LIKER IKKE «FOODIES»: «Masterchef Australia»-stjerna Matt Preston er ikke fan av «foodies» eller Michelinguiden.
LIKER IKKE «FOODIES»: «Masterchef Australia»-stjerna Matt Preston er ikke fan av «foodies» eller Michelinguiden.Vis mer

Intervju med Matt Preston fra Masterchef Australia:

«Masterchef»-eksperten: - Michelinguiden er utdatert

Han gleder seg også til å komme tilbake til Norge.

(Dagbladet): I programmet «Masterchef Australia» rager Matt Preston over de andre dommerne i den populære amatørkokkekonkurransen. I virkeligheten er han «bare» 192 centimeter høy. Den sympatiske matskribenten kommer opprinnelig fra England, men bor og jobber nå i Australia.

I fjor besøkte han Trondheim på et privat besøk på vei til Östersund i Sverige.

- Trondheim er en helt fantastisk by! Jeg fikk tips av en god venn, skotten Roddie Sloane som dykker etter skjell og kråkeboller i Norge om å smake kråkeboller fra trøndelagskysten. Jeg spiste den herligste sjømaten da jeg var der, forteller Preston med stjerner i øynene.

Alle som følger «Masterchef Australia» på TLC Norge kjenner nok igjen det blikket. Det er lett å se når dommeren spiser noe han liker. Da smiler han med hele ansiktet.

Det var ikke bare de ferske skalldyrene som imponerte Preston da han besøkte Trondheim.

- Det var regn og vind og vi gikk en tur innom Nidarosdomen. Plutselig begynte noen å spille på orgelet. Et dypt og rungende «Buuuuuuh» fylte den enorme og vakre kirken. Det var fantastisk!

- Trondheim har også noen fantastisk koselige gater og ikke minst de gamle bygningene ved elven. Jeg vil se mer av Norge, definitivt, sier den fargerike TV-personligheten.

Preston er kjent for å gå ulastelig antrukket i flotte dresser og ikke minst med fargerike silkeskjerf i halsen. Når Dagbladet møter ham i Mexico by, der han er gjestedommer i bartenderkonkurransen World Class, er han mer avslappet kledd. Han drikker te, og han liker den sterk. Han dypper to teposer i koppen sin og tar dem ikke opp før teen er mørk. Skikkelig mørk. Han tynner den ut med melk. Engelskmannen i ham er definitivt til stede.

Selv om det er cocktails han er i Mexico for å smake, er det matkulturen som interesserer ham mest.

- Australia har ikke så lang mathistorie, akkurat som Norge. Man lager sin egen historie etter hvert. Se hva René Redzepi (Noma i København) har fått til. Han har bidratt til at vi i Australia og dere i Norge anerkjenner det man har som er unikt. Herregud, se på hva dere nordmenn har av sjømat, sier Preston og hinter igjen til de fantastiske kråkebollene han spiste i Trondheim.

- Man må se på hvilke råvarer man har tilgjengelig og som er i sesong og bruke dem for alt de er verdt.

Har kommet langt i Norden

- Da René åpnet Noma i København var det lettere for ham å få tak i thaibasilikum fra Bangkok enn å få tak i danske bær fra skogen. Det sier litt om hvor langt vi heldigvis nå har kommet.

- Skepsis til enkelte matvarer er kulturelt anlagt. Nordmenn er nok ikke vant til å spise kråkeboller og mye sjømat stemples som ufisk. Det er hva vi er oppvokst med å tro. Det er det samme i Australia. I noen områder er enkelte vekster vanlig å bruke i matlaging, mens i andre områder brukes de kun til medisin og aldri til matlaging, forklarer Preston.

- I noen land, for eksempel England, er kålrabi ansett som grisefôr, mens skottene elsker den, sier den sjarmerende matprofilen.

- Det er det som er fascinerende med å reise. Du ser disse forskjellene.

Preston reiser mye både i jobb og privat:

- Det første jeg gjør når jeg kommer til et nytt sted er å oppsøke restauranter som serverer lokale retter og mat som viser stedets identitet.

- Jeg går på supermarkedene for å se hva folk spiser. Så går jeg på markedene. Supermarkedene gir deg en type informasjon om hva folk spiser, og markedene en annen. Jeg gjør denne researchen før jeg går til mer «high end»-restauranter. Det er viktig for å få maksimalt ut av matopplevelsen, sier Preston.

- Er du matinteressert må du forstå kulturen og hvor maten kommer fra når du kommer et nytt sted. Preston presiserer:

- Mat er nå så mye mer enn bare næring. Det er også mye mer enn glede. Det er mye mer enn å eie. Mat er også et element av følelser. Mat kan ta deg til et sted i hukommelsen din. Minner, barndom. Den kan vekke følelser.

Misliker Foodies-ordet

- Mange «foodies». Fysj, jeg misliker det ordet, avbryter Preston seg selv.

- Det er et forferdelig ord. Vel, foodiene reiser land og strand rundt for å spise på steder man angivelig spise på. Og dette uten å ha filla peiling på kulturen og mattradisjonene. For foodies er det viktig å ta bildet av maten og huke av stedet på listen for så å reise videre. Det handler om å «eie» fremfor å skjønne, sier matskribenten.

«De definerer fransk mat og hvor bra den er laget» Matt Preston om Michelinguiden

Før var det Michelinrestaurantenes stjernesystem som satte standarden for hvilken restaurant man burde og måtte spise på. Preston mener det er en utdatert og ikke spesielt spennende liste.

- De definerer fransk mat og hvor bra den er laget. Nå er det The World’s 50 Best-listen man spiser etter. Der er det mangfold og mer spennende restauranter, etter min mening.

- Det er fantastisk at folk vil reise og spise. Det er en fin måte å få en titt inn i et lands matkultur, men den beste maten får du ofte i ei bu eller en lokal liten restaurant uten fancy interiør og til en brøkdel av prisen av de dyre restaurantene, avslører Preston.

MASTERCHEF AUSTRALIA: Her er Matt Preston (til høyre) sammen med de andre dommerne i konkurransen. (Foto: TLC)
MASTERCHEF AUSTRALIA: Her er Matt Preston (til høyre) sammen med de andre dommerne i konkurransen. (Foto: TLC) Vis mer

- Jeg har hatt store matopplevelser der jeg har betalt 15 kroner for et måltid og jeg har hatt skikkelig dårlige matopplevelser på steder der jeg har punget ut 2000 kroner.

- Juan Mari Arzak ved Arzak (tre Michelinstjerner og på listen over de 50 beste restaurantene i verden) fortalte meg en gang noe jeg har tatt med videre: På en virkelig god restaurant skal du kunne lukke øynene, smake på maten og vite akkurat hvor du befinner deg i verden.

- I Trondheim opplevde jeg det da jeg spiste den fantastiske kråkebollen. Jeg tenkte: Denne kan man bare få akkurat her. Så god er den.

Hyller sosiale medier

- Sånn sett er sosiale medier fantastiske. Det er lettere å finne frem til de gode stedene å spise. Folk har vært der og kan fortelle om opplevelsen. Det kan være de beste pølsene i pølseboden på det spesielle torget i en småby i USA. Det kan være de lekreste kakene eller de beste tacoene. Noen har vært der og kan guide deg til disse stedene. Men sosiale medier kan også være et problem. Matsnobberi finnes, sier Preston, og fortsetter:

- Mange legger ut matbilder for å skryte, mens andre legger det ut som nyttig informasjon til andre. Faren er å skape noe for at det skal se fint ut på Instagram. Se på «freakshakene». Før hadde man milkshakes som faktisk smaker godt. Nå har det tatt av og man putter all slags galskap i et glass. Det er en grusom idé. Det blir bare show og dårlig innhold, sier Preston og drikker den sterke teen sin.

Han har sterke meninger om sosiale medier. Selv bruker han mobilen som notatblokk når han spiser på restauranter. Han tar bilder for å inspirere sine 191 000 følger på Instagram.

- Jeg elsker Instagram. Både for å formidle matglede og for å få inspirasjon selv, sier han.

Trenden går mot at flere og flere restauranter forbyr matfoto og mobilbruk, men til spørsmålet om det kan bli vel mye fotografering på restaurant, svarer han:

- Jeg synes på mange måter det er ok at kokker reagerer. De er lei av folk som bruker fem minutter på å ta bilde av maten og spiser den når retten er kald. Noen står oppreist og tar bilder. Noen bruker blitz og det forstyrrer jo andre som har betalt masse for å spise i restauranten og som vil nyte måltidet uten forstyrrelser.

- Å være til stede er en trend. Jeg synes det er en interessant tanke. Restauranter og kokker vil at du vil nyte måltidet, men kan man stoppe bruken av mobiltelefon? Hva med moren som endelig er ute på byen men må ha mulighet for at barnevakten ringer hvis det skulle være noe galt med barnet. Hvor setter man grensen for når det er greit å ha telefonen på bordet? Vi kan bare oppfordre til sunn fornuft, ler den sympatiske briten.

Han dreier samtalen atter en gang mot Norge.

- Jeg har aldri vært i Oslo. Da jeg var 4-5 år gammel hadde jeg en barnepike fra Norge.

- Jeg har en god venn i min barnepike, Marit! Hun bor i Oslo, avslutter Preston.

- Jeg må komme tilbake til Norge. Det blir sannsynligvis neste år.

Til fansen: Nye episoder av Masterchef Australia kommer rundt nyttår. Repriser av tidligere sesonger går for tiden på TLC Norge.