Restaurantanmeldelse Brasserie Rivoli

- Mangler latinsk lidenskap og temperament!

Korrekt og striglet fra Kari Innerå, men hvor ble det av sjela?

OPTIMAL PLASSERING: Dagbladets anmeldere er enige om at Brassierie Rivoli kommer til å bli fullt fremover. Men de er litt uenige om hvilket terningkast de skal gi.
OPTIMAL PLASSERING: Dagbladets anmeldere er enige om at Brassierie Rivoli kommer til å bli fullt fremover. Men de er litt uenige om hvilket terningkast de skal gi.Vis mer

– Alt er proft tilberedt og smakene er milde, rene og korrekte, sa Fredag.

De satt i et nordisk-minimalistisk lokale vegg i vegg med det nye Munchmuseet i Bjørvika. Tangomusikken smektet seg inn i ørene deres og rett utenfor rant Seine, unnskyld Akerselva, ut i havnebassenget mens Oslos befolkning drakk og spiste i strålene fra ei lav, gyllen sol.

- Mangler latinsk lidenskap og temperament!

Så hvorfor virket Fredag en smule avmålt?

- Jeg leter etter ord. Jeg savner … noe rustikt og raust. Mer latinsk lidenskap. Temperament! Det er et kjølig drag over det hele.

Kari Innerå er nordisk mester i kokkekunst og en kjent skikkelse i Oslos restaurantliv. Hun har bakgrunn fra Cru på Majorstua og Fru K på The Thief og har nå tatt med seg staben sin fra populære BA35 i Bygdøy allé til Bjørvika, for å bringe en tøtsj av Paris til Oslos nyeste bydel i glass og stål.

-  Burde vi kanskje ta selvkritikk for å ha bestilt feil retter?

Robinson påpekte at de hadde valgt vekk franske klassikere som østers, kaviar, oksetartar, ja til og med entrecôte og ostetallerken til fordel for andre fristelser på den ganske korte menyen.

I OSLOS NYESTE BYDEL: Kari Innerås restaurant ligger vegg i vegg med det nye Muchmuseet i Bjørvika.
I OSLOS NYESTE BYDEL: Kari Innerås restaurant ligger vegg i vegg med det nye Muchmuseet i Bjørvika. Vis mer

- Ja, men vi forholdt oss jo slavisk til servitørens anbefalinger, minnet Fredag.

Og bevares, vedkommende, som var profesjonelt vennlig og kunnskapsrik, hadde guidet dem til flere godbiter.

Grillede sjøkreps til forrett, overrislet med hvitløksmør og estragon, var så sprellferske og sødmefylte at de fikk lyst til «å slikke tallerkenen».

En krabbesalat var frisk og syrlig, med agurk, chili og ingefær, men litt anemisk, der taskekrabbas kraftigere smaksbilde kom i bakgrunnen.

En tredje forrett hadde de også bestilt på deling, en pasta Agnolotti som er pastaputer fylt med speket egg og bottarga – saltet og tørket rogn. Liggende i skjellskum smakte putene intenst av … hav, jo da, men først og fremst salt.

MÅLTIDETS VINNER: Piggvar med puré av blomkål og en "sauce japonaise!.
MÅLTIDETS VINNER: Piggvar med puré av blomkål og en "sauce japonaise!. Vis mer

Vinvalgene var det ingenting å si på. De hadde styrt unna de dyrere flaskene og gikk i stedet for husets alternativer på glass; først en delikat musserende rosé, dernest en mer kompleks Chardonnay fra Faiveley Mercurey i Burgund, med duft av gule epler og tre. Svært godt.

Til hovedrettene holdt vinkelneren seg i samme distrikt og skjenket en Pinot noir fra Lucien Muzard & Fils. En duft av støv og fioler steg opp fra glasset. Det som lå på Robinsons tallerken var minst like vellykket.

- Piggvaren vinner glatt dette måltidet, erklærte Robinson og satt gaffelen i superb grillet, kritthvitt fiskekjøtt, flott balansert med puré av karamellisert blomkål og «sauce japonaise», altså smør med soyasaus og granateple.

- Hva med gårdskyllingen? Transporteres du mentalt til Bresse?

Fredag dro på det.

BLIR VIPPET NED: Innsatsen på kjøkkenet er det ikke så mye å si på. Brasserie Rivoli ender likevel på en firer.
BLIR VIPPET NED: Innsatsen på kjøkkenet er det ikke så mye å si på. Brasserie Rivoli ender likevel på en firer. Vis mer

- Ikke helt, dessverre. Skinnet er sprøstekt og kjøttet saftig, men denne retten kunne jeg lett ha tilberedt selv. Med maispuré og hele maiskorn ved siden av får fjærkreet noe hverdagslig over seg, mente Fredag.

En luftig pasjonsfruktsufflé med ei flaske konsentrert pasjonsfruktsaus og en knallgul, myk crème brûlée satt et verdig punktum for kvelden.

- Et punktum, ja. Men ikke et utropstegn, oppsummerte Fredag.

- Er du ikke litt streng nå?

- For 2130 kroner for to personer med bare moderat vinkonsum, skal lista ligge ganske høyt. Jeg vil si at Rivoli har levert en sterk firer i kveld.

– Eller en svak femmer?

En klassisk «er glasset halvfullt eller halvtomt»-situasjon hadde oppstått rundt bordet.

- Da vipper vi ned til fire nå og kommer heller på besøk igjen ganske snart, når stedet får satt seg litt. Et fransk brasserie skal ose av levd liv i veggene, sa Fredag.

Robinson nikket.

- Rivoli ligger så optimalt plassert at restauranten kommer til å fylles med folk framover, ikke minst når naboen Lambda åpner dørene. Forhåpentligvis kommer også sjela sigende.