Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mindre avlinger etter tørkesommer:

Maarud frykter chipskrise: - Kan bli for knapt

Tørkesommer kan gi mindre og dyrere chips og pommes frites.

KAN KRYMPE: Den tørre og varme sommeren kan gi mindre - og dyrere chips og pommes frites i år. Illustrasjonsfoto: Neil Langan / Shutterstock / NTB Scanpix
KAN KRYMPE: Den tørre og varme sommeren kan gi mindre - og dyrere chips og pommes frites i år. Illustrasjonsfoto: Neil Langan / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets rekordvarme og tørre sommer har gitt store variasjoner i potetavlingene, og administrerende direktør i Maarud, Chris Samway, beskriver situasjonen som «usikker,» melder avisa Glåmdalen.

Ifølge Arve Gladheim, organisasjonssjef i Gartnerhallen er det registrert litt mindre avlinger flere steder i landet, men det totale volumet ser ikke ut til å havne så langt under normalen, når den endelige opptellingen foreligger 1. november.

- Men det som kan få konsekvenser er at størrelsen på potetene er mindre, og at mindre deler av avlingene kan selges til den kvaliteten industrien ønsker, sier Gladheim til Dagbladet.

SJOKOLADECHIPS: Sørlandschips lanserer et potetgull med smak av havsalt, sjokolade og karamell, men hvordan fungerer den kombinasjonen? Vi har spurt folk på gata om deres mening. Video/redigering: Ørjan Ryland / Reporter: Lars Guldbrandsen Vis mer

Dårlig europeisk potethøst

Samway frykter leverandørene kan gå tomme for egnede poteter, og at selskapet må importere fra Europa.

- Situasjonen er usikker. Vi er klar over at det er en risiko for at det kan bli for knapt med poteter i forhold til et normalår. Det er veldig vanskelig å si - før vi har kjørt inn alle potetene. Først i andre halvdel av oktober måned vil vi ha en fullstendig oversikt, uttalte Samways til Glåmdalen.

Han understreker også at Maarud alltid benytter så mye som mulig fra det norske markedet. Hele 75 prosent av råvarene kommer fra en radius på 100 kilometer fra fabrikken. Men, på vårparten innrømmer han at økt etterspørsel og lavere kvalitet kan bety at poteter må importeres fra Europa.

Men, i år kan importen by på utfordringer. Også sør i Europa skaper tørken utfordringer, og den europeiske snacks-organisasjonen ESA (European snacks association) har advart sine medlemmer om at potetgull og pommes frites blir mindre i år, melder foodnavigator.com.

- I Europa er det stor avlingssvikt på potet nå, og poteter er en presset råvare lengre ned på kontinentet. Det påvirker både tilgang og pris, og er noe vi følger nøye med på, sier Marthe Helene Bogerud Schomacker, kommunikasjonssjef i Orkla Confectionery & Snacks - som eier Kims.

TØRKE: Fraværet av regn har skapt krisetilstander i det norske landbruket. For melkebonde Jon Herman Wold-Hansen er det tungt å se at én sesong truer hele livsverket. Samtidig ber landbruks- og matminister Jon Georg Dale bøndene om å samarbeide for å komme seg gjennom krisa. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Hver produsent, sin leverandør

Selv om Maaruds administrerende direktør er bekymret for sine leverandører, betyr det ikke at alle er rammet.

- Vi ser større variasjoner på potetene fra område til område enn det vi pleier å se, og det skyldes den tørre, varme sommeren vi hadde i år. På Kims-fabrikken på Skreia har vi likevel god tilgang på poteter fra de norske bøndene vi har avtale med, sier Schomacker.

- Vi har poteter nok til å lage Kims Potetgull frem til begynnelsen av neste sommer, men vil nok ha behov for å spe på med importpoteter de siste månedene før den norske potethøsten 2019 er i gang.

- For Sørlandschips ser det ikke så verst ut foreløpig, men vi har ikke den siste tellingen før 1. november, sier Sofie Oraug-Rygh, direktør for samfunns- og myndighetskontakt i Scandza som produserer Sørlandschips.

Kortere pommes frites?

Det er ikke bare størrelsen på chips som blir påvirket dersom potetene krymper. Det er særlig i produksjonen av pommes frites det er viktig med ekstra store og lange poteter.

KAN BLI KORTERE: Lange pommes frites, slik dem Heidi Klum spiser her, kan bli mangelvare flere steder i Europa. Illustrasjonsfoto: AP Photo / NTB Scanpix
KAN BLI KORTERE: Lange pommes frites, slik dem Heidi Klum spiser her, kan bli mangelvare flere steder i Europa. Illustrasjonsfoto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
«I Europa er det stor avlingssvikt på potet nå, og poteter en presset råvare lengre ned på kontinentet. Det påvirker både tilgang og pris, og er noe vi følger nøye med på.» Marthe Helene Schomacker

Ingen av de store burger- og pommes frites-gigantene er imidlertid bekymret.

- Vi er orientert om situasjonen, men foreløpig er ikke dette noe problem for oss, sier Kenneth Tjønndal Pettersen, konserndirektør for kommunikasjon i Umoe Restaurants.

Umoe Restaurants står bak blant annet TGI Fridays og Burger King i Norge, og selskapet HMSHost-Umoe Food & Beverage som drifter en rekke av serveringsstedene på norske flyplasser.

Heller ikke McDonald's Norge frykter for kvaliteten på sine pommes frites:

- Vi får våre poteter fra Findus, med utvalgte produsenter som er blitt fulgt opp tett gjennom hele sesongen. Så vi har foreløpig verken problemer med kvaliteten eller leveringssikkerhet på norske poteter fra våre produsenter, sier Veronika Skagestad, kommunikasjonssjef i McDonald's til Dagbladet.

Ifølge McDonald's' nettsider bruker de kun norske poteter i sine pommes frites.

Spent på lagring

Mindre poteter er ikke nødvendigvis dårligere, men det er ikke alle poteter som fungerer like bra i små størrelser, ifølge Arve Gladheim, organisasjonssjef i Gartnerhallen.

De siste årene har en rekke mindre delikatessepoteter funnet veien til norske butikker. Disse er små og runde, og har ekstra tynt skall. Om den klassiske norske chips- eller middagspoteten er like delikat i babyversjon, gjenstår å se.

SPRØ SØTPOTET: Søtpotetfritter er godt til det meste og er supergode å servere med hjemmelaget sennepsaioli. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Gladheim er også spent på er også knyttet stor spenning til lagring av årets poteter.

- Vi vet at mye nedbør og fuktige somre har dårlig innvirkning på potetens lagringskvalitet. Vi har ikke hatt en sånn tørkesommer før, og er spent på hvor godt potetene vil holde seg over tid, sier Gladheim.

De siste årene har det vært noe avlingssvikt på grunn av flom, og man har måttet importere tidligere enn normalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!