ENGASJERT: I kveld er det sesongpremiere på Master Chef, der kjendisene er erstattet med noen av Norges beste hobbykokker, blant dem Live. - Enkelte er så gode at jeg kunne ansatt dem som kokker, sier dommer og mesterkokk Kjartan Skjelde. Foto: MTG TV3
ENGASJERT: I kveld er det sesongpremiere på Master Chef, der kjendisene er erstattet med noen av Norges beste hobbykokker, blant dem Live. - Enkelte er så gode at jeg kunne ansatt dem som kokker, sier dommer og mesterkokk Kjartan Skjelde. Foto: MTG TV3Vis mer

MASTERCHEF KÅRER NORGES BESTE HOBBYKOKK:

MasterChef-dommer: - Jeg ble fly forbanna

Årets deltakere på så høyt nivå at dommer Kjartan Skjelde lot følelsene ta overhånd. 

Når MasterChef starter i kveld, møter du ingen kjendiser, men derimot en medisinstudent, en norgesmester i fitness, en massør, en bilselger og en sangglad italiensk bestemor.

LOT SEG RIVE MED: - Når flinke folk ikke leverer, hisser jeg meg opp, forteller Masterchef-dommeren, Kjartan Skjelde, som i ett av høstens programmer blir skikkelig forbanna. Foto: MTG TV3
LOT SEG RIVE MED: - Når flinke folk ikke leverer, hisser jeg meg opp, forteller Masterchef-dommeren, Kjartan Skjelde, som i ett av høstens programmer blir skikkelig forbanna. Foto: MTG TV3 Vis mer

De eneste kjente fjesene er programlederne og kokkene Kjartan Skjelde og Gregory Paul.

I ukene framover får deltakerne kjørt seg med råvarer du ikke ser særlig ofte på kjøkkenet hos deg og meg. Alt fra hel kanin til nyretapp og blekksprut står på menyen.

Dommeren kokte over

I en av høstens episoder koker det over for dommeren.

- Jeg hisset meg skikkelig opp, jeg ble fly forbanna, forteller mesterkokk og dommer Kjartan Skjelde.

Hvorfor? Fordi han hater laber innsats fra folk som kan bedre.

- De som er med er utrolig flinke folk. Da blir forventningene deretter, sier han.

I hvilken episode det renner over for dommeren, vil han ikke røpe.

Matlidenskap

Det høye nivået fra første start skiller høstens sesong fra sesongene med kjendiser, mener Skjelde.

- Noen kjendiser er matkyndige. Andre har ikke noe sterkt forhold til mat. Alle hobbykokkene i høst har en enorm lidenskap for mat, sier han.

Alle har også et sterkt konkurranseinstinkt. Det som skiller den ene fra den andre kan være hvem som best holder nervene under kontroll og klarer å skape magi mens sekundviseren tikker i bakgrunnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KJENDISENE BORTE: Liv Grete Skjelbreid Poirée er blant kjendisene som har deltatt. Nå er deltakerne 18 hobbykokker som jobber med helt andre ting enn mat. Her er hun omgitt av  dommerne Kjartan Skjelde, (t.v)  Eyvind Hellstrøm  og Gregory Paul. Foto: NINA HANSEN
KJENDISENE BORTE: Liv Grete Skjelbreid Poirée er blant kjendisene som har deltatt. Nå er deltakerne 18 hobbykokker som jobber med helt andre ting enn mat. Her er hun omgitt av  dommerne Kjartan Skjelde, (t.v)  Eyvind Hellstrøm  og Gregory Paul. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Skjelde mener hobbykokkenes matlidenskap gjør programmet mer ambisiøst.

- Når deltakerne er så gode, kan vi gi vanskeligere oppgaver. Da blir det mer interessant, også for meg. Det er vel derfor jeg lot meg rive med, sier han.

Visste du forresten at Skjelde har en spesiell forkjærlighet for pepperrot?

Deltakerne må vise at de mestrer teknikker og balansen mellom det sure, søte og salte.

Innmat som råvare er en av de største utfordringene i høst.

Spørsmålet er om de er bedre enn fjorårets vinner Heine Totland, som kaller seieren sitt livs største kick. Musikeren gikk helt til topps med klippfisk, også kalt norsk mattradisjons superstjerne

Kanin og vaktelegg

DOMMEREN I AKSJON: Dommer Kjartan Skjelde  er selv en mann som liker å konkurrere. Hjemme spiser han gjerne kongekrabbe og retter med pepperrot.  Foto: NTB/SCANPIX
DOMMEREN I AKSJON: Dommer Kjartan Skjelde  er selv en mann som liker å konkurrere. Hjemme spiser han gjerne kongekrabbe og retter med pepperrot.  Foto: NTB/SCANPIX Vis mer

Generelt er de frie oppgavene hvor deltakerne selv må velge tilbehør til en råvare det mest krevende.

- Uten oppskrift må de vise hvor kreative de er, sier Skjelde.

Foruten kanin og nyretapp blir de 18 deltakerne i alderen 20-60 år utfordret til å tilberede råvarer som vaktelegg.

Mange tok utfordringen på strak arm. Ifølge Skjelde er flere av deltakerne så gode at de kunne skiftet yrke.

- Jeg kunne ansatt flere av dem, sier han.

I løpet av sesongen blir det også besøk fra Danmark.

Flemming Schiøtt fra danskenes nye favorittrestaurant Stedsans i København kommer på besøk. Stedsans dyrker maten selv på et tak og serverer den i restauranten samme sted.

Kjøkkensjefen ved det Kongelige Danske Hoff, Nicolai Lundsgaard, gjester også programmet.

De kulinariske utfordringene er såpass heftige at det ikke mangler fiaskoer. Også flinke kokker kan ende opp med mislykkede og uferdige forsøk.

MasterChef går mandag til torsdag på TV3.