Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Inspektørene slo til over hele Europa:

Massiv matskandale avslørt: Sminket tunfisk for å lure intetanende kunder

Parmaskinken hadde aldri vært i Italia - og bøffelmozzarellaen var laget av kumelk.

SVINDEL: Ved hjelp av kjemikalier ble ubrukelig tunfisk sprøytet for å gi inntrykk av å være fersk. Foto: Opson
SVINDEL: Ved hjelp av kjemikalier ble ubrukelig tunfisk sprøytet for å gi inntrykk av å være fersk. Foto: Opson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En stor internasjonal matundersøkelse avslører juks med luksus-matvarer. De største skandalene kommer fra utlandet, melder det danske Mattilsynet, Fødevarestyrelsen.

Etter hva Dagbladet får opplyst i Europol, er også Norge involvert i undersøkelsen - og det er ventet oppdatering før helgen.

Gjennom en nøye planlagt Europol-Interpol-operasjon, hvor også norske eksperter har vært med, har man avdekket svært omfattende organisert kriminalitet med matvarer i en rekke land.

Fetaosten hadde aldri sett Hellas, og bøffelmozzarellaen var laget av kumelk, lyder konklusjonen fra en mindre stikkprøvekontroll som danske Fødevarestyrelsen gjennomførte på danske kafeer og restauranter, som en del av en global aksjon rettet mot matsvindel.

I Belgia slo myndighetene ned på salg av råttent kjøtt, i Spania oppdaget man falskt babymelk-pulver - og i Frankrike avdekket man hvordan kriminelle farget gammel tunfisk med kjemikalier for at den skulle se fersk ut! I 11 europeiske land holdt inspektørene et spesielt øye på tunfisk som produkt. Operation Opson resulterte i at 51 tonn med tunfisk ble beslaglagt.

Til sammen ble i alt mer enn 3,600 tonn farlige eller uholdbare matvarer og nesten 10 millioner liter forfalskede drikkevarer beslaglagt i aksjonene.

Dette fant de

Fødevarestyrelsen så nærmere på i alt 70 matvarer markedsført på menyer på cafeer og restauranter. Mer enn hver tredje var ikke den merkevaren som restauranten hevdet.

KOORDINERT: Over hele Europa slo hundrevis av inspektører til, med nedslående resultater. Foto: Opson
KOORDINERT: Over hele Europa slo hundrevis av inspektører til, med nedslående resultater. Foto: Opson Vis mer

Mattilsynets danske søsterorgan skriver at de avdekket bløff i samtlige åtte fetakontroller, over halvparten av parmaskinke-undersøkelsene, og i tre av syv kontroller der opprinnelsen skulle være bøffelmozzarella.

- EU beskytter lokale matvarer, så andre ikke kan få profitt på å stjele «brandet» bygget opp gjennom generasjoner. Derfor er det også ulovlig å lokke kundene sine med matvarer de ikke får servert, forklarer Annette Løvenkjær-Pearson fra Fødevarestyrelsens Rejsehold.

Hun understreker at de vanlige produktene i prinsippet kan være av tilsvarende kvalitet som de europeiske luksus-merkevarene.

Det spiller ingen rolle, for det er ikke lovlig å selge en vanlig skinke som om den skulle være den flotteste parmaskinken fra nord-Italias solrike skråninger, skriver Fødevarestyrelsen.

Avdekket matkriminalitet i Norge

Etter hva Dagbladet erfarer, vil Mattilsynet komme med en rapport om de norske forholdene innen kort tid. Da tilsynet i fjor vinter var med på en tilsvarende kampanje mot matkriminalitet, avdekket de at seks av 14 matoljer som ble analysert her hjemme, ikke var «extra virgin», selv om det var merket som dette.

SLO TIL: I fjor vinter avdekket Mattilsynets dyktige inspektører at 6 av 14 matoljer her hjemme ikke var det de utga seg for. Foto: Mattilsynet
SLO TIL: I fjor vinter avdekket Mattilsynets dyktige inspektører at 6 av 14 matoljer her hjemme ikke var det de utga seg for. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Selv om dette var en liten andel av alle olivenoljer som selges i Norge, og det var et målrettet uttak, synes vi det er bekymringsfullt at nesten halvparten av de undersøkte oljene var av dårligere kvalitet enn det de ble markedsført som. Sett i lys av at olivenoljer er blant de 10 produkter som det svindles mest med, forventer vi at bransjen har stor oppmerksomhet på kvaliteten av denne type varer. Vår kontroll viser at dette kanskje ikke er tilfelle, uttalte Ole Fjetland, direktør for avdeling mat i Mattilsynet, da resultatene ble kjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!