Utviklingshemmede sliter med overvekt og livsstilssykdommer:

Mamma bekymret seg for datterens kamp mot kiloene: Et løfte forandret alt

Åtte av ti utviklingshemmede er overvektige. Et løfte gjorde at Kristin nå ikke er en del av den usunne statistikken.

GIR ALT: Kristin Augdahl trener med brødrene sine, går tur og har personlig trener en gang i uka. Boksing er favoritt. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GIR ALT: Kristin Augdahl trener med brødrene sine, går tur og har personlig trener en gang i uka. Boksing er favoritt. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Hun der skal hjelpe meg med den her, sier Kristin Augdahl (25), mens hun peker mot PT Ingrid Elise Nilsen og klapper seg på magen.

Boksing og tredemølle

Kinnene hennes har fått fin farge etter sju runder boksing og motbakketrening på tredemølle.

I over et halvt år har Kristin og personlig trener Ingrid Elise møttes ukentlig i treningssenteret på Fornebu utenfor Oslo. Et mottrekk mot medfødt lavt stoffskifte og søtsakene Kristin ofte blir tilbudt der hun kommer.

Inne i hodet er Kristin nesten like sterk som Al Pacino og Sylvester Stallone.- Jeg kan alle slagene, jeg liker å trene tøft, sier hun.

Uvanlig

Mellom apparatene befinner det seg ytterligere en utviklingshemmet, et innslag som ikke er vanlig på norske treningssentre.

Mange sitter hjemme og spiser seg inn i statistikken. Den forteller at åtte av ti utviklingshemmede er overvektige eller fete. Fordi diagnosen gjør dem disponert for det, fordi de har hjertefeil og ikke kan trene hardt, fordi de ikke kjenner metthetsfølelse eller rett og slett spiser for mye.

Nå slår både fagfolk og pårørende alarm og etterlyser nasjonale tiltak mot utviklingen, slik Dagbladet har skrevet om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer