URBANT: Maaemo valgte et utradisjonelt sted for en gourmetrestaurant, rett ved togskinnene ved Oslo S. Restaurantgjestene har også utsikt mot vakre bruer og barcode-byggene. Her får du noen av verdens beste matretter. Foto: Tuuka Koski
URBANT: Maaemo valgte et utradisjonelt sted for en gourmetrestaurant, rett ved togskinnene ved Oslo S. Restaurantgjestene har også utsikt mot vakre bruer og barcode-byggene. Her får du noen av verdens beste matretter. Foto: Tuuka KoskiVis mer

Oslo-restaurant på prestisjetung liste:

Maaemo verdens 35.beste restaurant

Ingen norsk restaurant på topp 50-lista før. Italienske Osteria francescana verdens beste.

Norske Maaemo har som første norske restaurant kommet med på lista over verdens 50 beste restauranter. Restauranten havnet på 35.plass.

- Jeg er ufattelig stolt og glad, sier Esben Holmboe Bang, medeier og kjøkkensjef på Maaemo.

Italia best

Beste restaurant i verden ble fjorårets bronsevinner og 2016-vinner Osteria francescana. Spisestedet i Italia drives av avantgardekokken Massimo Bottura.

- Vi gjorde det, vi gjorde, vi viste verden at vi kan klare det, sa Bottura fra scenen.

Bottura har beskrevet sin gastronomi som« å ta 2000 år med italienske mattradisjoner, knuse dem i tusen biter, og plukke opp bitene igjen».

Restauranten har tre stjerner i Michelin-guiden. Et måltid her er langt billigere enn på Maaemo. For mellom 1500 og 3000 kroner får du mat og vinmeny.

Spenningen var stor før kveldens kåring startet i Bilbao, der Maaemo-sjefen sjøl, Esben Holmboe Bang, er til stede. Maaemo, med tre stjerner i michelinguiden, kom i fjor på 79. plass i kåringen.

Sensasjonell ny plassering

Maaemo, som fikk terningkast 6 i Dagbladet, måtte altså klatre minst 29 plasser for å komme¨med blant de 50 beste. Maeemo klatret 44 plasser og slo kritikerroste restauranter som Dinner by Heston Blumenthal (46.plass).

Hele listen finner du her.

SJØMAT: Østers med dill a la Maaemo. Foto: Tuuka Koski
SJØMAT: Østers med dill a la Maaemo. Foto: Tuuka Koski Vis mer

Den prestisjetunge lista «The World's 50 Best Restaurants» lages av det britiske magasinet Restaurant.

-Veldig stort

- Å bli regnet som en av spydspissene i restaurantbransjen globalt er veldig stort. På dette nivået finnes det ikke slingringsmonn og alt må klaffe i alle ledd. Hver dag! Maaemo er et resultat av en fantastisk laginnsats, og i dag er jeg spesielt stolt av hele det fantastiske teamet, sier Holmboe Bang.

Fest i Bilbao

Mens Holmboe Bang fester i Euskalduna Palace i Bilbao, heier kolleger på ham fra Norge.

Det skorter ikke på tillit til teamet bak Norges eneste restaurant med tre stjerner i michelinguiden.

Even Ramsvik, mannen som skaffet den nå nedlagte restauranten Ylajali heder og michelinstjerne, ga Maaemo tidligere i dag tommel opp for en topp-50 plassering. Bent Stiansen, innehaver av Statholdergaarden og tidligere verdensmester i kokkekunst, håpet på en plassering blant verdens 25 beste.

Stadig bedre

Maaemo utvikler seg stadig, mener de norske kokkene. Ramsvik så også andre fordeler.

TRE STJERNERS OPPLEVELSE: Februardagen i København i 2016 da Maeemo som første norske restaurant fikk tre stjerner i Michelinguiden glemmes ikke med det første. Kjøkkensjef på Maaemo Esben Holmboe Bang (i midten) jublet sammen med kolleger. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix
TRE STJERNERS OPPLEVELSE: Februardagen i København i 2016 da Maeemo som første norske restaurant fikk tre stjerner i Michelinguiden glemmes ikke med det første. Kjøkkensjef på Maaemo Esben Holmboe Bang (i midten) jublet sammen med kolleger. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix Vis mer

- Oslo som destinasjon blir mer og mer attraktiv. Det gir flere besøk av jurymedlemmer, og i denne kåringen må restauranten ha vært besøkt for å få stemmer, sa han til Dagbladet før kåringen.

Geranium i København, som i likhet med Maaemo har tre michelinstjerner, endte på 19. plass, samme plassering som i fjor. Stiansen håpet restauranten i år skulle bli blant de ti beste.

Gjester fra hele verden

GIR ROS: Even Ramsvik i Lavagruppen, som står bak en rekke restauranter, synes Maeemo blir stadig bedre. Foto: Lava
GIR ROS: Even Ramsvik i Lavagruppen, som står bak en rekke restauranter, synes Maeemo blir stadig bedre. Foto: Lava Vis mer

Maeemo fikk for første gang siden oppstartsåret 2010 i fjor positivt resultat før skatt. Restauranten mottar gjester fra hele verden og høster lovord for å gå egne veier.

- Norske mattradisjoner har en veldig eksotisk appell i hele verden. Oslo er blitt en by man reiser til for å spise, over 60 prosent av våre gjester flyr inn bare for å besøke oss. Hvem hadde trodd det for ti år siden? sier Esben Holmboe Bang

Holmboe Bang har dessuten lagt om lederstilen, fortalte han Magasinet nylig. Han har sluttet å skrike til de ansatte.

Lista over verdens beste spisesteder omfatter i alt 100 spisesteder, hvorav plassene fra 51 til 100 offentliggjøres uka før topp 50-lista.

Årets restauranter på plassene fra 51 til 100 har nykommere som Alo fra Canada og Leo fra Colombia, men verken Maaemo eller noen annen norsk restaurant figurerer der.

EKSEPSJONELL: Bare noen få restauranter i verden har tre michelinstjerner. Ingen har fått dem i så ung alder som innehaver på Maaemo. Esben Holmboe Bang. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
EKSEPSJONELL: Bare noen få restauranter i verden har tre michelinstjerner. Ingen har fått dem i så ung alder som innehaver på Maaemo. Esben Holmboe Bang. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

«Hot or not»

Gleden er stor i kveld, men det gjelder å holde koken og tiltrekke seg matfolk som kan stemme.

Kjøkkensjef og eier Mikael Svensson på Kontrast minner om at « Worlds 50 best» mer er en liste over hvem som er «hot or not» , ikke alltid hvem som er best.

- Det gjelder å ha de rette personer på besøk og at de stemmer på den restauranten, sier han