Kjøtt og dyr:

Maaemo-sjefens reinsdyrslakt vekker oppsikt: - Hyklersk

- Man spiser som samfunn altfor mye kjøtt, men vi vil ikke anerkjenne at dyr må bøte med livet, mener stjernekokken.

- HYKLERSK: Det var ikke bare positive kommentarer å finne etter at Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang publiserte denne videoen på Instagram. Stjernekokken mener på sin side at måten vi spiser kjøtt på i dag er veldig hyklersk. Video: Esben Holmboe Bang Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Esben Holmboe Bang er kokk, kjøkkensjef, og medeier i den internasjonalt anerkjente restauranten Maaemo i Oslo, som har fått hele tre Michelin-stjerner.

Tidligere denne uka publiserte Holmboe Bang en videosnutt på Instagram, som ikke bare har fått positive tilbakemeldinger. Videoen var i forbindelse med en tur til Finnmark, hvor han besøkte stedet Maaemo får reinsdyrkjøttet sitt fra.

Interessert i mat? Abonner på Dagbladets mat-kanal på YouTube!

BLINDTEST: Dagbladets matredaksjon har testet flere drikkenyheter. Blant testpanelet var det en klar vinner, og en veldig klar taper. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Mest humane måten

I videoen avliver han et reinsdyr med en kniv, og lar det blø ut. Noen kommentarer gikk ut på at han ikke burde «vise fram drapet», og at han burde «være mer respektfull». Men restaurantsjefen er ikke enig i de negative bemerkningene:

- Dette synes jeg er den enkleste, mest humane og kjappeste måten å gjøre det på. Dyret dør ved å sette kniven gjennom ryggraden så den treffer nervesystemet. Da blir dyret paralysert, før det tømmes for blod, forteller han til Dagbladet.

  • Se videoen øverst i saken.

Holmboe Bang vil likevel påpeke at denne måten å avlive dyret på, ikke er identisk med prosessen som skjer før reinsdyrkjøttet skal til restauranten i Oslo.

- Dette var kjøtt vi skulle spise selv, og ikke slik det gjøres etter Mattilsynets regler. Vi slaktet, røykte og spiste det.

- Hyklersk

STJERNEKOKK: Danske Esben Holmboe Bang driver restauranten Maaemo i Oslo, den første i norden med tre Michelin-stjerner. Foto: Tuukka Koski
STJERNEKOKK: Danske Esben Holmboe Bang driver restauranten Maaemo i Oslo, den første i norden med tre Michelin-stjerner. Foto: Tuukka Koski Vis mer

Restaurantsjefen vil ikke starte en diskusjon om hvorvidt det er rett eller galt å drepe dyr, men om hvordan man som samfunn ser på det å spise kjøtt.

- Spising av kjøtt er i dag veldig hyklersk. Man spiser som samfunn altfor mye kjøtt, men vi vil ikke anerkjenne at dyr må bøte med livet. Dessverre lever vi i en liten verden hvor kjøtt blir levert i plastikk, og så synes man at det er hårreisende at jeg viser en video av at et dyr blir drept. Dette er et dyr som vil brødfø familier i ukevis, og hvor skinnet skal bli brukt som klær. Dyret har levd et godt og langt liv, ute i det fri.

Han trekker fram jakten på den billige ribba som «det ultimate eksempelet på hvor feil det kan gå».

- Det burde ikke handle om å finne den beste prisen, men om dyret har levd et best mulig liv. Vi vet alle sammen hva det er vi kjøper, men vi lukker øynene. Det å behandle dyret ordentlig, spise og bruke hele dyret, er noe av det vakreste som finnes.

SKREKKGARASJE: I en garasje i Oslo fant Mattilsynet store mengder uspiselig kjøtt. Kjøttet kunne spores til en butikk i sentrum av Oslo. Marit Kolle, avdelingsleder i Mattilsynet, forteller hvordan de oppdaget svindelen. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Løssluppent forhold til kjøtt

Kjøkkensjefen påpeker hvor viktig han syns det er å være oppmerksom rundt valgene man tar som bidragsyter til kjøttindustrien.

- I dag spiser folk filet herfra til uendeligheten, men resten av dyret blir jo ikke brukt. Jeg syns det er et litt for løssluppent forhold til det med kjøtt. Om du skal spise kjøtt, så bør du sørge for at dyret har hatt et godt og langt liv, at det blir drept forsvarlig, og at det blir brukt forsvarlig. Hvis du ikke vil anerkjenne at man må ta et liv for å spise kjøtt, så må du bli vegetarianer, forteller han.

- Et psykologisk problem

Runar Døving er professor i antropologi ved Høyskolen i Kristiania. Han er også forbruksforsker, og skriver mye om dyr og mat. Døving forteller Dagbladet at han ikke kan fatte hvordan enkelte kan reagere på dette.

- For å forvandle dyr til kjøtt, så er man faktisk nødt til å drepe det. Og det foregår hele tiden. Flere millioner dyr blir hvert år drept for at vi skal spise kjøtt. Det blir delt opp i stykker, og det blir kvernet og transformert i pakkene som vi får servert inne i butikken, forteller han til Dagbladet.

- Hvis du ikke skjønner at kjøtt kommer fra dyr, og at dyr må drepes og er fulle av blod, så har man ikke fått med seg mye på barneskolen. Man kan snakke om vilt i et middagsselskap, men ikke om hvordan kalkunen har levd. Det er et psykologisk problem med fornektelse og fortrengning.

«Slakteriet minutt for minutt»

Han mener imidlertid også at informasjon rundt hvor kjøttet faktisk kommer fra, er altfor dårlig i dagens samfunn.

- Jeg vil tippe at de færreste av de norske forbrukerne vet hvor kjøttet kommer fra, hvilket slakteri det kommer fra, hvilket dyr de spiser, og hvordan de er behandlet. Det er gjemsel på høyt nivå. Slakteriene kunne godt hatt glassvegger, og NRK burde sendt «slakteriet minutt for minutt». Det ville ført til en voldsom debatt om dyreetikk.

Han er også enig med Maaemo-sjef Holmboe Bang i at mange lukker øynene.

- Vil man skjule virkeligheten for seg selv og andre? Det er et moralsk spørsmål. For min del så må man ha vært på et slakteri for å spise kjøtt. Jeg syns man bør legge ned besøksgårdene, og heller dra på produksjonsgårdene, så får man ta rasjonelle valg derfra, og ikke ut fra et glansbilde av virkeligheten.

- Ikke et rasjonelt samfunn verdig

Døving vil likevel påpeke at han ikke mener det er noen grunn til å kritisere hele kjøttindustrien og alle dens produsenter, men mener at institusjoner som skolen, slakterier og medier har et ansvar.

- Hvor dyret kommer fra er ekstremt underkommunisert. Det levende dyret blir ikke kommunisert, bare kjøttstykket. Det gjør at man gjemmer prosessen bak, og at man underslår at det faktisk er et dyr man spiser. Man underslår blodet, dyret og prosessen. Det er ikke et rasjonelt samfunn verdig.

STERKT MØTE: Kåre Willoch har lært mye av barnebarnet Philip. Sammen med dattera kjemper den tidligere statsministeren for å forhindre overvekt hos utviklingshemmede. Video: Lars Eivind Bones / Marie Røssland Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer