Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Matpriser på nye Gardermoen flyplass:

Mat på nye Gardermoen: - Det er klart det vil presse prisene når vi går fra én aktør til fem

​Ny aktør lover økt konkurranse, både på pris og tilbud.

SNART KLART: Fiskeriet, en av mange nye restauranter på Gardermoen, åpner denne uka. Prisene skal være de samme som på originale Fiskeriet på Youngstorget i Oslo. 
SNART KLART: Fiskeriet, en av mange nye restauranter på Gardermoen, åpner denne uka. Prisene skal være de samme som på originale Fiskeriet på Youngstorget i Oslo.  Vis mer

(Dagbladet): Én leverandør av restauranttjenester blir til fem, og 20 spisesteder blir til 37, på Oslo Lufthavn når nye Gardermoen står klar til åpning 27. april i år.

- [Flere aktører] vil komme kundene til gode både i lavere priser og økt utvalg, sa Gjernmund Nese, avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet til Dinside da planen for servering på nye Gardermoen ble lansert i 2015.

Nå er alle fem aktørene representert, og det vil bety gode nyheter for både lommebok og gane, skal vi tro nykommer HMSHost-Umoe F&B Company.

KONKURRANSE: Med flere nye aktører vil de reisend oppleve et langt bredere og mer spennende tilbud, og større valgmuligheter både i forhold til kvalitet og pris, sier Tone Tuxen i HMSHost-Umoe. Her på Friday's som åpner på Gardermoen denne uken.
KONKURRANSE: Med flere nye aktører vil de reisend oppleve et langt bredere og mer spennende tilbud, og større valgmuligheter både i forhold til kvalitet og pris, sier Tone Tuxen i HMSHost-Umoe. Her på Friday's som åpner på Gardermoen denne uken. Vis mer

- Det er klart det vil skje noe med prisene. Når én aktør blir til fem, vil vi få et ganske sterkt konkurranseklima, sier Tone Tuxen, salgs- og markedsdirektør i HMSHost-Umoe til Dagbladet.

HMSHost-Umoe er én av de fire nye aktørene. Skjønt «ny», firmaet har lenge hatt flere restauranter utenfor sikkerhetskontrollen.

Denne uken åpner selskapet fire restauranter på den andre siden, og Tuxen er klar: De skal være konkurransedyktige på pris.

Her spiser og drikker du så mye du vil for 300 kroner på Gardermoen.

Hvorfor er det så dyrt på Gardermoen?

135 kroner for et rekesmørbrød (Seafood bar, innland).

- Du burde ikke spørre hvorfor maten er dyr på Gardermoen. Du burde heller spørre hvorfor maten er så billig?

Morten Solberg Nilsen, administrerende direktør for SSP, som tidligere hadde monopol på all servering etter kontrollen på Gardermoen, er litt oppgitt.

RETT PRIS: Premium lokaler med dyr husleie, det er ikke dyrt, men rimelig på Gardermoen, skal vi tro Morten Solberg Nilsen i SSP. 
RETT PRIS: Premium lokaler med dyr husleie, det er ikke dyrt, men rimelig på Gardermoen, skal vi tro Morten Solberg Nilsen i SSP.  Vis mer

En flyplass er et av de dyreste stedene man kan drive restaurant, og det er det flere årsaker til, ifølge Solberg Nilsen.

Husleien er høy og lagerplassen er minimal, så det kreves mye logistikk (og følgelig personale) for å få mat og råvarer på plass. Og den tidligere monopolisten på restauranttjenester lønner alle ansatte etter tariff.

- På tross av dette holder vi samme prisnivå som tilsvarende spisesteder i Oslo sentrum.

Sammenligner seg med Oslo-priser

119 kroner for en ciabatta med brie og salami (Aquavite bar, utland).

Det er ikke bare Solberg-Nilsen som henviser til Oslo-priser.

- Vi bruker eksterne aktører som ser på priser på tilsvarende type konsepter i Oslo, for å sørge for at våre priser matcher, sier Tuxen.

Prisen på restaurantkjeder som Bølgen & Moi, Peppe's og Friday's skal være lik på Gardermoen som den du får i de andre restaurantene.

FULLT: Et par måneder etter åpning, er det fortsatt fullt hus på Jamie's Deli på innland. 
FULLT: Et par måneder etter åpning, er det fortsatt fullt hus på Jamie's Deli på innland.  Vis mer

- Reisende mer bevisste

99 kroner for 130 gram caesarkyllingsalat (Northland, innland)

Selv om man kan velge mellom restauranter i ulike prissjikt, er det fortsatt et stykke igjen til de valgmulighetene man har i hovedstaden.

Det er vanskelig å spise seg stappmett for hundrelappen på Gardermoen, om du har lyst på noe annet enn brødmat.

- Ser du på bygningsmassen vi har her, så er det jo ikke akkurat et preg av Grønland (område i Oslo med blant annet mange rimelige asiatiske restauranter, og ofte noe slitne lokaler, red.anm.), sier Solberg Nilsen.

- I premiumlokaler vil man tilby premium opplevelser, som jo er det folk forventer når de er på en flyplass.

Større utvalg viktigere enn pris

65 kroner for et beger kvarg med boysenbær (Northland, Pir 2, utland).

- Vi må ta innover oss at folk opplever det som dyrt å spise på Gardermoen, selv om det ikke er bare dyrt, sier Torgeir Kjos Sørensen, kommersiell direktør for Oslo Lufthavn.

- 149 kroner for en pizza for eksempel (Jamie's Italian, red.anm.), det er ikke så avskrekkende dyrt?

MER Å VELGE I: Flertallet velger baguetter eller annen brødmat, forteller Torgeir Kjos Sørensen, men nå skal det bli mer å velge i for dem som vil prøve noe nytt.
MER Å VELGE I: Flertallet velger baguetter eller annen brødmat, forteller Torgeir Kjos Sørensen, men nå skal det bli mer å velge i for dem som vil prøve noe nytt. Vis mer

Å øke antall aktører vil skape konkurranse, ikke bare på pris, men også på utvalg.

- Nå får vi et mye videre sortiment, med noe for enhver smak.

Tuxen tror også at prisnivået er mer sensitivt på en lufthavn, rett og slett fordi reisende er lukket inne, og kun har et bestemt antall restauranter og konsepter å forholde seg til.

- Det er viktig for oss å tilby forskjellige smaksopplevelser og prisnivåer innen alle de ulike konseptene, og imellom konseptene, slik at man opplever valgfrihet, sier Tuxen.

KAKEFEST: Hos Samson i avgangshallen får du til og med kjøpt hele kaker. Den rosa bringebærkaka i midten koster 650 kroner.
KAKEFEST: Hos Samson i avgangshallen får du til og med kjøpt hele kaker. Den rosa bringebærkaka i midten koster 650 kroner. Vis mer

For én ting er å betale for mat som er god. Men når maten ikke smaker og det ikke finnes gode alternativer? Da surner vi.

Sammensetningen av de nye restaurantene skal ha noe for alle, forteller Sørensen entusiastisk.

Haven skal servere økologisk grøntfor, Fjøla byr på norske spesialiteter. Jamie's Italian står for det italienske, mens Fiskeriet og Havsalt skal gi Seafood Bar konkurranse.

Ikke minst er utvalget av brødmat utvidet, og er det én ting vi nordmenn kjøper på flyplassen er det baguetter, ifølge Sørensen.

- Ta med egen flaske

125 kroner for en baguett med reker og aioli (FoodMarket, utland).

PØLSA: Frister ikke noe annet, er det pølser å få i flere kiosker på Gardermoen. 
PØLSA: Frister ikke noe annet, er det pølser å få i flere kiosker på Gardermoen.  Vis mer

Det er kanskje ikke dyrt med 149 kroner for en pizza, som Sørensen nevner over men på samme restaurant må man ut med 38 kroner for en flaske vann, med eller uten bobler.

Det er heller ikke bare på restaurant vann koster, prisen på Farris i nærliggende kiosker og ta-med-restauranter er tilsvarende eller rett i underkant av dette, prisen på flaskevann uten bobler er en femmer under.

- Ta med tomflasker! er rådet fra Sørensen.

- Vi anbefaler å ta med seg en tom vannflaske i håndbagasjen når man skal ut og reise. Det er derfor vi har installert flere drikkestasjoner nedover mot gatene, så man kan fylle opp selv.

38 kroner er forøvrig kun en brøkdel av hva du må ut med for en flaske Svalbardi, det nye norske flaskevannet som selges på Harrod's for 840 kroner.

Se hvor mye vannet koster hvor i Dinside.nos pristest av baguetter og vann på Gardermoen fra desember.

På reisefot?

Svenskene kaster seg på den nye trenden: Spis i mørket

Mett for en 50-lapp i København

London-restaurant med interaktive bord

I desember åpnet den nye terminalen på Oslo lufthavn Gardermoen for prøvedrift, SE hvordan det så ut.  Video: Per Ervland Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer