MANGELVARE: Denne plakaten er hentet fra en Coop Extra butikk i Oslo denne uka. Foto: Privat
MANGELVARE: Denne plakaten er hentet fra en Coop Extra butikk i Oslo denne uka. Foto: PrivatVis mer

Store leveranseproblemer på kjøtt

Matbutikkene tomme for bacon og biff: - Men tacofredagen er reddet

En rekke butikker har slitt med å ha nok varer.

Tidligere i uka meldte Nationen at Nortura ikke klarer å levere nok kylling og bacon til Kiwi. Også i Coop har en rekke butikker meldt om at de er tomme for kjøttdeig, bacon og andre typer kjøtt. Ifølge en av produsentene skyldes mangelen uventet etterspørsmål i begynnelsen av januar, men flere mener at problemet er mer sammensatt enn som så.

- Vi har hatt mer enn nok av kylling, men jeg kan bekrefte at det har vært leveranseproblemer på del kjøttprodukter etter jul. Mange av våre kunder har fryktet at kjøttdeig-mangelen skulle vedvare, men nå kan jeg berolige leserne med at tacofredagen er reddet: Seinest i går kjørte vi ut hundre tusen pakker med kjøttdeig til våre butikker over hele landet, forteller kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

TRAVELT: I formiddag var butikksjef Tajamal Hussain Shah ved Extra Grorud i full gang med å fylle opp kjøttdeig-hyllene.
TRAVELT: I formiddag var butikksjef Tajamal Hussain Shah ved Extra Grorud i full gang med å fylle opp kjøttdeig-hyllene. Vis mer

For Coops del har deres to leverandører Fatland og Nortura begge slitt med råvaretilgang. I slutten av desember var det mange inneklemte dager, som gjorde at bøndene alltid har utfordringer med å få levert produksjonen sin.

Tomme baconhyller

Det har også gått rykter om at knappheten på råvarer skyldes at enkelte bønder har ventet med å slakte dyrene sine til januar, som følge av at 1. januar er telledag for bonden og gir utslag på hvilke subsidier som skal tildeles.

- Vi er ikke kjent med at det foregår noen aksjon fra bøndenes side. Det ligger heller ingenting i tilskuddssystemet som gjør det rasjonelt å holde slakteklare dyr over nyttår for å motta høyere tilskudd, sier Lise Boeck Jakobsen.

Hun er kommunikasjonssjef i Norges Bondelag og påpeker at det på gris og kylling faktisk er motsatt. Dette skyldes at den årlige omsetninga danner grunnlaget for noen av tilskuddene året etter.

- Ryktet har nok sin årsak i at før 2017 var det telledato 1. januar og da kunne det lønne seg å holde storfe og sau til over nyttår. Nå er telledato flytta til 1. mars.

Harald Kristiansen i Coop Norge medgir at bildet er sammensatt:

- Litt bedre planlegging må likevel kunne forventes slik at kundene ikke møter tomme baconhyller. De siste dagene har imidlertid produsentene jobbet ekstra skift og fortjener honnør for det. Nå er det nok av kjøttdeig i butikkene igjen, og i løpet av de neste dagene skal vi også ha fått fylt opp med bacon og biff, framholder Kristiansen.

- Hva har dere svart fortvilte kunder?

- Folk er aldri fornøyde når de ikke finner det de trenger, men heldigvis er januar helsemåneden - og det ser vi på salgstallene. Både kylling, fisk og frukt og grønt går unna.

Ellen Flø Skagen, konserndirektør i Nortura, kan fortelle at knapp råvaretilgang slett ikke er uvanlig:

- Slike svingninger hender det vi opplever i skifte mellom to sesonger, og særlig på nyåret. Til jul prioriterte vi å få nok ribbe og dermed kan vi komme i manko på bacon - som jo er samme kjøttet.

- Hvor lenge kan en slik situasjon vedvare?

- Vi gjør alt vi kan for å treffe godt på produksjonen og etterspørsel, og beklager når vi ikke alltid klarer det. Slik blir det av og til med biologiske produksjoner. Men som plakaten sier; dette er i ferd med å løse seg veldig greit, sier Flø Skagen til Dagbladet.

Større etterspørsel etter kjøttdeig

Forsyningen av kylling til Kiwi har bedret seg denne uka, men leveransene av bacon er fortsatt ikke helt i rute.

- Over lengre tid har det vært underskudd av bacon fra leverandørene. Spesielt er det de mest populære produktene dette går utover, slik som «Stjernebacon», sier Nora Mile Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i Kiwi.

Baconsituasjonen ser likevel ut til å bedre seg i ukene framover. Det er heller ingen grunntil å bekymre seg for verken tacofredagen eller søndagens stek.

- Vi har ikke opplevd noen store utfordringer på storfe i våre butikker.

Heller ikke Rema har opplevd kjøttdeigmangel.

- Vi har hatt større etterspørsel enn normalt etter kjøttdeig på nyåret, men kan forsikre om at vi igjen har kjøttdeig til lave priser i hyllene. Kylling og annet rødt kjøtt har vi fulle leveranser av, sier Frederik Jahr, kommunikasjonssjef i Rema 1000, til Dagbladet.