Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

En del av corona-dugnaden:

Matbutikkene: - Viktig å ikke miste hodet

Det er nok varer i butikkene, om folk handler som normalt.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hamstring i butikkene. Da de første bildene tikket inn i går formiddag av folk med seks pakker dopapir i handlevogna, ble det omtalt som enkelttilfeller av kjedene, noe en liten butikkrunde langt på vei bekreftet.

DUGNAD: Det er mat til alle, om folk handler som normalt, sier Kine Søyland. Foto: NorgesGruppen
DUGNAD: Det er mat til alle, om folk handler som normalt, sier Kine Søyland. Foto: NorgesGruppen Vis mer

Så snudde det. Butikkhyllene nesten alle i våre nærbutikker var plutselig ganske skrantne i hyllene for hermetikk, toalettpapir - og frossenpizza.

Toalettpapir på 10-kronersmarked

Supermarkedkjeden Meny har hatt 10-kronersmarked denne uka, blant annet på Soft toalettpapir, forklarer Kine Søyland, informasjonssjef i Norgesgruppen.

Dette kan til en viss grad forklare noe av utsolgtsituasjonen på blant annet Soft toalettpapir, tror hun, men det er ikke det eneste.

BARE EN: Legemiddelverket innfører rasjonering på smertestillende paracet. I matbutikker i Oslo kan man også se tomme hyller. Video: Dagbladet Vis mer

- Vi ser at det er mye varer som går ut av hyllene nå, sier Søyland til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å kommentere enkeltprodukter.

- Vi vil oppleve utsolgtisuasjoner på ulike varer, men det vil i de aller fleste tilfellene være midlertidig.

- Bli med på dugnaden

I motsetning til det en kanskje skulle tro ønsker butikkene å dempe kjøpetrangen blant norske forbrukere.

- Jeg må anmode på det sterkeste at folk skal handle det de trenger. Da er det mat til alle. Det er en del av å bidra til dugnaden.

Søyland oppfordrer folk til å handle som normalt, og det de pleier.

- Det er ingen grunn til å endre handlemønster. Om alle handler det de trenger, er det nok varer.

- Ha is i magen

Også Coop opplever økt pågang. De har flere kunder i butikk, og kundene kommer oftere innom, forteller Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

- Noen butikker opplever tilløp til hamstring, og oppfordringen vær er klar. Som jeg sier til barna mine: Hør etter! Helsemyndighetene har sagt at det er viktig at folk ikke endre handlemønsteret sitt.

HØR ETTER: Ha is i magen, er oppfordringen fra Harald Kristiansen. Foto: Coop
HØR ETTER: Ha is i magen, er oppfordringen fra Harald Kristiansen. Foto: Coop Vis mer

Problemet oppstår først når folk begynner å hamstre, forklarer Kristiansen. Coop har nok varer, men det tar tid å fylle på i butikkene.

- Om alle bare gjør som helsemyndighetene sier, så går det fint. Beredskapsmyndighetene har sagt at man skal ha mat for tre dager, men å kjøpe hermetikk for flere år framover er ingen vits.

TILTAK: Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie møtte Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser i Oslo, 12. mars. Video: Ørjan Ryland Vis mer

- Vil dere sette inn noen tiltak for å begrense?

- Ikke foreløpig for vi har nok varer, trenger vi ikke rasjonere. Folk må ha litt is i magen.

Samlet bransje

Så viktig synes bransjen det er å mane til moderasjon at Coop, NorgesGruppen og Rema 1000 har sendt ut følgende melding sammen med bransjeorganisasjonene Virke dagligvare og NHO Service og handel: Det er nok dagligvarer til alle.

- Norge har beveget seg inn i en ny fase av korona-epidemien. Spredningen av viruset er alvorlig – men det er ikke grunn til å bekymre seg over mangel på dagligvarer, skriver butikkene i meldingen.

- I andre land ser vi eksempler på at forbrukerne har økt sitt innkjøp av enkelte basisvarer markant. De samme utfordrindringene har vi ikke i Norge. Nordmenn har den siste tiden kjøpt noe mer av enkelte basisvarer enn vanlig, men vi er ikke bekymret for varemangel.

- Dagligvarekjedene har nok varer både i butikk og på lager. Vi har fortsatt god tilgang på varer fra leverandører. Det er ikke noe som tilsier varemangel i Norge. I tillegg har vi stort fokus på å opprettholde rutiner og vareflyt som vanlig.

Bransjen er i tett dialog med myndighetene, og baserer seg på fakta og råd fra folkehelseinstituttet.

- Hamstring er unødvendig, og kan skape utfordringer. Om alle handler som normalt, er det nok varer til alle, presiserer de.

Hele Norges coronakart