Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tatt med flere hundre liter alkohol

Mannen sa han bare hadde handlet «noe småtteri» til sin 50-års dag, men så åpnet tollerne bagasjelokket

OVER 500 LITER ALKOHOL: Da en mann fra Sverige ble stoppet av Tollvesenet, røk det han hadde planlagt å være drikkevarene til hans 50-års dag. Over 500 liter alkohol var det tollbetjentene fant i varebilen som ble stoppet i Halden sentrum. (Video: Nicolai Aagaard. Reporter: Jenny Mina Rødahl)Vis merVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Tollvesenet stoppet en bil mandag denne uken fant de 451 liter øl, 22,5 liter brennevin , 14 liter vin samt 23, 7 liter rusbrus. Dette er det kontorsjef ved Svinesund tollsted, Per Kristian Grandahl, kaller et middels stort beslag.

Alkoholen lå forsøkt skjult under pledd i bilens varerom.

- Mannen, som er svensk statsborger, kjørte over Kornsjø klokken 00.47. Han ble observert på Tollvesenets overvåkningskamera, og bilen ble stanset i Halden sentrum noen timer senere. Mannen fortalte at han jobbet i Norge og var på vei til jobb, sier Grandahl.

Kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted. (Foto: Jenny Mina Rødahl)
Kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted. (Foto: Jenny Mina Rødahl) Vis mer

Mannen fortalte at dette var varer til feiring av hans 50 års dag.

- Dette er ikke en uvanlig unnskyldning vi i Tollvesenet hører. Å skylde på at man skal ha nok alkohol til store feiringer som bryllup og bursdag er noe som ofte går igjen, sier han.

- Det var rett og slett magefølelsen til den vaktlederen som var på jobb som gjorde at vi ønsket stans av bilen, legger Grandahl til.

Han er nå politianmeldt og vil få en reaksjon fra politiet etter hvert.

​ Beslagsstatistikk 2017 og 2016

Beslaglagt varePr. 31.12.17Pr. 31.12.16
Tall på beslagBeslaglagt mengdeTall på beslagAntall beslag
Alkoholholdige drikkevarer
Brennevin7 02972 098 liter645760 768 liter
Brennevin over 60%27102 liter49345 liter
Vin3 81460 540 liter3 45631 117 liter
Øl6 612575 113 liter5 648566 441 liter

Store pengesummer

Straffen for smugling av alkohol og tobakk vil være avhengig av mengdene det er snakk om.

- Dersom det er et mindre tilfelle av smugling, vil straffen være et forenklet forelegg i tillegg til inndragelse av varene. Hvor stort forelegget blir er avhengig av hvor mye som smugles. Ved mer alvorlige tilfeller, vil man bli politianmeldt og straffeforfølges på annen måte, sier politioverbetjent Mona Bergseth, seksjonsleder ved politioverbetjent og seksjonsleder leder av etterforskingsseksjonen ved Halden Politistasjon.

SKULLE BARE FEIRE LITT: Da en mann fra Sverige ble stoppet av Tollvesenet mandag denne uka, røk det han hadde planlagt å være drikkevarene til hans 50-års dag. Over 500 liter alkohol var det tollbetjentene fant i varebilen som ble stoppet i Halden sentrum. (Foto: Jenny Mina Rødahl)
SKULLE BARE FEIRE LITT: Da en mann fra Sverige ble stoppet av Tollvesenet mandag denne uka, røk det han hadde planlagt å være drikkevarene til hans 50-års dag. Over 500 liter alkohol var det tollbetjentene fant i varebilen som ble stoppet i Halden sentrum. (Foto: Jenny Mina Rødahl) Vis mer

Hun legger til at dersom en utenlandsk borger blir tatt for smugling, kan personen som tilfellet over få store forelegg.

- Enkelte har måttet bøte med flere tusen kroner, og vi ser ofte store alkoholbeslag som dette. Det er en svært stor risiko å ta når man smugler, men det er dessverre ofte en stor buisness som står bak.

I de verste tilfellene kan det ende med fengsling og utestengelse av landet. bortvisning fra Norge etter endt soning.

Tollgrenser

Innenfor verdigrensene i § 5-1-1 er det for alkohol-, tobakk- og matvarer følgende begrensninger:

  • 1 liter drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent og 1,5 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent, eller 3 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent.
  • 2 liter øl med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent eller annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,7 volumprosent.
  • 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakkvarer, eller 1,5 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent.
  • 200 blad sigarettpapir.
  • Til sammen 10 kilo kjøttvarer, ost og fôrvarer. Hunde- og kattemat er ikke omfattet av begrensningen på 10 kilo.

Tollvesenet har en egen app der du kan plotte inn hvor mye du har tenkt til å kjøpe, og på den måten vite om du overskrider kvoten din. Via appen kan du eventuelt fortolle varer man har for mye før man passerer grensa, og slipper dermed å stanse for å gjøre dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!