Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kåring i kveld:

Maaemo kan bli blant verdens 50 beste restauranter

Maaemo blant de 25 beste, håper michelinkokk Bent Stiansen på Statholdergaarden.

SPENT: Esben Holmboe Bang og teamet venter i spenning på kveldens offentliggjøring om Maeemo er på listen blant verdens 50 beste restauranter.Foto: Geir Dokken
SPENT: Esben Holmboe Bang og teamet venter i spenning på kveldens offentliggjøring om Maeemo er på listen blant verdens 50 beste restauranter.Foto: Geir Dokken Vis mer

Matinteresserte verden over holder pusten før det klokka 2045 i kveld annonseres hvilke restauranter som havner på den prestisjetunge lista «The World's 50 Best Restaurants». For Norges del handler det om en ting: Maaemo.

HAR TRUA: Bent Stiansen tror på god plassering for Maaemo. Foto: Dagbladet
HAR TRUA: Bent Stiansen tror på god plassering for Maaemo. Foto: Dagbladet Vis mer

Maaemos eier og kjøkkensjef Esben Holmboe Bang er på plass i Euskalduna Palace i Bilbao, der alt skjer. Her hjemme heier hans kolleger på ham.

- Jeg tror og håper Maaemo er topp 25, sier Bent Stiansen, innehaver av Michelinrestauranten Statholdergaarden og tidligere verdensmester i kokkekunst.

Norske Maaemo, med tre stjerner i michelinguiden, kom i fjor på 79. plass i kåringen.

- Maeemo stadig bedre

Even Ramsvik, som skaffet den nå nedlagte restauranten Ylajali heder og michelinstjerne, mener Maaemo har god sjanse til å være på topp-50 lista.

MICHELIN-TRIO: Mikael Svensson(t.v), Bent Stiansen og Esben Homboe Bang (t.h) hadde var alene om michelinstjernene i Oslo. I vinter fikk de selskap av Bjørn Svensson og resaurant Galt. Foto: Hans Arne Vedlog
MICHELIN-TRIO: Mikael Svensson(t.v), Bent Stiansen og Esben Homboe Bang (t.h) hadde var alene om michelinstjernene i Oslo. I vinter fikk de selskap av Bjørn Svensson og resaurant Galt. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Maaemo har en klar progresjon og utvikler stadig sin bedrift til det bedre, sier Ramsvik - som også ser andre mulige fordeler.

- Oslo som destinasjon blir mer og mer attraktiv. Det gir flere besøk av jurymedlemmer, og i denne kåringen må restauranten ha vært besøkt for å få stemmer, sier han.

Lista over verdens beste spisesteder utgis av det britiske magasinet Restaurant og omfatter i alt 100 spisesteder, hvorav plassene fra 51 til 100 offentliggjøres uka før topp 50-lista.

Årets restauranter på plassene fra 51 til 100 har nykommere som Alo fra Canada og Leo fra Columbia. Verken Maaemo eller noen annen norsk restaurant figurerer der.

OPP: Maaemo og Esben Holmboe Bang kan i kveld havne på den gjeve lista over verdens 50 beste spisesteder.
OPP: Maaemo og Esben Holmboe Bang kan i kveld havne på den gjeve lista over verdens 50 beste spisesteder. Vis mer

Geranium i København, som i likhet med Maaemo har tre michelinstjerner, ende på 19. plass i fjor. Stiansen håper restauranten i år kommer blant de ti beste.

Maaemo må klatre minst 29 plasser for å komme i samme kategori.

Ferdig med å skrike

Maeemo fikk fjor, for første gang siden oppstartsåret 2010, positivt resultat før skatt.

Restauranten mottar gjester fra hele verden og høster lovord for å gå egne veier.

Holmboe Bang har dessuten lagt om lederstilen, fortalte han Magasinet nylig. Han har sluttet å skrike til de ansatte.

En topp-50 plassering er innen rekkevidde, men kjøkkensjef og eier Mikael Svensson på Kontrast minner om at « Worlds 50 best» mer er en liste over hvem som er «hot or not» ikke alltid hvem som er best.

- Det gjelder å ha rette personer på besøk og at de stemmer på sin restaurant. Jeg vet ikke om Maaemo har hatt det, sier han.

Svensson tror det blir en ny restaurant som går av med førsteplassen i år.

- Det skyldes at vinneren Eleven Madison Park lenge holdt stengt i fjor, sier han.

Den danske restauranten Noma, som stadig har flyttet på seg, er i samme situasjon.

Ut eller opp?

På årets liste for plassene mellom 50 og 100 finner vi to svenske og to danske spisesteder. Svenskene gjør det best.

På årets 65. plass ligger Frantzén, Stockholmsrestauranten startet av Björn Frantzén. Kokken valgte i 2016 å stenge spisestedet med to michelinstjerner for i fjor høst å starte på nytt i nye lokaler, nå med toppkokken Marcus Jernmark (ex-Aquavit i New York).

Flyttingen skal ha kostet ham flerfoldige titalls millioner kroner, men ga uttelling i form av en tredje michelinstjerne i vinter.

Fäviken Magasinet i Järpen i Sverige, bygd opp av den unge kokken Magnus Nilsson, havner i år på 67 plass.

Spania i tet

På plassen bak Fäviken Magasinet kommer Quique Dacosta, den spanske restauranten utenfor Valencia hvor Mikael Svensson lærte finessene i «fine dining» før han startet Kontrast.

Det er ikke for ingenting at kåringen skjer i Bilbao. Spanjolene er dominerende i internasjonal gastronomi.

Ikke mindre enn seks spanske restauranter, fra Baskerland, via Madrid til Barcelona og middelhavskysten, er blant restaurantene på listen fra 51-100.