MATSVINN:  Mange snakker om det. Endelig viser tallene at mange også gjør noe med det. For første gang går matsvinnet ned. Foto: NTB SCANPIX
MATSVINN:  Mange snakker om det. Endelig viser tallene at mange også gjør noe med det. For første gang går matsvinnet ned. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Matsvinn:

Matbransjen: Norge kaster mindre mat

Historisk skifte: Ti kilo mindre matsvinn fra hver nordmann.

Det totale matsvinnet i Norge er ifølge prosjektet ForMat redusert med 12 prosent eller ti kilo per innbygger fra 2010-2015.

Tallene kommer fram i forbindelse med prosjektets sluttkonferanse som holdes i Oslo idag.

ForMat er næringslivets satsing for å redusere matsvinn.

Trenden snudd

Ennå kastes mat for 20 milliarder kroner per år i Norge. Likevel er det ifølge ForMat grunn til glede.

Fra 1995-2010 (SSBs avfallsstatstikk) økte matavfallet jevnt og trutt. De siste fem årene har matsvinnet gått ned.

Opprinnelig var målet 25 prosent, man er altså bare halvveis.

− Utviklingen er snudd fra en økende trend til en reduksjon i mengden matsvinn, noe vi er fornøyd med, sier professor Ole Jørgen Hanssen fra Østfoldforskning i en pressemelding.

Østfoldforskning har, på vegne av ForMat, kartlagt og analysert omfang og årsaker til matsvinnet i Norge siden 2010.

Arild Hermstad, leder i Fremtiden i Våre Hender (FIVH) er glad for at matsvinnet endelig ser ut til å gå nedover, og tror at en samlet innsats fra matvett, miljøorganisasjoner og bransjen har bidratt til dette. Han mener likevel at Norge trenger en matkastelov.

IKKE NOK:  Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender (FIVH) er glad for nedgangen i matsvinn,men mener vi trenger en matkastelov for å pålegge nødvendige tiltak. Thomas Winje Øijord / NTB SCANPIX
IKKE NOK:  Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender (FIVH) er glad for nedgangen i matsvinn,men mener vi trenger en matkastelov for å pålegge nødvendige tiltak. Thomas Winje Øijord / NTB SCANPIX Vis mer

- Vi trenger en lov som gir hjemmel til å pålegge nødvendige tiltak, og som fastslår at myndighetene blant annet må opprette matsentraler i byene,skriver han i en epost til Dagbladet.

MATSENTRAL: Kronprinsesse Mette-Mart besøkte Matsentralen i Oslo på Verdens miljødag for to år siden. Hit kommer frivillige for å pakke mat som skal gis til vanskeligstilte i Oslo. Målet er å lage matsentraler som denne i andre deler av landet. Foto: NTB SCANPIX 
MATSENTRAL: Kronprinsesse Mette-Mart besøkte Matsentralen i Oslo på Verdens miljødag for to år siden. Hit kommer frivillige for å pakke mat som skal gis til vanskeligstilte i Oslo. Målet er å lage matsentraler som denne i andre deler av landet. Foto: NTB SCANPIX  Vis mer

Halvveis til mål

Matsvinnet fra matindustri, grossist, dagligvarehandel og forbruker ligger ennå på nesten 70 kilo (68,7 kilo) fra hver av oss.

Siden 2010 er svinnet redusert med 10 kilo per innbygger. Dette skyldes både at mengden matsvinn totalt har gått ned med 25 500 tonn og at vi samtidig er blitt. 300 000 flere innbyggere i Norge.

Skal forplikte seg

Bak ForMat står Matvett , som eies av NHO Mat og Drikke , Dagligvarehandelens Miljøforum (DMF) ,Dagligvareleverandørenes forening (DLF) og NHO Reiseliv.

Anne-Grete Haugen, daglig leder i Matvett, mener nedgangen i matsvinn beviser at samarbeid i bransjen og med myndighetene fungerer.

Målet er at samarbeidet skal fortsette gjennom en forpliktende bransjeavtale om matsvinn.

FNs bærekraftmål som Norge har sluttet seg til, har som mål å halvere matsvinnet frem til 2030.

FIVH mener FN-målet er mulig å nå, men at det krever enda strengere tiltak, i lovs form.