorier, slik det også er vanlig i norsk dagligtale.

Vi gjør oppmerksom på at Bramat tidligere har levert ernæringstester til Dagbladet.