Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Oslo-restaurant på prestisjetung liste:

Maaemo verdens 35.beste restaurant

Ingen norsk restaurant på topp 50-lista før. Italienske Osteria francescana verdens beste.

URBANT: Maaemo valgte et utradisjonelt sted for en gourmetrestaurant, rett ved togskinnene ved Oslo S. Restaurantgjestene har også utsikt mot vakre bruer og barcode-byggene. Her får du noen av verdens beste matretter. Foto: Tuuka Koski
URBANT: Maaemo valgte et utradisjonelt sted for en gourmetrestaurant, rett ved togskinnene ved Oslo S. Restaurantgjestene har også utsikt mot vakre bruer og barcode-byggene. Her får du noen av verdens beste matretter. Foto: Tuuka Koski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Maaemo har som første norske restaurant kommet med på lista over verdens 50 beste restauranter. Restauranten havnet på 35.plass.

- Jeg er ufattelig stolt og glad, sier Esben Holmboe Bang, medeier og kjøkkensjef på Maaemo.

Italia best

Beste restaurant i verden ble fjorårets bronsevinner og 2016-vinner Osteria francescana. Spisestedet i Italia drives av avantgardekokken Massimo Bottura.

- Vi gjorde det, vi gjorde, vi viste verden at vi kan klare det, sa Bottura fra scenen.

Bottura har beskrevet sin gastronomi som« å ta 2000 år med italienske mattradisjoner, knuse dem i tusen biter, og plukke opp bitene igjen».

Restauranten har tre stjerner i Michelin-guiden. Et måltid her er langt billigere enn på Maaemo. For mellom 1500 og 3000 kroner får du mat og vinmeny.

Spenningen var stor før kveldens kåring startet i Bilbao, der Maaemo-sjefen sjøl, Esben Holmboe Bang, er til stede. Maaemo, med tre stjerner i michelinguiden, kom i fjor på 79. plass i kåringen.

Sensasjonell ny plassering

Maaemo, som fikk terningkast 6 i Dagbladet, måtte altså klatre minst 29 plasser for å komme¨med blant de 50 beste. Maeemo klatret 44 plasser og slo kritikerroste restauranter som Dinner by Heston Blumenthal (46.plass).

Hele listen finner du her.

SJØMAT: Østers med dill a la Maaemo. Foto: Tuuka Koski
SJØMAT: Østers med dill a la Maaemo. Foto: Tuuka Koski Vis mer

Den prestisjetunge lista «The World's 50 Best Restaurants» lages av det britiske magasinet Restaurant.

-Veldig stort

- Å bli regnet som en av spydspissene i restaurantbransjen globalt er veldig stort. På dette nivået finnes det ikke slingringsmonn og alt må klaffe i alle ledd. Hver dag! Maaemo er et resultat av en fantastisk laginnsats, og i dag er jeg spesielt stolt av hele det fantastiske teamet, sier Holmboe Bang.

Fest i Bilbao

Mens Holmboe Bang fester i Euskalduna Palace i Bilbao, heier kolleger på ham fra Norge.

Det skorter ikke på tillit til teamet bak Norges eneste restaurant med tre stjerner i michelinguiden.

Even Ramsvik, mannen som skaffet den nå nedlagte restauranten Ylajali heder og michelinstjerne, ga Maaemo tidligere i dag tommel opp for en topp-50 plassering. Bent Stiansen, innehaver av Statholdergaarden og tidligere verdensmester i kokkekunst, håpet på en plassering blant verdens 25 beste.

Stadig bedre

Maaemo utvikler seg stadig, mener de norske kokkene. Ramsvik så også andre fordeler.

TRE STJERNERS OPPLEVELSE: Februardagen i København i 2016 da Maeemo som første norske restaurant fikk tre stjerner i Michelinguiden glemmes ikke med det første. Kjøkkensjef på Maaemo Esben Holmboe Bang (i midten) jublet sammen med kolleger. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix
TRE STJERNERS OPPLEVELSE: Februardagen i København i 2016 da Maeemo som første norske restaurant fikk tre stjerner i Michelinguiden glemmes ikke med det første. Kjøkkensjef på Maaemo Esben Holmboe Bang (i midten) jublet sammen med kolleger. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix Vis mer

- Oslo som destinasjon blir mer og mer attraktiv. Det gir flere besøk av jurymedlemmer, og i denne kåringen må restauranten ha vært besøkt for å få stemmer, sa han til Dagbladet før kåringen.

Geranium i København, som i likhet med Maaemo har tre michelinstjerner, endte på 19. plass, samme plassering som i fjor. Stiansen håpet restauranten i år skulle bli blant de ti beste.

Gjester fra hele verden

GIR ROS: Even Ramsvik i Lavagruppen, som står bak en rekke restauranter, synes Maeemo blir stadig bedre. Foto: Lava
GIR ROS: Even Ramsvik i Lavagruppen, som står bak en rekke restauranter, synes Maeemo blir stadig bedre. Foto: Lava Vis mer

Maeemo fikk for første gang siden oppstartsåret 2010 i fjor positivt resultat før skatt. Restauranten mottar gjester fra hele verden og høster lovord for å gå egne veier.

- Norske mattradisjoner har en veldig eksotisk appell i hele verden. Oslo er blitt en by man reiser til for å spise, over 60 prosent av våre gjester flyr inn bare for å besøke oss. Hvem hadde trodd det for ti år siden? sier Esben Holmboe Bang

Holmboe Bang har dessuten lagt om lederstilen, fortalte han Magasinet nylig. Han har sluttet å skrike til de ansatte.

Lista over verdens beste spisesteder omfatter i alt 100 spisesteder, hvorav plassene fra 51 til 100 offentliggjøres uka før topp 50-lista.

Årets restauranter på plassene fra 51 til 100 har nykommere som Alo fra Canada og Leo fra Colombia, men verken Maaemo eller noen annen norsk restaurant figurerer der.

EKSEPSJONELL: Bare noen få restauranter i verden har tre michelinstjerner. Ingen har fått dem i så ung alder som innehaver på Maaemo. Esben Holmboe Bang. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
EKSEPSJONELL: Bare noen få restauranter i verden har tre michelinstjerner. Ingen har fått dem i så ung alder som innehaver på Maaemo. Esben Holmboe Bang. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

«Hot or not»

Gleden er stor i kveld, men det gjelder å holde koken og tiltrekke seg matfolk som kan stemme.

Kjøkkensjef og eier Mikael Svensson på Kontrast minner om at « Worlds 50 best» mer er en liste over hvem som er «hot or not» , ikke alltid hvem som er best.

- Det gjelder å ha de rette personer på besøk og at de stemmer på den restauranten, sier han

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!