SOMMERFROKOST: (T.v.) De ser kanskje syndige ut, men er sunnere enn du aner: Frokostlapper med kokosmelk, frukt og bær. Marias whoopie pies (t.h.) er en annen historie. Foto: Maria Villmones Bondeson og Bjørgli & Bergersen
SOMMERFROKOST: (T.v.) De ser kanskje syndige ut, men er sunnere enn du aner: Frokostlapper med kokosmelk, frukt og bær. Marias whoopie pies (t.h.) er en annen historie. Foto: Maria Villmones Bondeson og Bjørgli & BergersenVis mer

- Å se at det du har rørt sammen på kjøkkenet får fram smil rundt bordet er den største bonusen, sier matbloggeren Maria Villmones Bondeson fra Marias Salt & Søtt.

Maria fikk så mye skryt for maten sin at hun la lektorjobben på hylla og ble matblogger på fulltid

Mor, mormor - og Nigella Lawson - gjorde Maria Villmones Bondeson lidenskapelig opptatt av matlaging.

(Dagbladet): - Jeg kan takke min mor og mormor for at mat og matlaging ble så viktig for meg, forteller Maria Villmones Bondeson fra bloggen Marias Salt & Søtt.

MATBLOGGER: Maria Villmones Bondeson fra Marias Salt & Søtt. Foto: Ingrid Aune Westrum
MATBLOGGER: Maria Villmones Bondeson fra Marias Salt & Søtt. Foto: Ingrid Aune Westrum Vis mer

Som veldig liten hadde hun fast plass på kjøkkenkrakken ved benken der måltidene ble til. Etterhvert fikk hun en slikkepott i hånden, og dermed var det gjort. Mat ble hobby nummer én, og etterhvert skulle det også bli Marias levevei.

- Jeg utdannet meg til engelsklektor, men etter at bloggen vokste og fotooppdragene økte i omfang, la jeg læreryrket på hylla.

Tønsbergjenta, som hver uke ønsker opp mot 10 000 lesere velkommen på bloggen, takker kvinnene i familien for at det gikk som det gikk:

- Særlig mormor var fantastisk til å lage mat. Hun var forut for sin tid og introduserte meg stadig for nye smaker og ingredienser. Alt hun lagde ble godt, og hennes nysgjerrighet og eventyrlyst på kjøkkenet har definitivt påvirket meg.

- Noe av det jeg husker best, var at hun ble så glad da vi viste at vi satte pris på det hun serverte. Nettopp dette synes jeg er den største bonusen ved å lage mat: å se at det du har rørt sammen på kjøkkenet, får fram smil rundt bordet.

FISKEGRYTE: Lenke til fiskegryten finner du i listen under. Foto: Maria Villmones Bondeson
FISKEGRYTE: Lenke til fiskegryten finner du i listen under. Foto: Maria Villmones Bondeson Vis mer

Men også en annen kvinne må tilskrives litt av æren for at hobbymatlaging ble til karriere:

- Nigella Lawson fant veien til norske tv-skjermer da jeg var midt i studiene og jeg ble umiddelbart hekta. Den dama har betydd mye for hvordan jeg tenker på mat, og for hva slags råvarer jeg tar med meg hjem fra butikken den dag i dag, fastslår Maria.

Når dette leses sitter Maria høyst sannsynlig ved et bord under solen et eller annet sted i Italia, der hun ferierer med mannen og sønnene på 9 og 11.

- Guttene elsker alt som har med pasta å gjøre. Derfor er det ekstra mange pastaretter på bloggen. Dette ser ut til å ha slått an også hos mange andre, for emneknaggen «pasta» er ofte i bruk.

Maria beskriver maten på bloggen som enkel og ujålete. Oppskriftene varierer fra kjernesunne vegetarretter til supersyndige sjokoladedesserter. «Balanse», kaller hun det selv, med et aldri så lite glimt i øyet.

- Jeg liker god, enkel mat med masse smak, og er nok ikke av typen som oppsøker stjernerestauranter når jeg er ute og reiser. Misforstå meg rett. Jeg har ikke noe i mot et Michelin-måltid i ny og ne, men gi meg like gjerne en skikkelig god gryterett med håndverksbakt brød og godt smør til, sier Maria.

Hennes beste tips enkel sommermat er å gå for mat som ikke må serveres varm:

- Sommermat må ikke nødvendigvis være varm! Lager du mat som kan serveres kald eller romtemperert kan mye stå klart på forhånd. Slik blir det mye lettere å ha gjester på besøk.

Akkurat nå brenner hun for en bestemt side av matlagingen, som hun mener alle burde være mer opptatte av:

- Jeg prøver aktivt å begrense mengden mat som kastes. Her har vi alle en kjempestor jobb å gjøre. Mine beste råd er å planlegge bedre, slik at man unngår mye halvdårlig mat i kjøleskapet, og å gjøre en jevnlig razzia der man får brukt opp ingredienser som synger på siste verset.

PASTA MED SITRONPESTO: Lenke til oppskrift lenger opp i saken. Foto: Maria Villmones Bondeson
PASTA MED SITRONPESTO: Lenke til oppskrift lenger opp i saken. Foto: Maria Villmones Bondeson Vis mer

Maria opplever også at vegetar- og veganmat er veldig i vinden.

- Det er bra! Heldigvis er vi inne i en tid der det er trendy å være miljøbevisst og bærekraftorientert. Trenden med å bytte ut kjøtt med grønnsaker litt oftere, er noe jeg med glede henger meg på, sier hun.

Maria kan se tilbake på en travel vår med høy aktivitet både på blogg og med ulike typer matrelatert jobbing. Matstyling og foto til bøker og magasiner er eksempler på dette, der årets foreløpige høydepunkt for Maria var å se sine egne bilder på trykk i det engelske Delicious Magazine.