ELSKER BACON: Oksegryte med øl, løk og mandelpotetpuré er den mest populære oppskriften på bloggen til Jan Ivar Nykvist, som elsker bacon, og som har et helt spesielt bacontriks. Foto: Stian Broch og Mats Dreyer
ELSKER BACON: Oksegryte med øl, løk og mandelpotetpuré er den mest populære oppskriften på bloggen til Jan Ivar Nykvist, som elsker bacon, og som har et helt spesielt bacontriks. Foto: Stian Broch og Mats DreyerVis mer

Jan Ivar Nykvists oppskrift med bacon

Matbloggerens hemmelighet: Han pensler bacon­skivene med hva for noe?

Grillmester, matblogger og nybakt kokebokforfatter Jan Ivar Nykvist har en baconhemmelighet.

(Dagbladet): - Jeg elsker bacon!

Jan Ivar Nykvist fra bloggen Maten vi deler blir lykkelig lyrisk når han beskriver kjøttproduktet han har et så inderlig forhold til.

- Kombinasjonen av røkt, salt, søtt, sprøtt og mykt... Stort bedre blir det ikke, fastslår han.

Supersunt og farlig godt: Biff uten kjøtt på 1, 2, 3

SØT HEMMELIGHET: Noen dråper med en av Canadas mest populære eksportartikler gjør baconet uimotståelig, mener bloggeren. Foto: matenvideler.no
SØT HEMMELIGHET: Noen dråper med en av Canadas mest populære eksportartikler gjør baconet uimotståelig, mener bloggeren. Foto: matenvideler.no Vis mer

Sa han «søtt»? Javisst. For når Jan Ivar skal steke bacon henter han fram noe litt uvanlig fra skapet. Den hemmelige ingrediensen kommer på flaske, og er blant Canadas mest populære eksportartikler: Lønnesirup!

Grilling på høyt nivå

Mannen har utvilsomt greie på kjøtt. I tillegg til å jobbe som matstylist i et reklamebyrå, er den kokkeutdannede bloggeren lagleder for grill-laget Team BarbieQ. Laget kan notere seg for intet mindre enn fire seiere i NM i grilling, og én andre- og én tredjeplass i VM.

Gi jernet til frokost og lag vafler med bacon

I høst kan Jan Ivar også for andre gang kalle seg kokebokforfatter. Kjøttretter av ulike slag er bare noe av det du finner i den rykende ferske boken med samme navn som bloggen; Maten vi deler.

Perfekt stekt bacon

- Perfekt sprøstekt bacon fikser du aller enklest ved å steke det i ovnen, tipser han.

- Bruk bacon av god kvalitet, og sørg for at det er tørrsaltet. Det vil si at det er saltet uten bruk av saltlake. Ja, svensk bacon er billig, men når du steker det er det ofte mer vann enn bacon igjen i panna.

KJENT POSITUR: Jan Ivar konkurrerer i grilling på internasjonalt nivå. Her fra TV2-serien Norges Grillmester, der han i 2014 ble nummer to. Foto: Stian Broch
KJENT POSITUR: Jan Ivar konkurrerer i grilling på internasjonalt nivå. Her fra TV2-serien Norges Grillmester, der han i 2014 ble nummer to. Foto: Stian Broch Vis mer

Jan Ivar anbefaler å legge baconskivene utover et stekebrett med bakepapir. Da slipper du å vaske etterpå.

- Krydre baconet med nykvernet pepper. Stek det ved 200 grader i cirka ti minutter til det begynner å få farge.

Deretter er det tid for sirupstrikset:

- Snu skivene og pensle dem med litt lønnesirup. Stek videre i ovnen i rundt fem minutter til skivene er karamelliserte, sprø og gylne. Spis dem med en gang, anbefaler Jan Ivar.

Bacon til dessert

Bacon med sirup passer ypperlig i paier, salater og på pizza, mener han. Vil du overraske gjestene dine lar du også desserten få et hint av bacon:

- Sprøstekt bacon med lønnesirup er så godt at du kan bruke det på sjokoladedesserten.

Tar du en titt på bloggen hans oppdager du at mat uten tvil er Jan Ivars store lidenskap. I tillegg til oppskrifter serverer han restaurantanmeldelser og skildringer av ulike matopplevelser.

TIL TOPPS: Norsk mat med ny vri er stikkord for Jan Ivars rykende ferske kokebok. Foto: Stian Broch
TIL TOPPS: Norsk mat med ny vri er stikkord for Jan Ivars rykende ferske kokebok. Foto: Stian Broch Vis mer

- Bloggen gir et godt bilde av meg som matmenneske. Jeg er opptatt av norske mattradisjoner, men tar ikke fem øre for å gjøre en vri på dem. Selv om gravet laks står på menyen, må det ikke nødvendigvis være den tradisjonelle med sennepssaus. Heller en som er litt mer morsom og up to date. I den nye boka lager jeg en knallgod og lekkert rosa versjon, gravet med rødbete og servert med pepperrotdressing. Anbefales!