FANT SYNÅL I BANAN: En kunde i Sarpsborg fant forrige uke ei synål i en banan hun hadde kjøpt i butikken. Foto: NTB Scanpix.
FANT SYNÅL I BANAN: En kunde i Sarpsborg fant forrige uke ei synål i en banan hun hadde kjøpt i butikken. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Madeléne fant synål i banan i Sarpsborg

Den farlige butikktrenden kan ha kommet til Norge.

Madeléne ante fred og ingen fare da hun kjøpte bananer på sin lokale dagligvare i Sarpsborg forrige uke. Da hun skulle skjære opp bananen dagen etter, stakk hun seg på det som viste seg å være ei nål.

- Det var ei synål som stakk ut av bananen. Hadde den vært trykt lenger inn, kunne jeg ha spist den. Det kunne blitt skummelt, forteller Leidland til NRK.

Det var Sarpsborg Arbeiderblad som først skrev om saken.

- Vet når bananen er kjøpt

Hendelsen kommer etter at det i flere måneder har blitt funnet synåler i ulike frukter i butikker flere steder i verden. Tidlig i høst opplevde flere butikker i Australia at kundene fant synåler i frukt. En mann i Australia havnet på sykehus etter å ha spist et jordbær med ei synål i.

Politiet satte i gang etterforskning av saken, og en kvinne ble pågrepet i saken.

Nå kan det altså se ut som trenden har kommet til Norge.

Coop ser alvorlig på at dette nå har skjedd i en av deres butikker, og har anmeldt saken til politiet.

- Dette er ren sabotasje og bare gjort for å skape frykt. Nå vil de finne ut av hvordan dette kunne skje, for at kundene skal føle seg trygge når de handler mat i butikken, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, til Dagbladet.

- Vi vet når bananen er kjøpt, og når den ble lagt ut i butikk. Nå går vi gjennom videoovervåkningen fra det aktuelle tidsrommet, sier han.

De har også vært i kontakt med leverandører for å sjekke om det kan ha oppstått på vei til butikken, men de forholder seg uansett til egen butikk - og tar de forholdsreglene de kan.

- Vil mye heller ha en surkålpoet

- Frukt- og grøntavdelingen er en godt betjent avdeling der vi er til stede hele dagen for å plukke ut og fylle på. I etterkant av episoden har Coop varslet alle sine butikker i området for å be dem om å være på vakt, samt varslet Mattilsynet.

Han er glad for at ikke noe mer dramatisk skjedde.

- Heldigvis var ikke denne nåla dyttet helt inn i bananen, slik at man kunne oppdage den.

- Dette er første gang vi opplever at noen putter nåler inn i frukt- og grønten vår, og jeg håper det er siste gang. Det har bare til hensikt å skade kundene våre, og skade vårt omdømme.

Kristiansen har andre preferanser hvis noen først skal gjøre noe med matvarene deres, og trekker en parallell til surkålpoeten Elling.

- Vi vil mye heller ha en surkålpoet enn en som stikker nåler i frukt og grønt. Kom gjerne og legg noen morsomme dikt i butikkene våre, det er mye koseligere enn det her.